Miękkie pierniczki alpejskie |
Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie. Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie i pulchniutkie pierniczki alpejskie są gotowe do jedzenia od razu, bez leżakowania - to naprawdę idealny wybór na święta.
Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę. Zawsze to mniej pracy tuż przed Wigilią :)
Alpejskie pierniczki są od razu miękkie, od razu można je też dowolnie udekorować - nada się lukier królewski, tradycyjny lukier albo jeszcze lepiej, polewa czekoladowa. Oblane czekoladą smakują trochę jak nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:)
Przepis na świąteczne pierniczki alpejskie, składniki:
500 g mąki,
4 żółtka,
2 białka,
3/4 szklanki cukru,
1 i 1/2 łyżki kakao,
100 ml kwaśnej śmietany (w temperaturze pokojowej),
1 i 1/2 łyżeczki sody,
łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki goździków (można też dać ok. 3/4 łyżeczki), 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika - jej ilość uzależniamy od instrukcji na opakowaniu),
125 g masła,
200 g miodu
Przepis na świąteczne pierniczki alpejskie, przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem:
Przesiać mąkę i kakao, wymieszać. Odstawić. Miód i masło rozpuścić z przyprawami (na małym ogniu, żeby nie spalić miodu; warto cały czas mieszać). Odstawić do ostudzenia. Do śmietany dodać sodę, wymieszać - śmietana zwiększy objętość. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie miksować dalej, dodając po łyżce cukru - ma powstać gęsta, błyszcząca masa. Dodać żółtka, wymieszać. Masę jajeczną wlać do mąki z kakao, delikatnie wymieszać. Dodać miód, wymieszać, dodać śmietanę i znów dokładnie wymieszać. Ciasto będzie raczej rzadkie, klejące i nie będzie nadawało się jeszcze do wałkowania. Należy odstawić je do lodówki na 24 godziny - w tym czasie zgęstnieje.
Dzień pieczenia:
Ciasto dzielić na części, kolejno rozwałkować podsypując mąką (wałkujemy na grubość 3-5 mm). Wykrawać pierniczki, układać na blaszce w małych odstępach. Piec w 180 stopniach ok. 7-12 minut (ja piekłam 8 minut, te grubsze będą piec się dłużej). Po upieczeniu oblać lukrem, czekoladą lub dowolnie udekorować.
Oryginalny przepis na mojewypieki.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Alpine Gingerbread Cookies Recipe:
500 g of flour,
4 egg yolks,,
2 egg whites,
3/4 cup of sugar,
1 i 1/2 tbsp of cocoa,
100 ml of room temperature sour cream,
1 i 1/2 tsp of soda,
1 tsp of cinnamon, 1/2 tsp of granulated ginger, 1/2 - 3/4 tsp of ground cloves, 1/4 tsp of nutmeg
125 g of butter,
200 g of honey
The day before baking:
Sift the flour and cocoa, mix. On a low heat, melt the butter with honey and spices, stirring constantly). Set aside to cool. Add soda to cream, mix and set aside for few minutes. Beat the egg whites, until almost stiff and gradually, spoon by spoon, start adding sugar. Add egg yolks and mix. Add the egg mixture to the flour and cocoa, mix for a bit and add colled butter with honey. Add cream with soda. Mix well. At this point, the dough will be sticky and quite loose - definitely not ready for rolling it out. Refrigerate overnight to make it more dense.
The baking day:
Divide the dough into parts and roll each one onto well floured surface. Cut out your gingerbread cookies (make sure your dough is 3 to 5 mm thick). Place on a baking tray and bake for 7 to 12 minutes in 180 C ( I baked mine cookies for 8 minutes). Decorate with some royal icing or even better, with some chocolate ganache (extremely delicious with chocolate!). Gingerbread cookies are also very tasty without any glaze. Enjoy:)
Original recipe here.
These cookies look really nice! Just in time for the holidays.
OdpowiedzUsuńSounds very delicious! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńPyszne są! Ja też mam przepis z bloga moje wypieki i z małymi zmianami robię je od dwóch lat, bo w mojej rodzinie pierniki piecze się cały rok ;-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńA jak z świeżością. Jak długo można przechowywać i zachowują swoje walory
UsuńTe pierniczki są najlepsze na świeżo, nie radzę przechowywać ich długo, bo robią się suche i nie są już tak mięciutkie i puszyste. Ja piekę je tuż przed Wigilią, czasem przygotowuję ciasto znacznie prędzej i mrożę, żeby przed świętami bylo mniej pracy.
UsuńPrzepis sobie zapisuje i może upiekę je w tym roku. Podoba mi się, że nie muszą leżakować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe pierniczki :) Takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńThese look wonderful. I would like to make a small hole in each one and hang them on the Christmas tree. They would make the perfect edible tree decorations!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing.😊😊
Have a great day and stay safe.
Hugs xxx
Jestem pewna, że wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują <3
Buziaki <3
To ja spróbuję w tym roku :)
OdpowiedzUsuńSezon na pierniczki już się zaczął :)
OdpowiedzUsuńThanks for sharing!
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki :) zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńI am not a fan of gingerbread. My partner is, and I may make these as a treat for him. Thank you.
OdpowiedzUsuńW zeszłym roku pieklismy pierniczki pierwszy raz. Myślę, że pozostanie to naszą świateczna tradycją
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniczki, zresztą u mnie wszyscy lubią, ale ja do tej pory robiłam tradycyjne z leżakowaniem. Może w tym roku zmienię przepis na szybszy :P
OdpowiedzUsuńThey look amazing :-D
OdpowiedzUsuńNoże wypróbuję przepis bo wcześniej się zraziłam pieczeniem pierników . Były twarde i nie zmiękły nawet po długim leżakowaniu. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńByły twarde dlatego, że piekły się za długo.Zawsze trzeba sprawdzać już po 6 min,po przełamaniu muszą być ciemne w środku.
UsuńWhat a fun idea! These gingerbread cookies look so delicious, and perfect for Christmas!
OdpowiedzUsuńThe look delicious. I love ginger!
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
They look nice Natalia.
OdpowiedzUsuńJa piekę takie już od 3 lat, dodatkowo robię nadziewane domowymi powidłami, niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, takie nadziewane muszą być przepyszne - myślę już od dłuższego czasu, żeby takie przygotować, bo domowych powideł mamy pod dostatkiem 😊 Dziękuję za przypomnienie,moze w tym roku jeszcze takie upiekę 😉
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNutmeg, that is interesting!
OdpowiedzUsuńThey sound very yummy. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńZ nieba mi spadłaś! Akurat szukałam przepis na miękkie pierniczki. Zapisany i niedługo zrobię :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
OK, jutro robimy - przychodzi przyjaciółka do córki, która od soboty nie może się doczekać aż użyje kupionych "mazaczków" z lukrem i posypek. Ważne, że wyjdą mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńI am definitely going to try making these myself. Gingerbread cookies are my favourites so it would be great to give these a try!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wyszły śliczne :)
OdpowiedzUsuńwczoraj miałam chęć na pierniki,jadłam i jadłam :)
OdpowiedzUsuńOh God, looks so yummy ❤
OdpowiedzUsuńBlog de la Licorne * Instagram * We♥It
They look delicious, the perfect recipe for the season.
OdpowiedzUsuńTakie właśnie lubię, bez leżakowania:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno mi się przyda, bo mam zamiar upiec w tym roku pierniczki oraz kruche ciasteczka :D Twoje pierniczki bardzo apetycznie się prezentują :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Z przepisu na pewno skorzystam :D
OdpowiedzUsuńurocze pierniczki
OdpowiedzUsuńI loved your idea to add a chocolate glaze to the gingerbread. That is such a decadent way to upgrade the flavors!!
OdpowiedzUsuńThese Gingerbread cookies look so yummy, thanks for sharing this easy recipe!
OdpowiedzUsuńUn goloso regalo per le feste!
OdpowiedzUsuńpiękne wyszły, wkrótce i ja zabieram się za pieczenie
OdpowiedzUsuńWOW! It's yummy ) Thank you very much for the recipe )
OdpowiedzUsuńA very nice recipe, perfect for the season.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Widać, że bardzo pulchniutkie :)
OdpowiedzUsuńPierniczki z tego przepisu są genialne!!! Idealnie mięciutkie, a zarazem kruche! :)
OdpowiedzUsuńSuper świąteczne pierniczki ;)
OdpowiedzUsuńKuszące!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można więcej dni trzymać w lodówce?
OdpowiedzUsuńTrzymałam tylko jeden dzień, tak jak w przepisie. Ciasto można jednak z powodzeniem zamrozić ☺
UsuńWitam a jak ustawić piekarnik? Termoobieg czy sama grzalka górna czy gorna z dolną?
OdpowiedzUsuńZawsze piekę bez termoobiegu, tylko grzałka górna z dolną☺
Usuń