czerwca 14, 2020

Faszerowane ziemniaki z grilla / Stuffed Grilled Potatoes

Faszerowane ziemniaki z grilla przepis
Faszerowane ziemniaki z grilla
Faszerowane ziemniaki z grilla przepis

Faszerowane ziemniaki z grilla to świetny pomysł na ziemniaki inaczej niż zwykle. Takie pyszne ziemniaki z farszem można upiec również w piekarniku. Dziś aż trzy przepisy na pieczone lub grillowane ziemniaki: ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, wegetariańskie ziemniaki nadziewane pieczarkami i ziemniaki nadziewane serem i kiełbasą lub boczkiem.




Aby przygotować faszerowane ziemniaki z grilla, musimy najpierw je upiec (około godziny w 200 stopniach, w folii, do miękkości) lub ugotować w mundurkach. Najlepiej sprawdzą się duże ziemniaki, wybierzcie gatunki, które łatwo się nie rozpadają.

Pierwszy przepis to ziemniaki nadziewane serem i boczkiem lub kiełbasą. Połączenie ciągnącego się sera i przyrumienionej wędliny na pewno posmakuje fanom klasycznych smaków.

Moje ziemniaki nadziewane mięsem mielonym to kolejna pyszna propozycja. Farsz do ziemniaków odrobinę przypomina bolognese albo chili con carne, możecie go doprawić tak, jak doprawiacie sos mięsny do makaronu. Ja dodałam do niego też trochę papryki, ale zamiast niej świetnie sprawdzą się pieczarki albo czerwona fasola.

Ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem to wspaniała propozycja dla wegetarian. Takie grillowane ziemniaki będą też świetnym dodatkiem do mięs, które przygotujecie na grillu.

Jeśli przygotowujecie  faszerowane ziemniaku w piekarniku, nie musicie owijać ich folią.

Faszerowane ziemniaki z grilla w folii to świetny pomysł na imprezę na świeżym powietrzu. Poza sezonem sprawdzą się też na domowe spotkania lub po prostu na obiad. Smacznego:)


Przepis na ziemniaki nadziewane kiełbasą i serem, składniki:


4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
kilka małych cienkich kiełbasek lub kilka plastrów boczku,
½ szklanki kwaśnej śmietany,
2-3 łyżki masła
ok. 1/3 szklanki mleka,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, granulowany czosnek ( do smaku)
kilka czubatych łyżek startego sera
posiekany szczypiorek

Przepis na ziemniaki nadziewane kiełbasą i serem, przygotowanie:


Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupko. Połączyć z wydrążonym miąższem ziemniaków, serem, kwaśną śmietaną, mlekiem podgrzanym z masłem i posiekanymi ziołami - masa powinna być dość gęsta. Doprawić do smaku. Farsz nakładać obficie na każdą połówkę, posypać startym serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 -20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.

Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. 

Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, składniki:


4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
ok. 300 g mięsa mielonego,
cebula,
1/2 czerwonej papryki,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ,
1/2 - 1/3 szklanki wody
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka lub papryka, oregano,
opcjonalnie 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
kilka łyżek startego sera

Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym, przygotowanie:


Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną  wkostkę paprykę i cebulę. Smażyć całość kilka chwil. Dodać koncentart, podlać całość wodą, doprawić. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu (nie powinien być wodnisty). Nakładć mięso mielone do ziemniaków, posypać serem. Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15- 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.

Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, składniki:


4 upieczone w piekarniku ziemniaki,
500 g pieczarek,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki koncentratu,
ok. 1/3 szklanki wody,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka, oregano
kilka łyżek  startego sera

Przepis na ziemniaki nadziewane pieczarkami i serem, przygotowanie:


Upieczone ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć wnętrze (nie za dużo, powinny utrzymać kształt bez skórki, a następnie delikatnie obrać ze skórki. Pieczarki pokroić w plasterki lub w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać cebulę, a po kilku minutach czosnek. Dodać koncentrat, wodę i doprawić do smaku. Farsz powinien być gęsty. Nakładać do ziemniaków, posypać serem.Każdą połówkę ziemniaka zwinąć w folię i grillować albo zapiekać w piekarniku w 180 stopniach ok. 15 - 20 minut - do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Stuffed Potatoes with Cheese and Bacon or Sausage Recipe:

4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender)
4 slices of bacon or sausage, chopped
½ cup of sour cream
3 tbsp of butter
About 1/3 cup of milk
salt and pepper, nutmeg, sweet paprika and granulated garlic, to taste,
few heaping tbsp of grated cheese,
chopped green onions or chive

Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh, place in a bowl. Gently peel the potatoes. Cook bacon or sausage, until cripsy. Mash the flesh of potatoes, add remaining ingredients to taste. Scoop the potato mixture inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.

Recipe by Laura Vitale.

Stuffed Potatoes with Ground Meat Recipe:

4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender),
approx. 300 g of ground meat,
1 onion,
1/2 of a red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tbso of tomato paste ,
1/2 - 1/3 cup, of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet or hot paprika, oregano
2 tsp of chopped parsley, optional,
few tbsp of grated cheese

Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh. Gently peel the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minutes. Add pepper, onion and garlic. Cook for additional minutes. Add tomato paste and some water (add just enough to create a very thick sauce). Season well. Add the parsley. Scoop the meat sauce inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.

