![]() |
Bigos z młodej kapusty |
Bigos z młodej kapusty dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych grzybów albo pieczarek.
Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego.
Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej, to tradycyjne, pyszne i pożywne danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)
Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami:
Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki:
mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
kilka cienkich kiełbasek,
duży pęczek koperku,2-4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, kminek (do smaku)
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki),kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku
na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła
Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, podsmażone składniki i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zasmażkę wlać do kapusty. Dodać posiekany koperek.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Young Cabbage Stew Recipe:
1 small head of young cabbage,
1 large carrot,
few thin sausages,
a bunch of dill,
2-4 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 onion or white part of leek,
1 clove of garlic,
salt, pepper, caraway seeds (to taste),
approx. 1 1/2 cup of water or chicken stock (add enough liquid, to gently cover the ingredients),
few tsp of lemon juice, to taste,
for the roux: 1 tbsp of butter, 1 tbsp of flour
Grate the onion and finely chop onion and garlic. Slice the sausages. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and vegetables. Cook, until sauasage is crispy. Shred the cabbage, cover with liquid and add cooked sauasges and vegetables. Season well, add lemon juice. Simmer on low for about 20 minutes or until tender to your likening, In a small saucepan melt the butter. Add flour and whisk, to combine. Add the rough to the cabbage. Sprinkle generously with dill. Serve with crusty bread on the side. Enjoy:)
Bigos z młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo :)) babcia bardzo często robiła...
OdpowiedzUsuńTo musi świetnie smakować, dawno bigosu nie jadłem ^.^
OdpowiedzUsuńDelicious 😊 thanks for your sharing 😊
OdpowiedzUsuńThank you for this nice recipe, I like cabbage and this stew looks yummy.
OdpowiedzUsuńI sometimes make cabbage stew too. Yummy! Thank you, Natalia!
OdpowiedzUsuńThis sounds wonderful, yummy! Have a great day, hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThat sounds good - though I would leave out the sausage. Cabbage and caraway seeds are a match made in heaven.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja dla fanów bigosu :-)
OdpowiedzUsuńDosłownie dwa dni temu też miałam bigosik z młodej kapusty! Ja akurat dodaje koncentratu, albo passaty pomidorowej. Jest moc!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bigos takieego jeszcze nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWhat a creative dish! This looks really wonderful.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Narobiłaś mi smaka na bigos :)
OdpowiedzUsuńNa pewno musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńI always like the pairing of cabbage and sausage. This looks so appetizing.
OdpowiedzUsuńI love cabbage! SO terrific with sausage and caraway seeds. Neat recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie
OdpowiedzUsuńBigos ja bigosu jeszcze nigdy nie robiłam ale uwiebiam :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym cały talerz:)
OdpowiedzUsuńPoproszę ale w wersji wege, bez kiełbaski <3
OdpowiedzUsuńAle mi teraz narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńThis looks delicious! I make a dish that is almost exactly the same, and it is SO good!! And healthy.
OdpowiedzUsuńulubiony mojej mamy!
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam młodą kapustę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńThis is a pretty dish and would do well for vegetarians if faux sausage was used.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Z pewnością tak też smakuje. Przepis do wypróbowania ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSounds really delicious! Love cabbage and always can use another recipe for it!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńDelicious! Thank you for another wonderful recipe. Cabbage is a favorite in this house :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos! Mogłabym go jeść cały czas! :) Ciekawa forma! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
Czekamy zawsze na ten czas bo uwielbiamy i bigos i surówkę z młodej kapusty. Twój bigos jest cudownie apetyczny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taka młodą kapustkę. Też dodaje kiełbaskę. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńottimo così cucinato il cavolo!
OdpowiedzUsuńI have never been very keen on cabbage...but this looks so appetising that I would like to give it a try!
OdpowiedzUsuńSee how inspirational you are?
Thank you so much!😊😊
Stay safe, my friend...and have a super day!
Hugs xxx
Looks delicious.
OdpowiedzUsuńTake care.
I´d prefer meatballs, but the dill sounds like an interesting ingredient!
OdpowiedzUsuńnunca había visto esto, que receta mas interesante.
OdpowiedzUsuńRich With Color And Nutrients - Fantastic Meal
OdpowiedzUsuńCheers
I love cabbage and this sounds superb. Keep well Diane
OdpowiedzUsuńmoja mama robi taki bigos z młodej kapusty. Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńNiestety, ale nie przepadam za bigosem pod żadną postacią :D
OdpowiedzUsuńMoja mama pewnie chętnie wypróbowała by ten przepis :D
Pozdrawiam!
Ostatnio mama zrobiła i duży garnek zniknął w dwa dni! :D Pychota!
OdpowiedzUsuńDobry bigosik nie jest zły :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńSounds delicious! I will be trying this out, the next time I buy cabbage. :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi pyszny bigos! Patrzę na to zdjęcie i aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńSounds healthy and filling.
OdpowiedzUsuńHealthy and delicious looking stew Natalia! I'll be trying this recipe real soon!
OdpowiedzUsuńNa wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks yummy :-D
OdpowiedzUsuńCabbage is great …
OdpowiedzUsuńMany thanks for this recipe suggestion.
All the best Jan
Bigos z młodej kapusty jest najlepszy. :)
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i smak 😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam bigos, ale u mnie w wersji bezmięsnej :)
OdpowiedzUsuńBigosu z naturalnej kapusty jeszcze nie miałem okazji spróbować. Na pewno ma wiele witamin, a to plus.
OdpowiedzUsuńBigos z młodej kapusty to coś co po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuń