czerwca 26, 2020

Kruche babeczki z budyniem i czekoladą / Pudding and Chocolate Tartlets

Kruche babeczki z budyniem i czekoladą przepis
Kruche babeczki z budyniem i czekoladą 
Kruche babeczki z budyniem i czekoladą przepis

Dziś polecam sprawdzony przepis na kruche babeczki z budyniem i czekoladą. Te maleńkie pyszności  to świetny pomysł na poczęstunek dla gości. Sprawdzą się też jako słodki prezent od serca:)

Kruche babeczki z budyniem i czekoladą są proste w przygotowaniu. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej, warto też z wyprzedzeniem wylepić nim foremki. Schłodzone przez noc i pieczone następnego dnia babeczki są najbardziej kruche, ale można piec je po krótszym chłodzeniu w lodówce.

Kruche babeczki z nadzieniem zawsze dobrze smakują. Ja tym razem postawiłam na połączenie budyniu i polewy czekoladowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie by wypełnić je dowolnym kremem i owocami (wypróbujcie na przykład moich kruchych babeczek z truskawkami i mascarpone).

Takie nadziewane ciasteczka pięknie się prezentują. Pysznie smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie kruche ciasta z budyniem, polecam też moją kostkę pomarańczową:)



Przepis na kruche babeczki z budyniem i czekoladą, składniki:


na 20 babeczek

na kruche ciasto:
250 g mąki,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego
125 g zimnego masła,
żółtko
50–60 ml zimnej wody

1 budyń waniliowy bez cukru,
375 ml mleka,
50 g masła,
2 łyżki cukru (lub do smaku)

polewa czekoladowa:
80 g czekolady (może być pół na pół mleczna z gorzką lub sama gorzka)
50 g śmietanki kremówki lub mleka

opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałowe, orzechy lub owoce do udekorowania babeczek


Przepis na kruche babeczki z budyniem i czekoladą, przygotowanie:


Przygotować kruche ciasto: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło posiekać nożem lub wyrobić palcami, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach. Dodać żółtko i tyle wody, by móc zagnieść ciasto w kulę. Owinąć folią, schować do lodówki na 30 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki (można też podzielić ciasto na 20 części i wyklejać foremki bez wałkowania). Wyklejać foremki,  nakłuć ciasto widelcem i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki (lub dłużej). Piec w 200 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek. 

Podgrzać część mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na babeczki (około łyżki na każdą babeczkę). Wystudzić. 

Przygotować polewę: w gorącej śmietance rozpuścić czekoladę (najlepiej połamać czekoladę na kawałeczki, pozostawić w gorącej śmietance na kilka minut, a następnie wymieszać całość). Polewę wylać na masę budyniową. Posypać wiórkami, orzechami lub ułożyć owoce.

Przepis na kruche ciasto na babeczki ze strony kotlet.tv

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Pudding and Chocolate Tartlets Recipe:

For about 20 tarts:

For the crust:

250 g of all purpose flour,
3 Tbsp of powdered sugar,
1 tsp of vanilla sugar,
125 g of cold butter (diced),
1 egg yolk,
50-60 ml of cold water


for the pudding layer:
1 package of unsweetened vanilla pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
375 ml of milk,
50 g of butter,
2  tbsp of sugar (or to taste)

for the ganache:
80 g of chocolate (dark or half dark and half milk),
50 g of heavy cream or milk

some coconut shreds, almonds flakes, chopped nuts or some fruit for the top

Prepare the crust: mix the flour and two types of sugar. Add  the butter and rub in with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs.Add the yolk and 50 ml of cold water . Knead briefly, until smooth. If the crust is too dry, add more water. Form a disc out of the dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes or longer.  Roll the dough until it’s about 4 mm thick (it’s easier to do so between two pieces of parchment paper). Cut to size with minitart molds. Using a fork, prick the bottom and sides of the dough in molds. Bake the crust in preheated oven (200C) for about 15 minutes or until golden brown. Allow tartlets to cool completely before taking them out from the molds. 

Prepare the filling: heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Using a tablesppon, place hot pudding into your baked tartlet shells . Let it cool for a bit.

Prepare the ganache: melt chocolate in hot cream, pour the ganache all over the pudding layer. Sprinkle with coconut, almonds, nuts or arrange some fruit on top. Enjoy:)

52 komentarze:

  1. They look so beautiful and I bet they taste just as amazing as they look, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. These look very yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bellissima l'idea del budino e poi il cioccolato!!! Sono golosissime queste crostatine. baci e buon fine settimana! :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie pyszne muszą być... :) gdyby tylko nie dodawały kalorii :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie. Pozdrawiam http://jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, miałam dzisiaj robić tartę budyniową ale teraz się zastanawiam czy nie lepiej takie babeczki zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie, chętnie wykorzystam przepis na przyjazd córek :) Ja już za dużo przytyłam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Mowa jest o mące pszennej? ciekawe czy wyszłyby z mąki migdałowej albo kokosowej, jakbym chciała dostosować pod dietę keto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, używamy mąki pszennej. Nie piekłam ich z inną mąką,ale z tego co wiem, migdałowej i kokosowej nie zamieniamy w proporcji 1:1 do mąki pszennej, najwyżej mieszanka☺

      Usuń
  9. So Delightfully Rich - Amazingly Photographed - Enjoy Your Weekend

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  10. These look creamy and rich. They would be great to serve for a party or special occasion.

    OdpowiedzUsuń
  11. They look very tasty, a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  12. They look so yummy, Natalia! My husband would love them, and so would I! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pysznie wyglądają, aż ochoty na słodkie nabrałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię takie babeczki." Kradnę" przepis.
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  15. I used to know about 'turtles' resemble a turLe with a large chocolate shell.
    whatever the name, your tartles look terrific!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy takich nie robiłam, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka, budyń i czekolada to połączenie idealne! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. These look SO yummy! I could for sure eat at least three!

    OdpowiedzUsuń
  19. Do these ever look like they need to be gobbled right up! Just send them all my way, please :)

    OdpowiedzUsuń
  20. The look and sound good.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają przepysznie :) ale ja teraz na wierzch zamiast czekolady dałabym sezonowe owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  22. O a ja dzisiaj również babeczke zjadlem :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Looked good and delectable. Nice for afternoon break.

    OdpowiedzUsuń
  24. WOW, these do look really delicious...I will have a try at making some for tea tomorrow.
    Thank you so much.😊😊

    Have a lovely weekend...and stay safe, my friend.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  25. Wow! They look delicious. I´ll note the recipe. Thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  26. Apetycznie wyglądają i na pewno tak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh my goodness, this looks sooo nice !!!!!
    Thank you my dear Natalia.♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepięknie wyszły Tobie te babeczki i na pewno są w smaku wyśmienite :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wszelkie ciastka i ciasteczka z budyniem to dla mnie przysmak. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  30. Oooo, how delicious these look !!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger