Prosty gulasz wołowy z ogórkami |
Dzisiejszy gulasz wołowy z ogórkami to najprostszy przepis na wołowinę przy użyciu minimum składników. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa.
W skład prostego gulaszu wołowego z ogórkami wchodzi oczywiście wołowina, kilka ogórków kiszonych, cebula, czosnek, seler naciowy i przyprawy. Jeśli macie ochotę go odrobinę wzbogacić, dodajcie pieczarki, suszone grzyby albo ulubione warzywa. Ja bardzo często dodaję do gulaszu sporo warzyw korzeniowych, a czasami także świeży szpinak. Wykorzystajcie ten przepis do wykorzystania tego, co akurat macie w lodówce. Kluczowymi składnikami gulaszu wołowego są jednak ogórki i musztarda - oba te dodatki nadają potrawie charakteru.
Prosty gulasz wołowy z ogórkami to pyszne i sycące danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :)
Polecam również polędwicę w sosie własnym:
Przepis na prosty gulasz wołowy z ogórkami. składniki:
500 g wołowiny na gulasz,
ok. 2-3 szklanek bulionu wołowego lub wody,
3-4 ogórki kiszone,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 gałązki selera naciowego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku),
listek laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej) rozmieszanej w małej ilości wody
Prosty gulasz wołowy z ogórkami, przygotowanie:
Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Dodać półplasterki cebuli i drobno posiekany seler naciowy. Smażyć kilka chwil, dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia). Dodać listek laurowy i przyprawy. Dusić około 90 minut lub do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać pokrojone ogórki i musztardę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Simple Beef Stew with Polish Pickles Recipe:
500 g of beef,
approx. 2-3 cups of beef stock or water,
3-4 Polish pickles (fermented cucumbers),
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
2 tbsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1 bay leaf,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, sweet and hot paprika,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch or all purpose flour) and 1/4 cup of water, optional
Cut the meat into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the beef and cook, until lighly golden on tboth sides. Add chopped onion and celery, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and tomato paste, cook for 30 second and cover everything with liquid - just enough to lightly cover the ingredients. Add more liquid during simmering, if evaporates too quickly. Add bay leaf and season well, Simmer on low for about 90 minutes or until completely tender. Add chopped pickles and mustard, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (starch mixed with water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)
This sounds very good indeed! Valerie
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam gulaszu :) Twój wygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńThis is so appetizing and I love the pairing of pickles and beef!
OdpowiedzUsuńWe all love beef stew, a splendid idea with the pickles!♥
OdpowiedzUsuńZa gulaszami nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńzimą lubię takie gulasze!
OdpowiedzUsuńI sometime consume beef, but love pickles...yummy
OdpowiedzUsuńPozywny ;)
OdpowiedzUsuńThis made me hungry - looks delicious!
OdpowiedzUsuńNie lubię wołowiny. Jak myślisz? Jak zastąpię wieprzowiną, będzie smaczny? :)
OdpowiedzUsuńTak, będzie się też trochę krócej dusił☺
UsuńSuper, czyli zapisuję przepis :)
UsuńInteresting to add pickles.
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad:) Uwielbiam gulasz z wołowiny:)
OdpowiedzUsuńVery good...
OdpowiedzUsuńApetyczny :) Uwielbiam ogórki kiszone!
OdpowiedzUsuńLooks so delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gulasz wołowy, ale nigdy nie jadłem go z piklami. Brzmi interesująco.
OdpowiedzUsuńOh Natalia! This looks sooo delicious! You may call it simple but it looks very intricate and beautiful on the photo! Save a serving for me :)
OdpowiedzUsuńStevenson
Oh so delicious darling
OdpowiedzUsuńxx
Stews are a wonderful 'comfort' food.
OdpowiedzUsuńo boniu ogórki kiszone uwielbiam moja teściowa robi takie świetne palce lizać :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
That sounds great.
OdpowiedzUsuńMy boyfriend would love it :-D
OdpowiedzUsuńFajne danie na zimowy czas:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńYou have the best recipes! This sounds delicious, a great beef stew!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńBeef stew and pickles! A real interesting combination.
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious now to find the ingredients!!! Keep well Diane
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię gulasze, są w moim domu bardzo lubiane :D
OdpowiedzUsuńTwój wygląda pysznie :)
Pozdrawiam, Agness:)
This sounds very interesting. I never thought of adding pickles to a beef stew.
OdpowiedzUsuńIt looks warm and hearty for a cold day.
OdpowiedzUsuńGulasz to fajna opcja:)
OdpowiedzUsuńWygląda to pysznie, a szczególnie pocieszająco w zimną noc. Dziękuję bardzo, z przyjemnością to zrobię.
OdpowiedzUsuńLooks delicious. Do like beef.
OdpowiedzUsuńmniammm; pyszne danie
OdpowiedzUsuńLubię gulasz, ale częściej robię z piersi indyka 😉
OdpowiedzUsuńdzięki za przypis, spróbuje jutro :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńOj tym razem coś nie wmoich klimatach , ale mój tata byłby ta potrawa zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńwow great food. i ever try to cook beef with teriyaki sauce
OdpowiedzUsuńPickles and beef...that sounds really delicious!😊😊
OdpowiedzUsuńBig Hugs ❤❤❤
Parece realmente muito delicioso.
OdpowiedzUsuńBeijinhos de água na boca.
Megy Maia
Like The Title Reads, Simple Beef Stew - Perfect Meal For This Snowy Afternoon - I Do Like The Idea Severing Over Wild Rice - Another Brilliant Bone Sticking Dish
OdpowiedzUsuńCheers
Yum.
OdpowiedzUsuńOj już wiem że będzie wyborny w smaku. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńznowu mi smaka narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne! <3
OdpowiedzUsuńSuch a hearty stew. It's snowing here all weekend and this will be a great recipe to try to warm the bones. Have a wonderful weekend!
OdpowiedzUsuńNow that sounds like a very warming stew! It's been a long time since I last made stew. :)
OdpowiedzUsuńByłby dobry obiad :)
OdpowiedzUsuńa jaką musztardę polecasz do tego przepisu? jakąś konkretną?
OdpowiedzUsuńSmaczna jest Dijon, ale sprawdzi się w zasadzie każda ulubiona:)
UsuńKiedyś robiłam gulasz z wołowiny ale od akcji z tym mięsem robię gulasz jedynie z wieprzowiny. Jutro u mnie będzie na obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Bardzo smacznie wygląda, ale niestety - nie mogę jeść takiego mięsa ;(
OdpowiedzUsuńtakie dania sprawdzają sie u mnie idealnie
OdpowiedzUsuńo matko, ale sobie apetytu narobiłam
OdpowiedzUsuńchciałabym gotować takie potrawy, ale moje dzieci niestety jeszcze do nich nie dorosły:(