Stuffed Potatoes with Mushrooms and Cheese Recipe:

4 large potatoes, baked for about an hour in 200C (or until tender),
500 g of button mushrooms,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tbsp of tomato paste,
approx. 1/3 cup of water,
some parsley, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, oregano, thyme
few tbsp of grated cheese

Cut the potatoes lengthwise and scoop out most of the flesh. Gently peel the potatoes. Heat a small amount of oil in a pan, add chopped mushrooms and cook for few minutes. Add chopped onion and garlic. Cook for additional minutes. Add tomato paste and some water (add just enough to create a very thick sauce). Season well. Add the parsley. Scoop the mixture inside each half of potatoes. Top with more cheese and wrap in foil (if grilling) and bake / grill them for about 15 -20 minutes or until the cheese is fully melted.

63 komentarze:

  1. U nas sezon grillowy rozpoczęty pełną parą, więc i nowe pomysły jak najbardziej się przydadzą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh jak ja tęsknie za grillem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. They sound good, but I tend to leave them in their skins (and add vegetarian stuffings). Simple and delicious dinners.

    OdpowiedzUsuń
  4. They look so satisfying and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na danie grillowane, na pewno z niego skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie ziemniaczki :D dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Za tydzień wylądują u mnie na grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks wonderful, I can almost smell it! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. They look so delicious. Thank you so much for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/06/dior-backstage-custom-eye-palette-001.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ziemniaki w każdej formie :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. These all look great! I think my favorite would be sausage and cheese or mushroom and cheese.

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja bardzo lubię ziemniaczki pieczone w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Okazuje się, że ziemniak wcale nie musi być nudny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks really good, I like this idea :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. I prefer the version with the ground meat. No grated cheese for me in this one.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepyszne danie. Chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pysznie wyglądają, narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Yum, they look like pizza potatoes!

    OdpowiedzUsuń
  19. Omggg, pysznie wygląda, muszę tatę namówić, zebym mogła zrobić takie na jego grillu :D

    OdpowiedzUsuń
  20. I like the recipe!!! I send a kiss, Im back to the blog.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają obłędnie, koniecznie je wypróbuję. Pozdrawiam niedzielnie i życzę dobrej nocy ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności! Podobne robiliśmy w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  23. You Nailed It - All Three Recipes - Easy Dish For Going To A House Party With - Way Cool - Be Well

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  24. Ziemniaczki wyglądają bardzo smacznie. Ja już z 2 lata nie jadłam nic z grilla.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ottime così farcite, una meglio dell'altra!

    OdpowiedzUsuń
  26. WOW...these look so delicious, I simply have to try them...ALL of them!👍👍
    Oh thank you so much for another fantastic post!!😊😊

    Have a super day...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  27. Ten przetworzony pieczony ziemniak wygląda bardzo smacznie. Dziękuję za przepis, który udostępniłeś. Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  28. Yum yum, we love stuffed potatoes. Have a great week Diane

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglada to przepysznie- super pomysł na danie z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Danie smakowicie się prezentuje :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Im więcej pomysłów na grilla tym lepiej. Ziemniaki w każdej formie są dla mnie super

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh, wow, I must say that after watching your video and reading your recipes I am truly, madly, deeply hungry!!! I love each and every filling because I also love vegetarian food especially if it contains mushrooms and cheese but I am sure that my husband will prefer the meat ones. Grounded meat, sausages and bacon are some of his favourite foods :P
    Thank you for sharing all these goodies with us!

    OdpowiedzUsuń
  33. Super, wszystkie wersje bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Hello, your stuffed potatoes look delicious! Thanks for sharing. Take care!
    Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  35. ziemniaki kocham miłością wszelaką:D

    OdpowiedzUsuń
  36. Pysznie wyglądają te ziemniaczki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  37. These look wonderful!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie pyszności, prosto i smacznie i w dodatku na świeżym powietrzu :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ojej, nie pomyślałabym, żeby faszerować ziemniaki... Paprykę, cukinię owszem, ale nie żeby kartofle, aczkolwiek sam pomysł jest bardzo interesujący :)

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Lubię dania z ziemniakami. Myślę,że bardzo by mi posmakowało. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie lubie pieczarek, więc zostane przy mięsie mielonym :D ale pierwszy raz widzę tego typu danie więc.. chętnie spróbuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  42. This is an awesome way to dress up a potato. Sounds amazing!

    OdpowiedzUsuń
  43. Takie dania sa pyszne, ale nigdy nie mam cierpliwości, zeby bawić sie w nadziewanie

    OdpowiedzUsuń
  44. You are making me hungry! I might have to add this to my meal plan for the week!

    OdpowiedzUsuń
  45. Genialny pomysł! Niedawno zastanawiałam się co zrobić innego na obiad w weekend, kiedy ma się więcej czasu. Opcja z serem i pieczarkami brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  46. Tak się składa, że planuje zrobić w sobotę grilla. A że uwielbiam ziemniaki - cóż zapisuje przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Wszystkie wersje bardzo nam odpowiadają. Przepyszności!

    OdpowiedzUsuń
  48. Z pieczarkami chętnie bym zjadła. Tylko zamiast sera tofu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger