czerwca 24, 2020

Łatwy chleb na zakwasie / Easy Sourdough Bread

Łatwy chleb na zakwasie przepis tradycyjny
Łatwy chleb na zakwasie 
Łatwy chleb na zakwasie przepis tradycyjny

Łatwy chleb na zakwasie przepis tradycyjny

Dziś zapraszam na łatwy chleb na zakwasie. Ten pszenno-żytni, razowy bochenek jest bardzo prosty w przygotowaniu, będzie idealnym wyborem, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem domowego pieczywa.

Tradycyjny, podstawowy przepis na chleb na zakwasie wymaga jedynie wymieszania aktywnego zakwasu żytniego z pozostałymi składnikami. To takie proste - nie potrzeba składać ciasta, wystarczy jedynie czekać, aż pięknie urośnie. Po tym czasie wystarczy przełożyć chleb do foremki keksówki na kolejne rośnięcie i piec.

Łatwy chleb razowy na zakwasie jest delikatnie lepki w środku, ma też delikatnie chrupiącą skórkę. Możecie go piec z parą wodną lub bez niej. Polecam do przygotowania zdrowych kanapek, smacznego:)

Jeśli lubicie pełnoziarniste pieczywo, polecam też mój błyskawiczny chleb drożdżowy dla leniwych:



Łatwy chleb na zakwasie, składniki:

na blaszkę o wymiarach 10x20 cm:

400 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego),
150 ml wody (delikatnie ciepłej),
100 g maki żytniej jasnej lub razowej,
300 g mąki pszennej,
3/4 łyżki soli,
pół łyżeczki cukru

Łatwy chleb na zakwasie, przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki na chleb, krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego - mieszamy do połączenia składników. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki keksówki (można zamiast papieru wysmarować formę masłem i obsypać otrębami). Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (może to zająć nawet kilka godzin). Wstawić do zimnego piekarnika, nagrzać piec do 200 C, piec 50-60 minut.

Przepis ze strony mojewypieki.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Easy Sourdough Bread Recipe:

400 g of active sourdough starter,
150 ml of slightly warm water,
100 g of rye flour (whole wheat or regular)
300 g of bread flour or AP,
3/4 tbsp of salt,
1/2 tsp of sugar

Combine all the ingredients, mix, using dough hooks, just to combine. The dough will be very loose and sticky. Cover with kitchen towel and let it rise somewhere for about an hour. Place the dough into the bread pan (10x20cm) lined with baking paper. Set aside somewhere warm, until doubles in size (it can take up to few hours). Place ina  cold oven, heat it to 200 C and bake for 50 to 60 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.
Also see my Lazy Bread Video Recipe above:)

46 komentarzy:

  1. Oh, how wonderful it is so simple!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks great, you have made me hungry again! Hugs, valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. domowy chleb jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chlebuś zawsze na TAK :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak chleb kupiony w sklepie ale na pewno jest 100 razy lepszy, bo własnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Awesome! It makes perfect sandwich or toast.

    OdpowiedzUsuń
  7. I love homemade brad! Thanks for recipe ))

    OdpowiedzUsuń
  8. My very favourite bread - that I am too much of a coward to attempt making.

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks great.
    I’ve always wanted to make sourdough starter at home.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój chleb się właśnie studzi. Proporcje delikatnie inne tzn więcej mąki żytniej, ziarna. Nic nie dorówna smakowi chleba własnoręcznie upieczonemu. Tak przynajmniej uważa moja rodzina. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalia, parece una receta facil la verdad que nunca intente hacer pan. Habrá que intentarlo.
    Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakby ktoś mi przygotował mieszankę to bym zrobił ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks good, perfect for a tasty sandwich.

    OdpowiedzUsuń
  14. I like sourdough bread and rolls :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks really fantastic! I want to try making bread some time!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  16. Easy and delish -- perfect recipe! Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyszedł ten chlebuś :D Chętnie skorzystam z przepisu :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh the break looks so healthy and tasty.
    thank you for sharing the recipe.
    Definetly need to try it.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały, jak z najlepszej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ojej absolutnie muszę zrobić taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  21. I love sourdough bread and it's become so expensive here.

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię nieskomplikowane przepisy:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda wspaniale, a smakować musi wybornie, może uda mi się kiedyś taki bochenek upiec. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jak zwykle ratujesz mnie, chciałam nieco zmienić swoją dietę i myślałam o wyrobie własnego pieczywa, a Ty jakbyś czytała mi w myślach hah!
    Pozdrawiam jak zawsze cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Natalia your sourdough bread looks really good. Your recipe is similar to mine except I use 20 grms of honey instead of sugar and only 10 grams of salt. I get rid of my frustrations by kneading mine myself although it doesn't need a lot of kneading. It's so delicious toasted isn't it? Best wishes, Pauline

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiłam i BARDZO lubię! ☺

    OdpowiedzUsuń
  27. pycha pycha i jeszcze raz pycha!

    OdpowiedzUsuń
  28. Takie pieczywo własnoręcznie upieczone jest najsmaczniejsze. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  29. Teraz pieczenie własnego chleba jest na topie!

    OdpowiedzUsuń
  30. Very nice post! I like the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks great! I bet it smells wonderful while baking. Hope you have a nice weekend!

    OdpowiedzUsuń
  32. I've wanted to make my own sour dough this summer, but I need to get started on making the starter first. This looks yum, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  33. Ottimo con la segale, complimenti!

    OdpowiedzUsuń
  34. It looks good.
    Sourdough bread is getting more and more popular.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  35. Próbowałam robić zakwas kilka razy, ale mi nie wychodzi:( a taki chlebek bym sobie zjadła.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger