czerwca 18, 2021

Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami

Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami przepis
Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami 


Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami przepis

Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami przepis

Jeśli szukacie przepisu na szybki i nieskomplikowany obiad, pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami może być dla Was świetnym rozwiązaniem. Przygotowanie kurczaka jest błyskawiczne - nie potrzeba podsmażania.

Nacinana pierś z kurczaka to bardzo uniwersalny przepis. W nacięcia możecie włożyć w zasadzie większość Waszych ulubionych składników. U mnie to żółty ser, świeży szpinak i papryka, ale warto poeksperymentować z pieczarkami, wędliną, oliwkami i różnymi rodzajami sera (na przykład z mozzarellą, fetą). Do przyprawienia mięsa możecie użyć swoich ulubionych przypraw do drobiu, sprawdzi się też Wasza ulubiona mieszanka przypraw gyros/kebab albo mieszanka suszonych ziół.

Pieczona pierś z kurczaka z serem i warzywami świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem, kuskusem i prostą sałatką. Możecie też podać do niej ulubione zimne sosy, na przykład czosnkowy lub koperkowy. Smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)




Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2-4 łyżeczki oleju,
kilkanaście cienkich paseczków papryki,
kilkanaście świeżych listków szpinaku,
kilkanaście cienkich pasków żółtego sera,
przyprawy do oprószenia mięsa: sól (około 1/2 łyżeczki), pieprz, słodka lub / ostra papryka, granulowany czosnek, szczypta kurkumy (zamiast wymienionych przypraw można użyć ulubionej mieszanki przypraw do mięsa drobiowego)


Pieczona pierś z kurczaka nadziewana serem i warzywami, przygotowanie:


Każdą pierś oprószyć dokładnie przyprawami, dodać olej, dokładnie wmasować w mięso. Każdą pierś naciąć w 3-4 miejscach. W powstałe nacięcia włożyć paseczki sera, papryki i szpinaku. Piec w 190 C przez 20-30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi).


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Hasselback Chicken Breast Recipe:


500 g of chicken breast,
2-4 tsp of oil,
approx. 16 thins trips of red bell pepper,
approx. 16 thin strips of cheese,
a handful of chopped spinach,
seasonings: salt (aprox. 1/2 tsp), pepper, granulated garlic, sweet paprika, a pinch of turmeric (feel free to use favourite poultry seasoning instead)

Sprinkle chicken breasts with spices, add oil and massage everything into the meat. Score each breast in few places and stuff with pepper, cheese and spinach. Bake in 190 C for about 20 to 30 minutes (baking time may vary, depending on the thickness of your chicken pieces).

18 komentarzy:

  1. o, wygląda interesująco. ja ostatnio piekę całego kurczaka w różnych przyprawach, ale nie wpadłam na ponacinanie i przełożenie serem, spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do spróbowania bo i moje smaki i efektownie to wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum! Save two for me. Thanks Natalia!
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzadko robię dania z gęsi, to wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Such a tasty and mouth watering recipe... I can't wait to cook it but I guess I will wait until its colder outside because I can't start the oven now with this heat...

    OdpowiedzUsuń
  6. That looks simple and very, very tasty. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  7. I love chicken breast and that looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdy tylko zrobi się chłodniej, na pewno upiekę taką pierś na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chicken is popular in our house!
    This looks a nice recipe, thank you.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis na obiad, napewno zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger