czerwca 06, 2021

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym przepis
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym 

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym przepis

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym przepis


Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil.

Zobaczcie przygotowanie polędwiczek krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z koperkiem są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami (wystarczy nawet sól i pieprz, bo polędwica nie potrzebuje mocnego doprawienia), krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe.

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są idealne z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy są bardzo kremowe i delikatne. Nie żałujemy oczywiście świeżego posiekanego koperku.

Polędwiczki pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Bardzo polecam, smacznego :)


Polędwiczki w sosie koperkowym, składniki:

polędwica wieprzowa,
mała marchewka,
cebula,
ząbek czosnku,
ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu,
listek laurowy,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
kilka łyżek posiekanego koperku,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek

Polędwiczki w sosie śmietanowym z koperkiem, przygotowanie:

Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i startą na wiórki marchewkę. Smazyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i listek laurowy, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości kilka minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche i twarde). Wlać śmietankę, dodać posiekany koperek. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Loin In Creamy Dill Sauce Recipe:

1 pork loin
1 onion,
1 small carrot,
1 clove of garlic,
1 i 1/3 cups of water or stock,
1 bay leaf,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
few tbsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika

Remove any tough membranes from the meat and  cut into thick slices. Sprinkle with seasonings. Cook your pork loin on a heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside. To the same skillet, add finely chopped onion and grated carrot, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Add bay leaf. Simmer on low for aboout 5  minutes or until tender (do not overcook the meat!). Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with dill. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

15 komentarzy:

  1. Sosy koperkowe o tej porze roku pachną najpiękniej:)))smakowite danie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczne danie. Wczoraj kupiłam polędwiczki, a dziś znalazłam ten przepis. Dziękuję!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. So creamy and tasty...I love that creamy dill sauce.

    OdpowiedzUsuń
  4. You always share the best recipes! Thank you so much for the inspiration!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym śmietanowym sosie wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiadek się szykuje :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne danie! Ze świeżutkim koperkiem muszą smakować obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności u Ciebie jak zawsze :(

    OdpowiedzUsuń
  9. I have a lot of dill in my garden, so I'll for sure make this for the hubby soon. Yum!

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne na szybki niedzielny obiad... a potem w plener 😊!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger