marca 22, 2020

Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread

Błyskawiczny chleb mieszany bez wyrabiania, bez rozczynu przepis
Błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania, bez rozczynu) / Quick and Easy Sunflower No Knead Bread
Błyskawiczny chleb mieszany bez wyrabiania, bez rozczynu przepis

Błyskawiczny chleb mieszany to prosty w przygotowaniu chleb słonecznikowy bez wyrabiania i bez rozczynu. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący w kuchni. Piekę go od kilku lat - to lekko zmodyfikowany przepis na chlebek, który pokazywałam Wam na blogu dawno temu.

Zobaczcie, jak niewiele pracy potrzeba do jego przygotowania na moim filmie:



Mieszany chleb słonecznikowy na drożdżach (suchych lub świeżych) to chleb dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać dużo czasu w kuchni:) Poradzimy sobie bez żmudnego wyrabiania ciasta drożdżowego, nie musimy nawet przygotowywać rozczynu - nieważne, czy korzystamy z suchych czy świeżych drożdży. Wszystkie składniki wystarczy tylko krótko zmiksować, odstawić na trochę, a potem przełożyć do keksówki. Resztę zrobi za nas czas - nasz bochenek pięknie urośnie i wystarczy wstawić go pieca.

Chleb mieszany składa się z mąki pszennej, żytniej i orkiszowej. Możecie użyć pełnoziarnistej lub jasnej mąki żytniej. Jeśli nie macie mąki orkiszowej, zastąpcie ją pszenną. Zamiast ziaren słonecznika dobrze sprawdzą się też inne pestki, możecie też zupełnie zrezygnować z ich dodatku.

Jeśli zawsze zastanawialiście się jak upiec swój własny chleb, ten bardzo prosty i szybki przepis jest idealny do wypróbowania. Od niego warto zacząć przygodę z domowym pieczywem. Chleb słonecznikowy na suchych lub  świeżych drożdżach jest wspaniały do stworzenia zdrowych kanapek, pasują do niego wytrawne i słodkie dodatki, świetnie smakuje z samym masłem. Polecam, smacznego:)

Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), składniki:


na foremkę o wymiarach 11x36 cm:
300 g mąki pszennej,
100 g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną),
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub jasnej),
czubata łyżeczka cukru,
czubata łyżeczka soli,
50-70 g słonecznika,
400 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie

Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), przygotowanie:


Połączyć wszystkie składniki. Krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - ciasto będzie się bardzo kleić. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wyłożonej papierem blaszki, posypać słonecznikiem i odstawić na 60 minut do podwojenia objętości. Piec w 200 przez 50- 55 minut (gdyby wierzch rumienił się za szybko, przykryć go papierem do pieczenia).

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Quick and Easy Sunflower No Knead Bread Recipe:


for one loaf:

300 g of all purpose flour,
100 g of spelt flour (or all purpose),
100 g of rye flour (whole wheat or regular)
1 heaping tsp of sugar,
1 heaping tsp of salt,
50-70 g of sunflower seeds,
400 ml of warm water,
1 tbsp of oil,
7 g of dry yeast or 25 g of fresh yeast,
some sunflower seeds for the top of the bread, optional


 Combine all the ingredients. Mix, using dough hooks, for about 3-5 minutes - the dough will be very sticky. Set aside for about 20 minutes. Place your sticky bread dough to the bread pan lined with baking paper (11x36 cm). Sprinkle with additional sunflower seeds. Cover with kitchen towel, place somewhere warm and let it rise for about 60 minutes. Bake for 50-55 minutes in 180C (if the top browns too quickly, cover the bread with baking paper).

Also see the original recipe HERE.

64 komentarze:

  1. Na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja pierwszy raz od lat upiekłam chleb. Dzieciaki zachwycone. Jeszcze żadnym chlebem się tak nie zajadały. A zapach w domu obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wygląda, lubię takie z mieszanej mąki :-) Ja wczoraj upiekłam na zakwasie, też dodałam słonecznik do środka :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. I would like to try this. Just got a breadmaker, still experimenting with it.

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks great and is another one to try when the current panic buying stops. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds very delicious. Thanks. Stay safe, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sprytny przepis. Kilka minut temu trafiłem na Twojego bloga i kanał Yt ale widzę, że zabawię tu dłużej. Już parę przepisów wpadło mi w oko. Na przykład chlebek pirata i chleb jak pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam chleba, ale być może i ja będę zmuszona go zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbuję :). Od jakiegoś czasu coraz częściej piekę chleb w domu, mam na razie dwa przepisy, które mi pasują, ale urozmaicenie się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi tu zapachniało pysznym chlebkiem:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie takie chlebki, o wiele lepiej smakują niż te ze sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis zapisany :) Na dniach zrobię chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aromat takiego domowego chleba jest niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sounds easy and easy is what I do best. Thank you. Wishing you good health and happiness.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze tu wpadam jak szukam inspiracji. Pieczenie chlebka nie dla mnie, ale moja mama wymyśla przeróżne ostatnimi czasy! Dzisiaj jadłam z czarnuszką :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Kurczę, najwyższy czas zabrać się za domowy chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  18. That crumb is perfect! Well done, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzięki za przepis bo akurat kupiłam mąki na chleb i mam zamiar upiec go pierwszy raz w życiu :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. I love bread recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Tak prosty przepis, że aż się skuszę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  22. I'm a bread person, I like every kind of bread. I even know the word 'bread' in several languages. And I love, love your sunflower, no knead chleb.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawy przepis i szybki w wykonaniu.
    Wypróbuję bo też od kilku lat piekę chleb w domu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. I love that there is no kneading!

    OdpowiedzUsuń
  25. Pewnie chleb jest pyszny i jaka piękna stolnica:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie wygląda, uwielbiam domowe pieczywo, niestety ostatnio nie mogę nigdzie kupić drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  27. I have never tried making my own bread before, but I would love to try it because yours looks delicious and you can't beat fresh bread xo

    Makeup Muddle

    OdpowiedzUsuń
  28. Nice looking bread and the sunflowers should give it some protein, too!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, it looks so good. I could eat that in a second! Lovely photos. Looks like you did a great job, Natalia! Appreciate the recipe in English language, btw! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. W obecnej sytuacji bardzo przydatny przepis. Zapisze sobie i moze upieke niedługo

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam ciemne pieczywo. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) magda-tul.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam ciemne pieczywo.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  33. Keep up with this new style of set decor and taking photos, deary.

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie przepisy w dzisiejszej dobie są na wage złota!

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks great. I can almost smell it - yummy :-D

    OdpowiedzUsuń
  36. I like quick and easy, looks good.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja właśnie objadłam się świeżo upieczonym chlebem z mojego wypróbowanego przepisu. ten zostawię na lepsze czasy, gdy nie będzie strachu, że może się nie udać. teraz każde 50 dkg drożdży na wagę złota ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Hello
    Now that we have to stay home due to the coronavirus, a good bread recipe is great!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  39. Już kilka razy słyszałam O takim przepisie ale jeszcze nie miałam odwagi spróbować :) wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  40. YES!! Appears To Be So Devine. Brining The Milk Over Now, Just Need To Grab My Cap.

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh, this recipe is wonderfully easy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  42. MYślę, że to przepis dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Dziękuję za informację, spróbuję później w domu.

    OdpowiedzUsuń
  44. Oh this looks so delicious and I'd love to try it...but we can't buy flour of yeast anywhere at present!😒
    I will definitely try it as soon as possible!
    Thank you so much for sharing your amazing recipes!😊😊

    Take care and stay safe xxx

    OdpowiedzUsuń
  45. That looks delicious! Raw sunflower seeds? Toasted?

    OdpowiedzUsuń
  46. Nie ma to jak domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  47. mozna dać makę pełnoziarnistą typ 2000 do tego chlebka?jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale w połączeniu z jasną w proprcji pół na pół, inaczej może być twardy. Jeśli używamy 300 g mąki pszennej, to dać 150 g pełnoziarnistej i 150 jasnej. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Witam, chlebek wyszedł przepyszny. Dziękuję za przepis będzie gościł na moim stole 👌 👌 👌

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę! Dziękuję za miły komentarz, pozdrawiam☺

      Usuń
  48. Upiekliśmy juz dwa chleby i bułki, ten będzie następny w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger