czerwca 10, 2020

Zupa szparagowa z parmezanem / Asparagus Parmesan Soup

Zupa szparagowa z parmezanem przepis
Zupa szparagowa z parmezanem
Zupa szparagowa z parmezanem przepis

Dziś zapraszam na wiosenną, kremową zupę szparagową z parmezanem. Ta delikatna zupa to świetny pomysł na sezonowe pierwsze danie.

Krem ze szparagów z parmezanem to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa. Nie zawiera wielu składników i przypraw, ale to dzięki dodatkowi sera zyskuje zupełnie nowe oblicze. Do zupy szparagowej świetnie pasuje parmezan - ja oprócz niego dodałam też startą goudę, ale możecie użyć swojego ulubionego żółtego, łagodnego w smaku sera lub postawić na sam włoski ser. Zupę szparagową możecie przygotować na rosole lub wywarze jarzynowym.

Jeśli nie macie pomysłu na szparagi, zupa szparagowa z parmezanem to dobry pomysł, który wprowadzi to zdrowe warzywo do Waszej kuchni. Smacznego:)

Jeśli lubicie posiłki z dużą ilością warzyw, na drugie danie wypróbujcie mój gulasz z kurczaka z warzywami w wersji fit:



Przepis na zupę szparagową z parmezanem, składniki:

1.5 - 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
pęczek zielonych szparagów,
3 ziemniaki,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka czubatych łyżek startego parmezanu i/lub ulubionego żółtego sera,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% lub mleka
natka pietruszki, szczypiorek lub koperek do posypania zupy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie granulowany czosnek

opcjonalnie zestaw ulubionych pestek do posypania zupy lub grzanki

Przepis na zupę szparagową z parmezanem, przygotowanie:


Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Ziemniaki zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać cebulę, a gdy się zeszkli, czosnek. Zalać całość bulionem, gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w plasterki szparagi, gotować do miękkości wszystkich składników. Zmiksować na krem, dolać mleko lub śmietankę i starty ser do smaku, doprawić (jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu lub mleka). Zupę nalać do miseczek, posypać dodatkową porcją sera i ziołami. Opcjonalnie podawać z mieszanką ziaren lub grzankami.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Asparagus Parmesan Soup Recipe:

1.5-2 l of homemade chicken or vegetable stock,
a bunch of green asparagus,
3 potatoes,
1 small onion,
1 clove of garlic,
few heaping tbsp of grated parmesan cheese,
approx. 1/3 cup of heavy cream or milk,
some chopped parsley, chive or dill,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, ptionally granulated garlic

optionally some seeds or croutons

Dice the potatoes and finely chop onion and garlic. Heat a small amount of oil in a pan, add potatoes and cook, until lightly golden. Add the onion, followed by the garlic. Pour in the stock and simmer for about 10 minutes. Add slices of asparagus and cook, until tender. Blend, until smooth. Add cheese and cream to taste (feel free to add more liquid, if the soup is too thick). Pour the soup to the bowls, sprinkle with additional cheese and some fresh herbs. Optionally serve with some seeds or croutons. Enjoy:)

Also see my Chicken and Vegetables Goulash Video Recipe above:)

50 komentarzy:

  1. This is something new to me. I would love to have a taste of this soup.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polubiłam ostatnio dania ze szparagami 😊 chętnie skorzystam z przepisu 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. I love asparagus and must try this out!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  4. I love this recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w tym roku już była i z białych i z zielonych szparagów - pod każdą postacią bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Zo delicious, yesterday I made asparagus soup with mushrooms as a filling.

    OdpowiedzUsuń
  7. O nie, ale mnie skusiłaś, zrobię na bank ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie! Myślę, że bardzo by mi smakowało. Muszę wypróbować przy najbliższej okazji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, łatwy, no i są szparagi, które uwielbiam. :) Tylko je zobaczę i zaraz chce mi się je zjeść, teraz również. :D Pozdrawiam cieplutko, radosnego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. I have never heard of parmesan soup before...and it sounds (and looks) delicious! 😊😊
    I simply HAVE to try this!!
    Thank you so much!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  11. Sounds great, I love asparagus! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  12. Love This - Have Added Mushrooms As Well - Sure Wish Snow Flakes Were Falling - Soup And Snow, Nothing Better - Have A Fabulous Weekend

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  13. I love it and perfect for the asparagus season!

    OdpowiedzUsuń
  14. I love the flavor of asparagus in soup. And parmesan is such a nice addition. This looks wonderful -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  15. I have never had a soup like this before. Sounds so interesting. I bet I'd love it.

    OdpowiedzUsuń
  16. oj dawno nie jadłam szparagów;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Parmezan super podkręca smak szparagów!

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks goo. I like asparagus and soup!

    OdpowiedzUsuń
  19. ostatnio u mnie królują szparagi, ale zupki jeszcze z nich nie robiłam. Wygląda mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  20. Szparagowej zupy jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam szparagi w każdej postaci, super przepis! Pozdrawiam i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. This is very pretty, and looks like spring!

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam tego warzywa, czas to zmienić! Zastanawiałam się właśnie do jakiego dania mogłabym je dodać. ;) Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  24. Hmmm, that might be a way to like asparagus!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pysznie :) robię taką samą, tylko z mleczkiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  26. I love asparagus soup. Looking forward to asparagus being back in season here.

    OdpowiedzUsuń
  27. I have never had asparagus soup, wow that does look good. Keep safe and enjoy your day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  28. NIe jadłam jeszcze nigdy zupy szparagowej ale wyglada obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Sounds like a winner any time of the year! Thank you, Natalia!!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie przepadam za szparagami, ale może w takiej wersji by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniały, prosty przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  32. Naogladalam sie pysznych zdjęć szparagów na Instagramie i kupiłam. Niestety stwierdzam, ze to nie moje warzywa

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie lubie szparagów, ale zupy bym spróbowała ;d

    OdpowiedzUsuń
  34. O tak, to jest coś co mi podejdzie! :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam szparagi i parmezan więc kombinacja idealna

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie wpadłabym na pomysł, by zrobić zupę szparagową ;)

    OdpowiedzUsuń

  37. Uwielbiam szparagi i parmezan, to dla mnie kombinacja idealna, która łączy delikatny smak szparagów z wyrazistym aromatem parmezanu, tworząc niezwykle smakowite danie. Każdy kęs tej kombinacji to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, którą chętnie się delektuję przy każdej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  38. Mimo że nie lubię szparagów, zawsze jestem otwarta na spróbowanie zupy z ich dodatkiem - kto wie, może zmienię zdanie! Czasem różne metody przygotowania mogą zmienić moje preferencje kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
  39. Choć nie przepadam za szparagami, z chęcią spróbowałabym zupy z ich dodatkiem, ponieważ może to być zupełnie inna i bardziej przyjemna dla mnie forma spożywania tego warzywa. Wydaje mi się, że w zupie mogą one zyskać inny smak i konsystencję, które mogą mi bardziej odpowiadać niż samodzielnie gotowane szparagi. Może to być ciekawa okazja do odkrycia nowego ulubionego dania, nawet jeśli dotychczas nie przepadało się za danym składnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam szparagi za ich delikatny smak i wyjątkową konsystencję, która jest idealna zarówno w sałatkach, jak i daniach głównych. Dodatkowo, szparagi są bogatym źródłem witamin i minerałów, co sprawia, że są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Ich subtelny aromat i możliwość różnorodnego przygotowania sprawiają, że są one nieodłącznym elementem mojej kuchni, szczególnie w sezonie ich świeżości.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger