marca 04, 2020

Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill

Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą przepis
Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill
Dziś zapraszam na pożywną zupę koperkową kurczakiem i fasolą. W związku z tym, że jest pełna białka, może w zupełności stanowić pełen obiad.

Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Jeśli chcecie, możecie ją trochę odchudzić i zrezygnować z zasmażki. Do takiej warzywnej zupy z kurczakiem możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce. Gotowa zupa powinna być przyjemnie gęsta, dość delikatna, ale z wyczuwalną nutką słodkiej papryki.

Taka pożywna zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne dni. Smacznego:)

Przepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą:

1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego,
szklanka mleka,
3 łyżki masła (u mnie klarowane),
3 łyżki mąki,
4 ziemniaki,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego,
puszka białej fasoli,
cebula lub mały por,,
2 ząbki czosnku,
mięso z ugotowanego kurczaka (z bulionu, u mnie z sześciu skrzydełek)
sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa, kumin (do smaku),
pęczek koperku

Ziemniaki, seler i marchewkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pokrojone warzywa podsmażyć  do lekkiego zarumienienia na trzech łyżkach masła (czosnek wrzucić na końcu). Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać całość bulionem i mlekiem. Gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać posiekane mięso, koperek i odsączoną fasolę. Doprawić do smaku.

Chicken and Beans Soup with Dill Recipe:


1 1/2 - 2 l of homemade chicken stock,
1 cup of milk,
3 tbsp of clarified butter (or regular butter),
3 tbsp of flour,
3-4 potatoes,
1 carrot,
2 stalks of celery,
1 cup of cooked white beans,
approx. 1 1/2 cup of cooked, shredded chicken
1 onion or a small leek,
2 cloves of garlic,
salt, pepper, sweet paprika, nutmeg, cumin, to taste,
a small bunch of dill

Dice the potatoes, celery and carrot, finely chop onion and garlic. Cook, using clarified butter, until lighly golden (add garlic at last). Add flour and stir quickly. Cover with milk and stock. Simmer on low, until slighly thick and tender. Add chicken, chopped dill and drained beans. Season well to taste.


55 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie, sycący obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks wonderful, I wish I had some right now, I am hungry! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno takiej zupy nie jadłam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Sound good to me. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto spróbować taką zupę, apetycznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks delightful! I love the use of dill in soups :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciepła smaczna zupa najlepsza na smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie zupę koperkową, gotuję bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Healty recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Love soup with beans. And chicken. :-) This looks great -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  12. Beans go so well in a soup don't they?

    OdpowiedzUsuń
  13. I've never used leek or dill. I will have to try those.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa wersja znanej zupy, dodatek fasolki na pewno powoduje, że jest bardzo pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I KNOW how good this is, because I make a soup very much like it!

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam taką zupę. U mnie opcja bez mleka. Wczoraj robiłam ziemniaczaną na "gwoździu" i wyszła fantastyczna.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ ona smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nigdy nie jadłam takiej zupy i muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawa tego, jak smakuje :) pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ładnie wygląda :), domowo.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciekawa jestem smaku, zupy uwielbiam, ale takiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglada apetycznie :D połączenie zupy koperkowym i fasolowej :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie zupy to ja mogę jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno nie raz podobne zupy jadłam, ale takiej typowej koperkowej, w dodatku z fasolą jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks so delicious...and I really like beans!😊😊
    Many thanks, Natalia!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  25. Beautiful - Perfect End Of The Winter Season Meal - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  26. jeny! ja uwielbiam wsyztskie zupy! ;D

    OdpowiedzUsuń
  27. Yum! Looks hearty and filling.

    OdpowiedzUsuń
  28. O... już wiosną zapachniało ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Love a chunky soup Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Taką zupkę chętnie bym spróbowała :D Musi być przepyszna :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks good, I love soup :-D

    OdpowiedzUsuń
  32. I love dill. It's one of my favorite spices. The soup looks so nom!

    OdpowiedzUsuń
  33. No no co to można wymyślę, ale wygląda apetycznie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  34. Zupa, która mozna sie najeść 😉

    OdpowiedzUsuń
  35. Pysznie wygląda i przepis do spróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  36. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger