lutego 23, 2020

Ciasto Arbuz / 'Watermelon' Spinach Cake

Ciasto Arbuz przepis
Ciasto Arbuz / 'Watermelon' Spinach Cake
Ciasto Arbuz przepis
Ciasto Arbuz przepis
Ciasto Arbuz przepis

Zobacz, jak krok po kroku przygotować Ciasto Arbuz na poniższym filmie:



Ciasto Arbuz, czyli zielone ciasto ze szpinakiem,  kremem i galaretką to łatwy deser, który zachwyci Waszych gości - nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem, bo w ogóle nie czuć go w cieście. Jest bardzo popularne na polskich blogach kulinarnych, dlatego i ja postanowiłam stworzyć swoją wersję.

Moje ciasto Arbuz jest inne niż wszystkie, ponieważ nie przygotowałam go na zwykłym biszkopcie szpinakowym, ale na pysznym, mięciutkim cieście babeczkowym z użyciem banana.

Do przygotowania ciasta Arbuz będziecie potrzebować blendera, który zmiksuje mokre składniki na bajecznie zielony, gładki koktajl. Warto dodawać liście szpinaku stopniowo, podczas miksowania. Kiedy piekę ciasto z kremem i galaretką, nigdy nie odmierzam dokładnie szpinaku - kupuję dużą paczkę świeżych liści po 200 g i wsypuję trochę mniej niż 3/4 paczki.

Przygotowanie zielonego ciasta szpinakowego trwa dosłownie kilka chwil. Potem wystarczy tylko ubić śmietankę i mascarpone na krem i zalać wierzch tężejącą galaretką z borówkami albo jagodami. Jeśli chcecie, by galaretka szybciej tężała, warto wrzucić do niej mrożone owoce.

Zielone ciasto ze szpinakiem,  kremem i galaretką wbrew swojej nazwie smakuje raczej bananowo. Swoim wyglądem przypomina za to arbuza (zielona skórka i biało-czerwone wnętrze z pestkami). To dość szybki, prosty przepis na ciasto, które będzie pięknie prezentować się na wszystkich uroczystościach. Polecam, smacznego:)


Ciasto Arbuz - zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką, składniki:


na tortownicę o średnicy 25-26 cm:

zielone ciasto ze szpinakiem:
3/4 szklanki mleka,
1/4 szklanki oleju,
średni banan,
jajko,
ok. 150 g świeżego szpinaku,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody

na krem śmietankowy z mascarpone:
400 g śmietanki 36%,
200 g mascarpone,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku,
szczypta mielonej wanilii

1-2 galaretki w czerwonym kolorze,
garść borówek lub jagód (mrożonych lub świeżych; jeśli używamy mrożonych, nie odmrażany ich wcześniej)

Ciasto Arbuz - zielone ciasto ze szpinakiem, kremem i galaretką, przygotowanie:


Przygotować ciasto ze szpinakiem: połączyć suche składniki: mąkę, proszek, sodę i cukier. Do blendera wlać mleko, olej, jajko. Dodać banana i szpinak - tak dużą ilość szpinaku warto dodawać do blendera stopniowo, podczas mieszania. Zmiksować na gładki, zielony koktajl. Wlać do suchych składników. Wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia. Wystudzić, a następnie odciąć wierzch, jeśli ciasto szpinakowe urosło z ,,górką".

Przygotować krem śmietankowy z mascarpone: ubić śmietankę. Gdy będzie prawie sztywna, dodać mascarpone, cukier i wanilię. Krótko zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto, wyrównać. Schłodzić.
Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja wolę używać mniej wody do jej przygotowania). Aby szybciej tężała, można wrzucić do niej zamrożone owoce. Gdy będzie tężejąca, wylać na ciasto. Schłodzić do całkowitego zastygnięcia.

Przepis na spód do zielonego ciasta ze szpinakiem znalazłam TUTAJ.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



'Watermelon' Spinach Cake Recipe:


for the spinach cake:
3/4 cup of milk,
1/4 cup of oil,
1 egg,
1 medium banana,
150 g of fresh spinach,
2 cups of flour,
3/4 cups of sugar,
3 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda

for the cream:
4-- g of heavy cream,
200 g of mascarpone,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar, to taste

for the topping:
1-2 packages of red jello (1 package = 70g of powder),
a handfull of frozen blueberries

Prepare the batter: mix flour, baking powder, soda and sugar. Set aside. To the blender add all of your wet ingredients and blend, until smooth (add spinach gradually, whilst blending). Add the wet to the dry and mix, just to combine. Pour to the springform pan (25-26cm) lined with baking paper and bake for about 20 to 25 minutes in 190C. Cool down and cut off the surface, if it's too high and uneven.

Beat the cream. When it's almost stiff, add sugar, vanilla and mascarpone. Place the cream on the spinach cake. Prepare the jello according to package instructions, add berries and set aside to thicken. When it's thickening, pour over the mascarpone layer. Chill in the fridge for few hours, until sets completely. Enjoy:)

I have adapted THIS muffins recipe to my cake.

80 komentarzy:

  1. O a ja lubię arbuza bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowny efekt. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetycznie wygląda, myślę wypróbować, serdecznie pozdrawiam.

      Usuń
  3. uwielbiam arbuza i wszystko co z nim związane

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh WOW, such an unusual combination of spinach and watermelon!
    I simply HAVE to try this...😊😊
    Thank you so much!

    Have a lovely day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  5. Wonder why it is called watermelon. Looks good.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It looks a bit like watermelon (green skin, white and red flesh plus seeds)😊

      Usuń
  6. Pyszne :-) U nas tylko i wyłącznie w dużej blaszce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. This sounds fabulous! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. What a great idea!

    The cream filling looks delish.

    🌸

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, a arbuza uwielbiam 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie, i tak pewnie smakuje.
    Chociaż tak jak mówisz bardziej czuć bananem, niż arbuzem. Ale na pewno smak galaretki też jest wyczuwalny, przez co jest cudowna kompozycja smaków. Mniam, aż mnie ochota na niego wzięła 😘.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie, i tak pewnie smakuje.
    Chociaż tak jak mówisz bardziej czuć bananem, niż arbuzem. Ale na pewno smak galaretki też jest wyczuwalny, przez co jest cudowna kompozycja smaków. Mniam, aż mnie ochota na niego wzięła 😘.

    OdpowiedzUsuń
  13. The cake looks magnificent! Good job, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  14. That looks so pretty! I love the colors.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda pysznie. Jest jeden problem - śmietana.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niedawno i koleżanki jadłam takie ciasto szpinakowe jak tutaj jest spod i było pyyyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wonderful recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojej! Ale genialne! Przepis zapisałam, bo jestem arbuzową fanką :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smakowicie:)))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  20. This is so colorful and fun! Plus it looks yummy and is healthy. So it has EVERYTHING!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale pysznie wygląda! woow! koniecznie muszę zapisać przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Can't imagine eating green cake, but it does look different.

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh, wow! I've never heard of a spinach cake before! I've had carrot cake which is a favorite. Ha, ha, if I have a slice of watermelon spinach cake and a piece of carrot cake, can I call it a salad?! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. To ciasto wygląda fantastycznie! Zapisałam w zakładkach, będe próbować robić!

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda wow:D pycha musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Alternativa e molto coreografica questa torta, complimenti!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. ale zjabeiste! i wygląda mega kozacko ;)! muszę spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow! Looks so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  29. Hello, looks delicious. Thanks for sharing the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  30. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta na imieniny dla syna:)

    OdpowiedzUsuń
  31. That sounds interesting!!! Yum. Is it sweet, I wonder.

    OdpowiedzUsuń
  32. oh how cute it is!! this would be perfect for a summertime bbq!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę go kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Super, to ciasto robi mega wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ojejku, nigdy czegoś podobnego nie widziałam. Z chęcią bym spróbowała bo wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Witaj :: jestem tu pierwszy raz i jest tu bardzo apetycznie :) bardzo mi się to podoba :) ciasto wygląda obłędne i dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  37. Hello! So beautiful! Marvellous lovely! https://mariakaraevaofficial.blogspot.com/ Follow you)

    OdpowiedzUsuń
  38. Oh wow, this looks super amazing and tasty :-D

    OdpowiedzUsuń
  39. Meraviglioso, complimenti! Ti seguo anch'io!
    Ciao!!!

    OdpowiedzUsuń
  40. Biszkopt niczym "Leśny mech".
    Ciasto ma interesujący wygląd :) Mnnnniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ale mnie zaskoczyłaś tym ciastem! Wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  42. An unusual combination, I'm sure it is delicious.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  43. It's so cute! Makes me think of summertime, which will be here soon enough :)

    OdpowiedzUsuń
  44. What a yummy! Thank you very much for the recipe)))

    OdpowiedzUsuń
  45. Powiem tylko tyle, prawdziwa kuchciwróżka z Ciebie. Obłędnie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  46. How fun! Maybe a good way to get the little ones to eat their greens, too.

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo pomysłowe! Ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  48. Pięknie wygląda i moje smaki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  49. I must confess I have never tried a sweet cake with spinach but it looks fabulous and can't wait to try it!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. I always thought adding spinach or chard to cakes would be a great idea colourvise.

    OdpowiedzUsuń
  51. Que imagem linda!
    Obrigada pela visita.

    OdpowiedzUsuń
  52. This is very different and looks delicious! A unique combo of ingredients for sure!

    OdpowiedzUsuń
  53. Oh wow! this is amazing, Watermelon Spinach cake think I will have to give this a go. Many thanks for the recipe, I have never seen this before. Thanks too for joining my followers, Im following you and look forward to more exciting recipes. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciasto wygląda pysznie do tego uwielbiam arbuza, napewno wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger