marca 20, 2020

Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread

Owsiane ciasto czekoladowe przepis
Owsiane ciasto czekoladowe (FIT) / Healthy Oat Flour Chocolate Bread
Owsiane ciasto czekoladowe przepis
Owsiane ciasto czekoladowe przepis
Lubicie zdrowe desery? Jeśli tak, dziś na podwieczorek poleca się owsiane ciasto czekoladowe (fit) - upieczone z użyciem wyłącznie maki owsianej.

Owsiane ciasto czekoladowe to naprawdę zdrowa przekąska. Prawie nie zawiera tłuszczu, za to najlepszą, gorzką czekoladę, startą marchewkę, kakao i jogurt. Gdy piekę to zdrowe ciasto, nie dodaję do niego w ogóle cukru - podaję je za to z grubą warstwą domowego dżemu lub konfitury. Jeśli wolicie, by ciasto miało jednak tradycyjny, słodki smak (bez cukru i bez dodatków jest raczej wytrawne!), dodajcie  cukier lub jego zamienniki.

Owsiane ciasto czekoladowe nie jest puszyste i delikatne jak to na mące pszennej - przypomina trochę w strukturze brownie. Jest dość ciężkie i mocno czekoladowe. Jeśli przepadacie za gorzką czekoladą i ciastami owsianymi, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Smacznego:)


Przepis na owsiane ciasto czekoladowe (fit), składniki:

na blaszkę o wymiarach 23x13cm:

szklanka mąki owsianej,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki cynamonu,opcjonalnie
1/3 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka oliwy z oliwek (lub ulubionego zdrowego oleju),
jajko,
2-3 łyżki miodu,
2 małe marchewki starte na wiórki (u mnie jedna marchewka i jedna twarda gruszka),
50-60 g ciemnej czekolady 70 %,
opcjonalnie kilka łyżek mleka - u mnie trochę mniej niż 1/4 szklanki (krowiego lub roślinnego)

opcjonalnie cukier (ok. 1/3 szklanki) lub jego zamienniki

Przepis na owsiane ciasto czekoladowe (fit), przygotowanie:


Połączyć jogurt, jajko, oliwę i miód. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki z marchewką. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia - ciasto ma mieć konsystencję jak na tradycyjne muffinki. Jeśli jest za gęste, dodać kilka łyżek mleka. Połowę ciasta przełożyć do podłużnej foremki, posypać posiekaną czekoladą, wyłożyć resztę ciasta, powciskać resztę czekolady na wierzch. Piec około 35 minut w 180C. Jeśli nie dodaliśmy do ciasta cukru, podawać kromki z domowym dżemem, konfiturą lub innymi ulubionymi, owocowymi dodatkami. 

Mocno zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Healthy Oat Flour Chocolate Bread Recipe:


1 cup of oat flour,
2 tbsp of cocoa, 
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
3/4 tsp of cinnamon, optional,
1/3 cup of Greek yogurt,
1 egg,
1 tbsp of olive oil or any healthy oil of your choice,
2-3 tbsp of honey,
2 carrots, grated (I have used 1 carrot and 1 pear)
50-60 g od dark chocolate (70%of cocoa),
few tbsp of cow or plant milk (less than 1/4 cup), optional

Mix yogurt, egg, honey and oil, In another bowl mix all the dry ingredients with grated carrot. Combine wet with dry, mixing just to combine. Add few tbsp of milk, if the batter is to thick (I usually do, it should look like traditional muffin batter). Place half of the batter into the bread pan (23x13), press chunks of chocolate, cover with remaining batter and add some chocolate on top. Bake for about 35 minutes in 180C.

Note: you can add few heaping tbsp of sugar (about 1/3 cup or more to your likening) or some sugar alternative to the batter, if you prefer it traditionally sweet. I serve my healthy bread with a good serving of homemade fruit jam, so the sweetness is enough for me, but you can serve it with any other fruity topping of your choice. 

I highly modified the recipe I found HERE. 

54 komentarze:

  1. O ja Cię zdecydowane pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I thinl it's yoummy )) Thank you for sharing, dear!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, a szukałam ostatnio jakiegoś słodkiego fit :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wygląda! :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Omomomo! Uwielbiam wszystko co czekoladowe 🤭 obserwuje Cie na yt i chetnie korzystam z Twoich przepisów 😉
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam czekoladową babkę. Myślę, że ta wersja ciasta jest dużo zdrowsza.

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds more than wonderful! Hugs, Valerie Stay safe!

    OdpowiedzUsuń
  8. That is such a cute cutting board!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm, Natalia... I love how it looks, plus it's pretty healthy so, it's a YES from me. I'd love to try it. Thanks for the recipe, girl! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Naturally gluten free and so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  12. Często robię takie ciasto, jest obłędne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczę wygląda pysznie i chętnie zjadłabym do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  14. Outstand & Love That Cutting Board

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj coś czuję, że u mnie szybko by zniknęło, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pycha :) mojej corce by napewno smakowalo :)

    Buziaki z NYC

    OdpowiedzUsuń
  17. Two of my favorite things, combined. What could be better than chocolate and bread?

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh wow, this look gorgeous :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. I haven't used oat flour before but that sounds really good.

    OdpowiedzUsuń
  20. That looks and sounds delectable. Sadly at the moment flour is not available in our stores (panic buyers) so it will have to wait.

    OdpowiedzUsuń
  21. Trzeba będzie wypróbować przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  22. I love anything that has chocolate in it :-)))))) Yum yum Diane

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka, wygląda wspaniale! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Teraz przy ochłodzeniu idealna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  25. o zapisuje sobie i chętnie wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  26. What a healthy and delicious treat!

    OdpowiedzUsuń
  27. Och! Prawdziwa pychotka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks delicious! Thanks for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  29. Looks and sounds delicious.

    Hope you are keeping well, and your family, too, during these stressful days. Are you under directions to stay at home?

    OdpowiedzUsuń
  30. A delicious pastry, I really like chocolate.

    OdpowiedzUsuń
  31. Znam i często robię zwykłe ciasto czekoladowe, ale spróbuję chętnie Twój przepis:).

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie 😉 Jeszcze nie robiłam czekoladowego ciasta z mąki owsianej.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto wygląda smakowicie :D!!! Z pewnością wypróbuję ten przepis :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Jeszcze nie mialam okazji używać maki owsianej

    OdpowiedzUsuń
  35. Takim ciastem można się zajadać bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Chętnie wykorzystam przepis:) a teraz tym bardziej bo mam pomoc w domu.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wyglada bardzo smakowicie 🙂
    Czy zamiast czekolady moge uzyc wiecej kakao (ile)?

    OdpowiedzUsuń
  38. Wyglada bardzo smakowicie 🙂 Czy zamiast czekolady moge uzyc wiecej kakao (ile)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dawałabym więcej kakao, żeby ciasto nie wyszło suche, wystarczy pominąć czekoladę. Można przygotować polewę z kakao i mleka na wierzch ☺ Pozdrowienia ☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger