czerwca 03, 2020

Bigos z młodej kapusty / Young Cabbage Stew

Bigos z młodej kapusty przepis
Bigos z młodej kapusty
Dziś zapraszam na wiosenny klasyk - bigos z młodej kapusty. Kapusta z koperkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa w sezonie na to pyszne warzywo.

Bigos z młodej kapusty dobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych grzybów albo pieczarek.

Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też odrobinę koncentratu pomidorowego.

Bigos z młodej kapusty świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też do ziemniaków. Niektórzy lubią też zajadać go z różnego rodzaju kluskami. Tak czy inaczej, to tradycyjne, pyszne i pożywne danie. Koniecznie wypróbujcie, smacznego:)

Polecam też kompletnie inny przepis na bigos, czyli mój bigos cygański z klopsikami:


Przepis na bigos z młodej kapusty, składniki:


mała główka młodej kapusty,
duża marchewka,
kilka cienkich kiełbasek,
duży pęczek koperku,
2-4 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
duża cebula lub biała część pora,
ząbek czosnku,
sól, pieprz, kminek (do smaku)
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki),
kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku
na zasmażkę: łyżka mąki, łyżka masła

Przepis na bigos z młodej kapusty, przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na wiórki, kiełbasę pokroić w plasterki, cebulę i czosnek drobno posiekać.  Kiełbasę i warzywa smażyć do zarumienienia wędliny i zeszklenia cebuli (czosnek dodać pod koniec smażenia). Poszatkować kapustę, zalać wodą lub bulionem, dodać przyprawy, podsmażone składniki i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką. Zasmażkę wlać do kapusty. Dodać posiekany koperek.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Young Cabbage Stew Recipe:

1 small head of young cabbage,
1 large carrot,
few thin sausages,
a bunch of dill,
2-4 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 onion or white part of leek,
1 clove of garlic,
salt, pepper, caraway seeds (to taste),
approx. 1 1/2 cup of water or chicken stock (add enough liquid, to gently cover the ingredients),
few tsp of lemon juice, to taste,
for the roux: 1 tbsp of butter, 1 tbsp of flour

Grate the onion and finely chop onion and garlic. Slice the sausages. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and vegetables. Cook, until sauasage is crispy. Shred the cabbage, cover with liquid and add cooked sauasges and vegetables. Season well, add lemon juice. Simmer on low for about 20 minutes or until tender to your likening, In a small saucepan melt the butter. Add flour and whisk, to combine. Add the rough to the cabbage. Sprinkle generously with dill. Serve with crusty bread on the side. Enjoy:)

56 komentarzy:

  1. Bigos z młodej kapusty przypomina mi dzieciństwo :)) babcia bardzo często robiła...

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi świetnie smakować, dawno bigosu nie jadłem ^.^

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Thank you for this nice recipe, I like cabbage and this stew looks yummy.

    OdpowiedzUsuń
  5. I sometimes make cabbage stew too. Yummy! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  6. This sounds wonderful, yummy! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. That sounds good - though I would leave out the sausage. Cabbage and caraway seeds are a match made in heaven.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja dla fanów bigosu :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dosłownie dwa dni temu też miałam bigosik z młodej kapusty! Ja akurat dodaje koncentratu, albo passaty pomidorowej. Jest moc!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię bigos takieego jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś mi smaka na bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I always like the pairing of cabbage and sausage. This looks so appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  14. I love cabbage! SO terrific with sausage and caraway seeds. Neat recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bigos ja bigosu jeszcze nigdy nie robiłam ale uwiebiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę ale w wersji wege, bez kiełbaski <3

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks delicious! I make a dish that is almost exactly the same, and it is SO good!! And healthy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie, uwielbiam młodą kapustę w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  19. This is a pretty dish and would do well for vegetarians if faux sausage was used.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda pysznie! Z pewnością tak też smakuje. Przepis do wypróbowania ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Sounds really delicious! Love cabbage and always can use another recipe for it!

    OdpowiedzUsuń
  22. Delicious! Thank you for another wonderful recipe. Cabbage is a favorite in this house :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam bigos! Mogłabym go jeść cały czas! :) Ciekawa forma! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
  24. Czekamy zawsze na ten czas bo uwielbiamy i bigos i surówkę z młodej kapusty. Twój bigos jest cudownie apetyczny!

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam taka młodą kapustkę. Też dodaje kiełbaskę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ottimo così cucinato il cavolo!

    OdpowiedzUsuń
  27. I have never been very keen on cabbage...but this looks so appetising that I would like to give it a try!
    See how inspirational you are?
    Thank you so much!😊😊

    Stay safe, my friend...and have a super day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. I´d prefer meatballs, but the dill sounds like an interesting ingredient!

    OdpowiedzUsuń
  29. nunca había visto esto, que receta mas interesante.

    OdpowiedzUsuń
  30. Rich With Color And Nutrients - Fantastic Meal

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  31. I love cabbage and this sounds superb. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  32. moja mama robi taki bigos z młodej kapusty. Coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Niestety, ale nie przepadam za bigosem pod żadną postacią :D
    Moja mama pewnie chętnie wypróbowała by ten przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ostatnio mama zrobiła i duży garnek zniknął w dwa dni! :D Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  35. Dobry bigosik nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Sounds delicious! I will be trying this out, the next time I buy cabbage. :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Moja mama robi pyszny bigos! Patrzę na to zdjęcie i aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Sounds healthy and filling.

    OdpowiedzUsuń
  39. Healthy and delicious looking stew Natalia! I'll be trying this recipe real soon!

    OdpowiedzUsuń
  40. Na wiosnę często to danie gości w mojej kuchni. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  41. Cabbage is great …
    Many thanks for this recipe suggestion.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  42. Bigos z młodej kapusty jest najlepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam bigos z młodej kapusty za prostotę i smak 😉

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwielbiam bigos, ale u mnie w wersji bezmięsnej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger