marca 18, 2020

Pierogi z mięsem z rosołu / Polish Pierogi with Leftover Chicken


Pierogi z mięsem z rosołu przepis
Pierogi z mięsem z rosołu / Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken
Pierogi z mięsem z rosołu przepis
Dziś zapraszam na pierogi z mięsem z rosołu - pyszny, polski klasyk. Jeśli macie akurat trochę mięsa i warzyw z wywaru, skorzystajcie z wolnego czasu i ulepcie je sobie na drugie danie.

Pierogi z mięsem z rosołu możecie nadziać dowolnym kawałkiem ugotowanego, zmielonego mięsa. U mnie to stu procentach drobiowe - używając akurat tego gatunku, pamiętajcie, by dodać do farszu kilka łyżek bulionu, inaczej może wyjść suchy. Świetnym dodatkiem do mięsnego farszu w pierogach jest ugotowana marchewka, która również nadaje całości wilgoci. Poza tym to kolejny produkt do kulinarnego recyklingu po rosole:) Jeśli lubicie, dodajcie do pierogów trochę posiekanego koperku lub natki pietruszki, ale nie zapomnijcie o bardzo ważnym dodatku, czyli zeszklonej cebuli.

Pierogi z mięsem z rosołu nie są tak pracochłonne, jak może się wydawać, a te domowe są najlepsze na świecie. To pyszny, tani i sprawdzony obiad dla wszystkich fanów polskiej kuchni. Polecam, smacznego:)

Polecam też moje pierogi z ziemniakami i boczkiem - przepis TUTAJ:)

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu, składniki:


ciasto (około 30 pierogów):

pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli 


farsz:

600-700 g ugotowanego mięsa z rosołu,
2 duże, posiekane i zeszklone na rumiano cebule,
kilka łyżek bulionu,
marchewka z bulionu,
opcjonalnie natka pietruszki lub koperek,
sól, pieprz (do smaku)

Przepis na pierogi z mięsem z rosołu, przygotowanie:



Farsz: mięso zmielić z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Dodać posiekane zioła i doprawić do smaku. Jeśli farsz będzie suchy, będzie się rozpadał i kruszył,  dodać trochę bulionu.

Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam zdecydowanie mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię. Podawać przesmażoną cebulką lub innymi ulubionymi dodatkami.

Ciasto na pierogi z TEJ strony.


Polish 'Pierogi' with Leftover Chicken Recipe:


for the dough (approx. 30 pierogi):

1/2 kg of flour,
1 cup of hot water,
1 tsp of salt

for the filling:
 approx. 600-700 g of cooked chicken (or other meat from the stock),
2 large onions, chopped and sauteed, until lighlty golden,

few tbsp of chicken stock, optional

1 cooked carrot (from the stock),

few tbsp of chopped parsley or dill, optional,
salt and pepper, to taste

Prepare the filling: blend the meat, carrot and onions until smooth. Season well and add some herbs. If the filling is too dry and crumbly, add some stock.


Prepare the dough: Make the dough: boil the water and set aside for 10 to 15 minutes - it should remain hot. Mix half of the flour (250g) with salt, add the water and mix with the spoon. Gradually add remaining flour and knead for few minutes, until smooth and elastic (you don't have to use whole flour - I have used much less). Roll out finely on a floured surface and  cut out circles. Place a heaping tsp or two of the filling in the center of each circle. Fold the edges together and seal well, using a fork. Drop pierogi into boiling water, simmer for about to 5 minutes or until they float on a surface. Drain and serve with caramelized onion or other toppings of your choice. 


Also see my Potato and Bacon Pierogi Recipe HERE:)


See the original recipe for the dough HERE. 



63 komentarze:

  1. They look GREAT and I love the use of leftover chicken as the filling.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne te Twoje pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dziś po rosole robię naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dziś mam naleśniki po mięsie z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja dziś mam naleśniki po mięsie z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pierogi. Być może zrobię jakieś w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  7. For ex-leftovers, that sure looks yummy to me, Natalia!

    Nice photos of the chicken dish and recipe, girl. As always! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też czasem robię takie pierogi

    OdpowiedzUsuń
  9. przyznam szczerze, że takich nie jadłam, ale świetny pomysł i z pewnością spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks deli!
    HAPPY WEDNESDAY
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Oooo, świetny pomysł zwłaszcza teraz gdy trzeba siedzieć w domu, można tworzyć coś pysznego, a za razem prostego. Dziękuję za zainspirowanie 😘

    OdpowiedzUsuń
  12. o nie .... kocham pierogi ! i wyglądają tak pysznie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  13. Türk mutfağından mantı yemeğine benziyor bu yemek 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. I love piroggi so much, yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jem mięsa, ale powiem Ci, że to naprawdę fajny pomysł i na bank świetny smak. Muszę o tym powiedzieć przyjaciółce. :) Pozdrawiam Cię serdecznie, pozostań zdrowa. :*****

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, perfect dish for leftovers!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  17. The filling sounds so special!
    Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pierogi to moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rzadko robię pierogi a to dlatego, że nie znam umiaru w ich jedzeniu.
    Życzę dużo, dużo zdrowia.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Great way to use leftovers. Love any and all dumplings, and this is one of the best. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  21. Na pewno smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh Baby - Love It - The Dude & I Made These When We Hosted The Sochi Olympic Opening Ceremony Party - Our Guest Were Required To Bring A Russian Dish OR A Dish From The Upcoming Country ( Summer ) , Previous Country ( Summer ) , Or A Canadian-French ( Previous Winter Host City ) Dish - The Only Ingredient That We Added Thats Not On Your List , BACON - These Are So Much Fun To Prepare - Many Thanx For This One - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  23. O mniam wyglądają przepysznie! Jednak ja na codzien wole pierogi z kapustą i grzybami :D

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks really wonderful! Thank you so much for sharing it :)
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pierożki to ja zawsze chętnie zjem ;).

    OdpowiedzUsuń
  26. I like the dough, looks great :-D

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja lubie chinskie dumplings :) Ale twoje wygladaja pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Another recipe I have never tried. They would go down well with himself - thank you.

    OdpowiedzUsuń
  29. Pysznie wyglądają i jakie ładne :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Oh wow these sound and look so tasty, and perfect with left overs too so no wastage! xo

    Makeup Muddle

    OdpowiedzUsuń
  31. I think my husband would really like this. His grandmother was from Poland and he loves pierogis.

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię pierogi, ale nie lepić tylko jeść 😉

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam robić przeróżne pierogi, z przeróżnymi farszami, nigdy mi się nie znudzą. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. YUM, so comforting and delicious looking!

    OdpowiedzUsuń
  35. Twoje pierogi wyglądają bardzo apetycznie.Z uwagą czytałam cały wpis,żeby nie pominąć żadnej wskazówki, żadnego dodatku! Pewnie zrobię przy najbliższej okazji! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam pierogi, ale z kapustą :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Look good.... greeting from indonesia

    OdpowiedzUsuń
  38. Perfetti i tuoi ravioli, complimenti!!!

    OdpowiedzUsuń
  39. dumpling was unfamiliar term but after googling it i got that it is famous here with beef and chicken
    now when chicken is banned here i would like to try this one

    hope you doing fine dear Natalia and you precious baby is also good by the grace of Lord!
    take great care and stay healthy my friend!

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam pierożki. Narobiłaś mi smaka :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Natalia, these look fantastic!! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja nie przepadam za pierogami z mięsem, zdecydowanie preferuje pierogi z ziemniakami, szpinakiem oraz owocami :D

    obserwuje :)
    https://milentry-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  43. Pierogi zawsze pycha w każdym rodzaju :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Pycha, teraz dobry moment na pierogi, bo mamy dużo czasu siedząc w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciekawy pomysł na pierogi, ja jednak wolę te bezmięsne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Looks great Natalia!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  47. Świetny sposób na wykorzystanie wszystkich składników, z których się już skorzystało :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Super, to się nazywa nie marnowanie jedzenia :) Zdrowo, ekologicznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Interesting dish. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  50. Pycha... Jak ktoś ma cierpliwośc lepic

    OdpowiedzUsuń
  51. I haven't been able to find any chicken in our grocers this week, but as soon as supplies return to normal, I am totally making these!

    OdpowiedzUsuń
  52. po 1.brzmi prosto że aż szkoda nie spróbować samemu, bo po 2. kocham pierogi a w Emiratach nie ma ich za wiele rodzajów, zwłaszcza takich Polskich domowych... są jakieś ravioli włoskie, albo mrożone z Korei z kimchi… może się skuszę i sama zrobię te pierożki?! :)

    OdpowiedzUsuń
  53. That sounds really good, Natalia. Thank you for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  54. To dobry pomysł na wykorzystanie mięsa. Ja akurat nie lubię takiego gotowanego i je zawsze mój partner, ale w pierogach pewnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger