marca 11, 2020

Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms

Gulasz węgierski z pieczarkami przepis
Gulasz węgierski z pieczarkami / Hungarian Stew with Mushrooms
Gulasz węgierski z pieczarkami przepis
Gulasz węgierski z pieczarkami przepis

Tym razem zapraszam na gulasz węgierski z pieczarkami - jeśli lubicie gulasz wołowy, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Wołowina w aromatycznym, pysznym, ciemnym sosie to idealny pomysł na obiad.

Jest wiele przepisów na gulasz węgierski, ale w moim oprócz wołowiny znalazły się pieczarki, papryka i marchewka. Warto pamiętać, by warzywa dodać po pewnym czasie gotowania wołowiny, inaczej kompletnie się rozpadną. Ja lubię kroić je na duże kawałki i dorzucać do mięsa mniej więcej w połowie duszenia. Ważne, by wcześniej podsmażyć pieczarki - zrumienione nadadzą naszemu daniu wspaniałego aromatu. Dodajemy je pod koniec gotowania gulaszu.

Tak naprawdę do gulaszu wołowego po węgiersku możecie dodać Wasze ulubione jarzyny, wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i co najbardziej lubicie.

Gulasz węgierski z pieczarkami wspaniale smakuje z różnego rodzaju kluskami (na przykład kładzionymi czy śląskimi), plackami ziemniaczanymi, ziemniakami, kaszą lub ryżem. To fantastyczne, pożywne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego:)


Polecam też mój gulasz wołowy z ogórkami (przepis TUTAJ) i gulasz cygański (film TUTAJ)

Przepis na gulasz węgierski z pieczarkami, składniki:

ok. 500 g wołowiny na gulasz,
1-2 czerwone papryki,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
300 g pieczarek,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, kminek (opcjonalnie). tymianek, rozmaryn,
opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy

Przepis na gulasz węgierski z pieczarkami, przygotowanie:


Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po pieczarkach wrzucić wołowinę, smażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną na duże kawałki cebulę, a po kilku minach drobno posiekany czosnek. Dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, zalać całość wodą lub bulionem. Wrzucić listek laurowy i ziele. Dusić około godziny. Po tym czasie dodać pokrojone na średnie kawałki warzywa. Dusić kolejne 40-60 minut, doprawić do smaku (w trakcie duszenia dolewać więcej wody lub bulionu, gdyby szybko wyparował). Dodać musztardę do smaku i podsmażone pieczarki. Posypać natką pietruszki.

Hungarian Stew with Mushrooms Recipe:

approx. 500 g of beef,
1-2 red bell peppers,
2 large onions,
2 cloves of garlic,
2 small carrots,
1 heaping tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard, optional,
300 g of button mushrooms,
1 -2 bay leaves and few kernels of allspice,
approx. 3 cups of beef stock or water,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, sweet and hot paprika, thyme, rosemary, caraway seeds (optional),
some chopped parsley

Cut the meat into bite size pieces. Slice the mushrooms and sautee, until lightly golden. set aside. To the same pan add the beef and cook, until golden brown. Add roughly chopped onion, followed by the garlic, Cook for addition few minutes and add tomato paste. Cook for 30 seconds or so and cover with stock/water. Add bay leaf and allspice. Simmer on low for about an hour. Add roughly chopped carrots and bell peppers, followed by mustard. Season well. Simmer for additional 40 to 60 minutes or until tender (feel free to add more liquif, if evaporates too quickly). Add mushrooms. Sprinkle with parsley. Serve over potatoes, rice, noodles, barley or dumplings. Enjoy:)

Also see my Gypsy Stew Recipe (video recipe HERE)










60 komentarzy:

  1. That sounds yummy and when I´ll try I´ll sure add mustard, clever move!

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks hearty, and so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cool dish! Thank you for recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką wersję gulaszu :) marchewka nadaje mu trochę słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię zjeść od czasu do czasu gulasz, takiego jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuję na pewno:) Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dearest Natalia,
    That sounds like a delicious recipe indeed!
    Your video also was very professionally done; kudos to you.
    Hugs,
    Mariette

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh this really does look SO delicious!!!
    Thank you so much.😊😊

    Have a super week!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  9. Anything with mushrooms sounds good to me! Terrific dish -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh, I'm so glad you put the recipe in English, too! I'm going to have fun looking at all your recipes! Your stew looks nice and rich and I like the addition of the Allspice!

    OdpowiedzUsuń
  11. That stew looks luscious. Thanks for the follow:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Not sure if my comment went through...

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks delicious, now I'm feeling hungry Lol! Thanks for the visit to mine. Hugs, Angela xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks so good. I recently made lamb stew. Next time I will add mustard. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Warming and comforting, I will make this!!! I bet the tomato paste really adds depth to the flavor.

    OdpowiedzUsuń
  16. Od lutego 2019 tj. od afery z wołowiną nie jedliśmy tego gatunku mięsa. Wcześniej jedliśmy go trzy razy w miesiącu: 1 raz gotowałam rosół, raz rolady śląskie, i raz gulasz. Taki gulasz zrobię z wieprzowiny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. It looks like a real treat, and a "make again" dish! The mushrooms are a plus feature.

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki gulaszyk z pieczarkami, pełen warzyw to skarb! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Taki gulaszyk, z pieczarkami, pełen warzyw, to skarb! Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda przepysznie! <3 mniam!:))

    OdpowiedzUsuń
  21. No i pomysl na sobotni obiad juz jest :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Perfect timing. I was just thinking that I needed to make a hearty stew soon and this recipe will be perfect!

    OdpowiedzUsuń
  23. Excellent Meal And Gorgeous Photos - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  24. My mommy loved gulash was one of her favorites and this looks delicious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  25. Un gustosissimo piatto unico!

    OdpowiedzUsuń
  26. Mmmm, Natalia... First time here and I already love it!

    Gulash is amazing, can be very, very tasty. So, it's a YES from me! ^.^

    OdpowiedzUsuń
  27. Na dniach planuję gulasz. Bardzo często dodaję pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow that looks so good. Enjoy your day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  29. To wygląda tak smacznie i obficie. Myślę, że mógłbym tam wrzucić trochę makaronu!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale pysznie, taki gulasz mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Never tried hungarian food!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Hi Natalia, first of all, thank you so much for stopping by my blog...I really appreciate you leaving a comment.
    This Hungarian stew looks amazing, since we visited Hungary a couple of years ago I love using Hungarian paprika in my cooking...this stew is absolutely perfect!
    Have a great rest of the week!

    OdpowiedzUsuń
  33. this looks so good and i'll bet it provides a lot of leftovers...and it is better the second day!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawy przepis, jednak ja wolę gulasze warzywne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię gulasz i też dodaję do niego pieczarki, które uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Hmmm those made me hungry.
    I want some of that sumptuous stew ♥
    Thanks for sharing.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  37. nie przepadam jakoś za gulaszem,a le ten wygląda bardzo smakowicie ;)!

    OdpowiedzUsuń
  38. Gulasz zawsze sprawdza się na obiad

    OdpowiedzUsuń
  39. Dokładnie jest taki, jaki lubię, z musztardą obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  40. Looks good, I love mushrooms :-D

    OdpowiedzUsuń
  41. Bardzo lubię gulasz, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Looks and sounds delicious :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  43. Looks hearty, nutritious, and delicious.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger