lutego 14, 2020

Zupa toskańska (Zuppa Toscana) / Zuppa Toscana Recipe

Zuppa Toscana zupa toskańska przepis
Zupa toskańska / Zuppa Toscana
Dziś zapraszam na przepyszną zupę toskańską (Zuppa Toscana). Od jakiegoś czasu to hit na amerykańskich blogach kulinarnych. Nic dziwnego, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest bardzo smaczna. To jedna z lepszych, jakie przyrządziłam i na pewno wejdzie na stałe do naszego menu.

Zuppa Toscana jest sycącą zupą pełną mięsa mielonego, ziemniaków i warzyw. Klasycznie dodaje się tu marchewkę, seler, cebulę, czosnek i jarmuż albo szpinak. W mojej wersji zupa toskańska jest właśnie ze szpinakiem, a także z dodatkiem białej fasoli.  Bardzo często dodaje się do niej podsmażony boczek - ja zrezygnowałam z tego dodatku, doprawiając zupę wędzoną papryką. Nadała zupie wspaniałego, wędzonego aromatu i trochę ,,odchudziła" zupę. Jeśli wolicie, możecie oczywiście dorzucić do niej trochę usmażonego na chrupko boczku. Tradycyjnie do zupy dodaje się też sporo słodkiej śmietanki - w chudszej wersji możecie zastąpić ją mlekiem, będzie tak samo pyszna.

Gotową zupę toskańską obowiązkowo posypujemy startym parmezanem. W wielu przepisach podaje się do niej również grzanki. Zuppa Toscana to przepyszna, pożywna zupa, wystarczająca za cały obiad. Koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

Przepis na zupę toskańską (Zuppa Toscana):


ok. 2.5 l domowego bulionu drobiowego,
500 g mielonego mięsa,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 marchewki,
puszka białej fasoli,
duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu.
3-4 ziemniaki,
ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
3 płaskie łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka wędzona papryka, oregano, bazylia
kilka łyżek startego parmezanu

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną marchewkę, seler i cebulę. Smażyć do lekkiego zarumienienia warzyw, na koniec dodając drobno posiekany czosnek. Doprawić. Dodać mąkę, szybko wymieszać, aż mąka połączy się ze składnikami i nie będzie widoczna. Warzywa połączyć z mięsem, zalać całość bulionem i mlekiem. Gotować na małym ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać świeży szpinak i fasolę, ewentualnie doprawić. Gotową zupę posypać obficie parmezanem. 


Zuppa Toscana Recipe:

approx. 2.5 l of homemade chicken stock,
500 g of ground meat,
1 onion,
2 cloves of garlic,
2 stalks of celery,
1-2 carrots,
1 cup of cooked white beans,
a big handful of fresh spinach or kale,
3-4 potatoes,
approx. 1 cup of heavy cream or milk,
3 tbsp of flour,
seasonings to taste: salt, pepper, swee smoked paprika, oregano, basil,
few heaping tbsp of grated parmesan

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook for few minutes. Set aside. To the same pan, add diced potatoes and finely chopped carrot, celery and onion. Cook, until lighly golden. Add finely chopped garlic and cook for addition 30 seconds. Season well and add the flour. Mix quickly, until the flour is no longer visible. Add the meat back in and cover everything with liquid. Simmer, until tender. Add fresh spinach and drained beans. Check the seasonings. Sprinkle each portion with some parmesan cheese. Enjoy:)



45 komentarzy:

  1. wygląda dość specyficznie, ale może jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. que receta mas deliciosa, nunca había visto esta receta, que interesante.

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks like a perfectly healthy and tasty dish!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadlam takiej zupy ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często robię zupy:)))chętnie wypróbuję Twój przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie, to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz, kusisz tymi przepisami! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobię dziś tą zupę. Nie wiem jak wyjdzie ale wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks as if it would be very tasty.

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks wonderful! Yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm ale mi zrobiłaś ochotę. Z chęcią bym spróbowała bo nie jadłam nic podobnego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never attempted to make a soup before, now that is going to change!
    You are such an inspiration...thank you so much!!😊😊

    Have a fabulous weekend!

    Big Hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  13. It's so yoummy! Thank you for recipe )))

    OdpowiedzUsuń
  14. Już sama nazwa brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks ideal for winter! A nice hearty broth :-D

    OdpowiedzUsuń
  16. Yum. Happy Valentine's Day.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sounds delicious Natalia, great recipe!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Dodatek szpinaku/jarmużu wygląda intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie jadłam takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Looks delicious and sounds very nutritious too!

    OdpowiedzUsuń
  21. perfect as the days get cooler love it xoxo Cris
    http://www.photosbycris.com.au/?p=2066

    OdpowiedzUsuń
  22. One of our favorite soups!

    OdpowiedzUsuń
  23. This soup is my husband's favorite! I'm going to have to make him some this weekend. Happy Valentine's Day ♥

    OdpowiedzUsuń
  24. Może sobie taką zrobię niedługo :)

    OdpowiedzUsuń
  25. look interesting and must be delicious...yummy

    OdpowiedzUsuń
  26. W Toskanii wielokrotnie jadłam zupę toskańską, jednak ona nigdy nie miała śmietany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszotka :). Moje smaki - na pewno zrobię. Robiłam już meksykańską z mięsem mielonym, to teraz czas na Toskanska :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo ciekawy pomysł na zupę. Nigdy nie jadłam podobnej, ale z przyjemnością wypróbuje przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  29. Jeszcze nie jadlam takiej zupy

    OdpowiedzUsuń
  30. Faktycznie wygląda na sycącą, a że lubię wymienione wyżej składniki, to muszę wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  31. To jest napewno pyszna i pożywna zupa:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger