listopada 22, 2020

Miękkie pierniczki alpejskie / Soft Alpine Gingerbread Cookies

Miękkie pierniczki alpejskie przepis
Miękkie pierniczki alpejskie

Miękkie pierniczki alpejskie przepis

Miękkie pierniczki alpejskie przepis

Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie. Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie i pulchniutkie pierniczki alpejskie są gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania - to naprawdę idealny wybór na święta.




Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę. Zawsze to mniej pracy tuż przed Wigilią :) 

Alpejskie pierniczki są od razu miękkie, od razu można je też dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Oblane czekoladą smakują trochę jak nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:) 

Przepis na  świąteczne pierniczki alpejskie, składniki:


500 g mąki,
4 żółtka,
2 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki kakao,
100 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
1 i 1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki goździków (można też dać ok. 3/4 łyżeczki), 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika - jej ilość uzależniamy od instrukcji na opakowaniu),
125 g masła,
200 g miodu

Przepis na  świąteczne pierniczki alpejskie, przygotowanie:


Dzień przed pieczeniem:
Przesiać mąkę i kakao, wymieszać. Odstawić. Miód i masło rozpuścić z przyprawami (na małym ogniu, żeby nie spalić miodu; warto cały czas mieszać). Odstawić do ostudzenia. Do śmietany dodać sodę, wymieszać - śmietana zwiększy objętość. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie miksować dalej, dodając po łyżce cukru - ma powstać gęsta, błyszcząca masa. Dodać żółtka, wymieszać. Masę jajeczną wlać do mąki z kakao, delikatnie wymieszać. Dodać miód, wymieszać, dodać śmietanę i znów dokładnie wymieszać. Ciasto będzie raczej rzadkie, klejące i nie będzie nadawało się jeszcze do wałkowania. Należy odstawić je do lodówki na 24 godziny - w tym czasie zgęstnieje.

Dzień pieczenia:
Ciasto dzielić na części, kolejno rozwałkować podsypując mąką (wałkujemy na grubość 3-5 mm). Wykrawać pierniczki, układać na blaszce w małych odstępach. Piec w 180 stopniach ok. 7-12 minut (ja piekłam 8 minut, te grubsze będą piec się dłużej). Po upieczeniu oblać lukrem, czekoladą lub dowolnie udekorować.

Oryginalny przepis na mojewypieki.com   

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Alpine Gingerbread Cookies Recipe:

500 g of flour,
4 egg yolks,,
2 egg whites,
3/4 cup of sugar,
1 i 1/2 tbsp of cocoa,
100 ml of room temperature sour cream,
1 i 1/2 tsp of soda,
 1 tsp of cinnamon, 1/2 tsp of granulated ginger, 1/2 - 3/4 tsp of ground cloves, 1/4 tsp of nutmeg 
125 g of butter,
200 g of honey

The day before baking:
Sift the flour and cocoa, mix. On a low heat, melt the butter with honey and spices, stirring constantly).  Set aside to cool. Add soda to cream, mix and set aside for few minutes. Beat the egg whites, until almost stiff and gradually, spoon by spoon, start adding sugar. Add egg yolks and mix. Add the egg mixture to the flour and cocoa, mix for a bit and add colled butter with honey. Add cream with soda. Mix well. At this point, the dough will be sticky and quite loose - definitely not ready for rolling it out. Refrigerate overnight to make it more dense.

The baking day:
Divide the dough into parts and roll each one onto well floured surface. Cut out your gingerbread cookies (make sure your dough is 3 to 5 mm thick). Place on a baking tray and bake for 7 to 12 minutes in 180 C ( I baked mine cookies for 8 minutes). Decorate with some royal icing or even better, with some chocolate ganache (extremely delicious with chocolate!). Gingerbread cookies are also very tasty without any glaze. Enjoy:)

Original recipe here.

52 komentarze:

  1. These cookies look really nice! Just in time for the holidays.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds very delicious! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są! Ja też mam przepis z bloga moje wypieki i z małymi zmianami robię je od dwóch lat, bo w mojej rodzinie pierniki piecze się cały rok ;-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak z świeżością. Jak długo można przechowywać i zachowują swoje walory

      Usuń
    2. Te pierniczki są najlepsze na świeżo, nie radzę przechowywać ich długo, bo robią się suche i nie są już tak mięciutkie i puszyste. Ja piekę je tuż przed Wigilią, czasem przygotowuję ciasto znacznie prędzej i mrożę, żeby przed świętami bylo mniej pracy.

      Usuń
  4. Przepis sobie zapisuje i może upiekę je w tym roku. Podoba mi się, że nie muszą leżakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe pierniczki :) Takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. These look wonderful. I would like to make a small hole in each one and hang them on the Christmas tree. They would make the perfect edible tree decorations!
    Many thanks for sharing.😊😊

    Have a great day and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem pewna, że wykorzystam przepis.
    Pierniczki wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują <3
    Buziaki <3

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja spróbuję w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sezon na pierniczki już się zaczął :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne pierniczki :) zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I am not a fan of gingerbread. My partner is, and I may make these as a treat for him. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  12. W zeszłym roku pieklismy pierniczki pierwszy raz. Myślę, że pozostanie to naszą świateczna tradycją

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pierniczki, zresztą u mnie wszyscy lubią, ale ja do tej pory robiłam tradycyjne z leżakowaniem. Może w tym roku zmienię przepis na szybszy :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Noże wypróbuję przepis bo wcześniej się zraziłam pieczeniem pierników . Były twarde i nie zmiękły nawet po długim leżakowaniu. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były twarde dlatego, że piekły się za długo.Zawsze trzeba sprawdzać już po 6 min,po przełamaniu muszą być ciemne w środku.

      Usuń
  15. What a fun idea! These gingerbread cookies look so delicious, and perfect for Christmas!

    OdpowiedzUsuń
  16. The look delicious. I love ginger!

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja piekę takie już od 3 lat, dodatkowo robię nadziewane domowymi powidłami, niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, takie nadziewane muszą być przepyszne - myślę już od dłuższego czasu, żeby takie przygotować, bo domowych powideł mamy pod dostatkiem 😊 Dziękuję za przypomnienie,moze w tym roku jeszcze takie upiekę 😉

      Usuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. They sound very yummy. Stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Z nieba mi spadłaś! Akurat szukałam przepis na miękkie pierniczki. Zapisany i niedługo zrobię :D

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. OK, jutro robimy - przychodzi przyjaciółka do córki, która od soboty nie może się doczekać aż użyje kupionych "mazaczków" z lukrem i posypek. Ważne, że wyjdą mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I am definitely going to try making these myself. Gingerbread cookies are my favourites so it would be great to give these a try!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  23. wczoraj miałam chęć na pierniki,jadłam i jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. They look delicious, the perfect recipe for the season.

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie właśnie lubię, bez leżakowania:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis na pewno mi się przyda, bo mam zamiar upiec w tym roku pierniczki oraz kruche ciasteczka :D Twoje pierniczki bardzo apetycznie się prezentują :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Z przepisu na pewno skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  28. I loved your idea to add a chocolate glaze to the gingerbread. That is such a decadent way to upgrade the flavors!!

    OdpowiedzUsuń
  29. These Gingerbread cookies look so yummy, thanks for sharing this easy recipe!

    OdpowiedzUsuń
  30. Un goloso regalo per le feste!

    OdpowiedzUsuń
  31. piękne wyszły, wkrótce i ja zabieram się za pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  32. WOW! It's yummy ) Thank you very much for the recipe )

    OdpowiedzUsuń
  33. A very nice recipe, perfect for the season.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  34. Widać, że bardzo pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pierniczki z tego przepisu są genialne!!! Idealnie mięciutkie, a zarazem kruche! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy ciasto można więcej dni trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam tylko jeden dzień, tak jak w przepisie. Ciasto można jednak z powodzeniem zamrozić ☺

      Usuń
  37. Witam a jak ustawić piekarnik? Termoobieg czy sama grzalka górna czy gorna z dolną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze piekę bez termoobiegu, tylko grzałka górna z dolną☺

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger