czerwca 19, 2020

Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls

Bułki pszenne z makiem przepis
Bułki pszenne z makiem 
Bułki pszenne z makiem przepis

Dziś zapraszam na domowe bułki pszenne z makiem i mąką pełnoziarnistą. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, z ich przygotowaniem poradzicie sobie nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa. 

Pełnoziarniste bułki pszenne z makiem  mają delikatne wnętrze i miękką skórkę. Jeśli zamiast makiem, posypiecie je sezamem, takie puszyste bułeczki będą świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa. 

Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu.

Domowe bułeczki pszenne to świetny pomysł na śniadanie i nie tylko. Nie ma nic lepszego do stworzenia pysznych kanapek. Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie pszenne bułki, polecam moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe:



Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki:


na 10-12 bułek:

2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oliwy lub oleju,
2 i 1/2  szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,

mak do posypania bułeczek przed pieczeniem

*szklanka = 250ml


Przepis na bułki pszenne z makiem, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem, posypać makiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Poppyseed Wheat Rolls Recipe:

for 10-12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,

2 1/2 cups of all purpose flour, plus more for dusting2 1/2 cups of whole wheat flour,
some poppyseeds 
few tbsp of milk or cream

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brusk with milk and sprinkle with poppyseeds. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

Also see my Fluffy Yogurt Rolls above!

41 komentarzy:

  1. poproszę taką bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. They are perfect as the dinner roll or burger buns :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Those look fantastic, Natalia! Soft and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  4. These look so fantastic. Thank you for inspiring me to bake today!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale robisz smaka z tymi wypiekami. :) u mnie ostatnio królują same ciasta: jabłkowe, z cynamonem, miodownik, makowiec, sernik, jogurtowe,z dżemem kruche. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Och Świetny przepis, własnoręcznie zrobione, świeże bułeczki, to są najlepsze. :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, yes. I would eat those. Always good to keep toothpicks handy with poppy seeds, though.

    OdpowiedzUsuń
  8. I may try this now I have yeast thanks

    OdpowiedzUsuń
  9. oh coś dla mnie! kocham mak w każdej postaci, czy to zwykła bułka, słodka czy makowiec.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sooo beautiful and I love rolls!!! xo

    OdpowiedzUsuń
  11. They are perfect and beautiful. I can almost smell them through the screen.

    OdpowiedzUsuń
  12. These look amazing, I like such rolls :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. I can see in the photo what an amazing texture you achieved, and love poppy seeds. Yet another delectable recipe.

    OdpowiedzUsuń
  14. These really look lovely, so soft and fluffy, yum yum. Have a great weekend Diane

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wyglądają! Ja od dawna piekę bułki bardzo podobne do Twojego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają pysznie, szkoda że w Emiratach mak zabroniony pod karą więzienia/śmierci... :/

    OdpowiedzUsuń
  17. They do look good and I love poppy seeds.

    OdpowiedzUsuń
  18. Another great bread recipe, I am a great fan of poppy seeds.

    OdpowiedzUsuń
  19. Grazie per questa ricetta, sono molto invitanti.
    Sembrano proprio bei morbidi e adatti da riempire con del salume e formaggio.

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh WOW, these look fantastic...and I'm addicted to poppy seeds!!
    We are having a barbeque for Father's Day tomorrow so I will make some then!
    Thank you so much.😊😊

    Have a super weekend...and stay safe, my friend.👍

    Hug xxx

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie bułeczki. Na śniadanie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie wykonam! :) Uwielbiam bułki z makiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bułek jeszcze nie robiłam, na razie wkręciłam się w chleb :P

    OdpowiedzUsuń
  24. Bułek jeszcze nie próbowałam piec

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis, muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wydaje się faktycznie proste, ciekawe czy mi wyjdą. Wprost uwielbiam bułki z makiem i aż mam ochotę na taki domowy wypiek <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam pieczywo z makiem, a w sumie dawno go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger