czerwca 25, 2021

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą przepis
Kruche ciastka z dżemem i czekoladą 

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą przepis

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą przepis

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą przepis

Dziś na deser polecam pyszne, kruche ciastka z dżemem i czekoladą. Są błyskawiczne w przygotowaniu, bo to ciastka bez wycinania foremkami. Sprawdzą się idealnie dla niespodziewanych gości.

Aby nasze kruche ciastka z dżemem i czekoladą udały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto w blaszce do zamrażarki na 10 -15  minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin  w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić, po odmrożeniu wystarczy tylko je rozwałkować lub wyłożyć na blaszkę i piec. 

Nasze maślane ciasteczka z czekoladą są bardzo delikatne i naprawdę wyjątkowo kruche - te z brzegów można spokojnie zajadać ręką, do tych ze środka może być potrzebny widelczyk do ciasta ;)

Gotowe ciastka możecie dowolnie udekorować. U mnie to tym razem wiórki kokosowe, starta biała czekolada i pestki słonecznika, ale jeszcze lepsze będą z posiekanymi orzechami lub uprażonymi płatkami migdałów. Takie maślane ciasteczka wspaniale smakują i wyglądają z malinami - owoce układamy jednak na masie czekoladowej, która lekko przestygnie, na gorącej mogą puścić sok. 

Ciasteczka z dżemem i czekoladą wspaniale smakują z filiżanką kawy lub herbaty. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasteczka :)




Kruche ciastka z dżemem i czekoladą, składniki:


na kruchy spód:

150 g mąki,
100 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
1 duże żółtko,
opcjonalnie odrobina zimnej wody

kilka łyżeczek ulubionego dżemu

prosty krem czekoladowy:

80 g czekolady (może być mleczna, mleczna z gorzką lub sama gorzka, jak wolicie),
50 g śmietanki kremówki 30 %
1/2 łyżki masła, opcjonalnie

ulubione składniki do dekoracji, np.: garść posiekanych orzechów, płatków migdałowych, wiórków kokosowych, drobnych owoców (np. malin)

Kruche ciastka z dżemem i czekoladą, przygotowanie:


Mąkę i cukier posiekać z masłem lub rozetrzeć palcami (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtko i opcjonalnie odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto będzie się wydawać zbyt suche. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Rozwałkować lub wyłożyć palcami na kwadratową blaszkę o wymiarach 22x22cm. Włożyć do zamrażarki na 10 minut lub przynajmniej na 30 minut do lodówki - ciasto powinno być dobrze schłodzone (można przygotować je dzień wcześniej i przechować w lodówce).

Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem, ale uważać, by nie zrobić dużych dziur w cieście). Upieczony i wystudzony spód posmarować dżemem. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i masłem (można zrobić to na parze albo wrzucić posiekaną czekoladę do gorącej śmietanki z masłem, odczekać kilka minut i zamieszać). Wylać na dżem. Po kilku minutach, gdy krem zacznie delikatnie zastygać, udekorować orzechami, owocami lub wybranymi dodatkami. Włożyć do lodówki na czas zastygnięcia kremu. Pokroić na małe kwadraty.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Chocolate and Jam Cookies Recipe:

for the crust:

150 g of flour,
100 g of cold butter (diced),
50 g of powdered sugar,
1 large egg yolk plus a bit of cold water, optional

few tsp of jam

simple chocolate filling:

80 g of chocolate ( milk, dark or mix of both),
50 g of heavy cream,
1/2 Tbsp of butter

a handful of chopped walnuts, hazelnuts, almond flakes, coconut flakes or fresh raspberries for the topping


Prepare the crust: add  butter to the flour and sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and water, if the crust seems too dry. Roll it out or press into the 22x22 square pan and palce in the freezer for 10 minutes (or refrigerate for at least 30 minutes or overnight). Prick with a fork. Bake for about 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork).

Smear cooled crust with some jam.

 Prepare the filling: melt the chocolate with butter and cream. Pour on your shortbread crust. Sprinkle with nuts, add some fruits or any other toppings of your choice. Cut into small squares. Enjoy:

16 komentarzy:

  1. Wyglądają prze smacznie! Chyba już wiem co przygotuję na weekendowe spotkanie rodzinne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buttery crust with rich chocolate filling...a wonderful combo and absolutely irresistible.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, proste w wykonaniu i z pewnością mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh WOW, what an absolute treat!! I just can't wait to try these...thank you so much!😊😊
    Have a great weekend, my friend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaczynam od poniedziałku razem z mężem dietę pod czujnym okiem klinicznego dietetyka. Mąż z powodu nadwagi a ja trochę też ale głównie z powodu moich nadwrażliwych jelit. Pozostanie mi na razie oglądanie i wyobrażanie sobie smaku tych wspaniałości

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks so good and easy to make.

    OdpowiedzUsuń
  8. You've just reminded me that I didn't have dessert. This looks great!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger