czerwca 11, 2021

Schab w sosie śmietanowym z papryką

Schab w sosie śmietanowym z papryką przepis
Schab w sosie śmietanowym z papryką 

Schab w sosie śmietanowym z papryką przepis

Schab w sosie śmietanowym z papryką przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam mój pyszny schab w sosie śmietanowym z papryką - wymaga minimum składników i pracy.

Kruchy schab w sosie wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Jeśli macie ochotę, do sosu możecie dodać inne warzywa. Dobrze sprawdzi się na przykład cukinia lub liście świeżego szpinaku, które można dodać na samym końcu duszenia.

Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. 

Bitki schabowe w sosie śmietanowym z papryką dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :)




Schab w sosie śmietanowym z papryką, składniki:


ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów),
2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
duża czerwona papryka,
mały por (biała i jasnozielona część),
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki (do smaku i koloru - można też dodać mleko rozmieszane ze śmietanką w proporcjach pół na pół),
ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej (skrobi),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek


Schab w sosie śmietanowym z papryką, przygotowanie:


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w dużą kostkę paprykę i posiekany drobno por. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20-30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu albo mleka. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Pork Cutlets with Creamy Red Bell Pepper Sauce:

approx. 800 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
1 large red bell pepper,
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic,
approx. 3/4 cup of heavy cream or milk (or half and half) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or any other dry herbs of choice,
some parsley or dill, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and chopped pepper. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20- 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or stock). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

15 komentarzy:

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger