marca 28, 2021

Sernik królewski z brzoskwiniami

Sernik królewski z brzoskwiniami przepis
Sernik królewski z brzoskwiniami 

Sernik królewski z brzoskwiniami przepis

Sernik królewski z brzoskwiniami przepis

Sernik królewski z brzoskwiniami to pyszny, klasyczny, pieczony sernik z wiaderka na kruchym spodzie z kruszonką kakaową ścieraną na tarce. To idealne ciasto na święta i inne uroczystości.




Sernik królewski z brzoskwiniami i kruszonką można przygotować z sera z wiaderka bardzo dobrej jakości - zwracajcie uwagę na skład (im prostszy, tym lepszy), a przede wszystkim na to, jak wygląda ser w wiaderku. Powinien być bardzo gęsty, zbity, prawie do krojenia, to musi być po prostu zmielony, tłusty twaróg śmietankowy wciśnięty w wiaderko :) Mój ulubiony ser z wiaderka do sernika zawiera w składzie tylko twaróg i serek śmietankowy. 

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie nie wymaga dużej ilości masła w masie serowej - jeśli użyjecie odpowiedniego sera z wiaderka, który nie wymaga dodatku tłuszczu, masa na pewno wyjdzie idealna.

Nasz sernik królewski z wiaderka jest wysoki, słodki, delikatnie kremowy, idealnie pasuje do kawy lub herbaty. To wspaniałe ciasto z brzoskwiniami z puszki, idealne na Boże narodzenie, Wielkanoc, imieniny i inne okazje. Bardzo polecam, smacznego:)


Sernik królewski z brzoskwiniami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:

na ciasto:
500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki, ale zwykła też się nada),
2 całe jajka,
5 czubatych łyżek cukru pudru,
3 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g zimnego masła,
opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody

na masę serową (składniki w temperaturze pokojowej):

1.5 kg tłustego sera śmietankowego mielonego trzykrotnie (u mnie ser z wiaderka bardzo dobrej jakości),
6 jajek (żółtka i białka osobno)
1 i 1/2 szklanki cukru,
duża szczypta mielonej wanilii (lub ekstraktu albo cukru waniliowego),
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
2 łyżki masła
ok. 4 łyżek słodkiej śmietanki, opcjonalnie
puszka brzoskwiń

Sernik królewski z brzoskwiniami, przygotowanie:


Ciasto: połączyć mąkę, proszek i cukier. Dodać masło, wyrobić palcami, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Dodać jajka, kakao i zagnieść w kulę (gdyby było za suche, twarde, dodać troszkę zimnej wody), podzielić na 2 porcje, jedną spłaszczyć i zawinąć w folię, drugą uformować w wałek (można też obie części uformować w wałek, jeśli chcemy obie części zetrzeć na tarce). Włożyć do zamrażarki na 20 minut.

 Przygotować masę serową: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z serem, cukrem, wanilią, mąką ziemniaczaną, śmietanką i masłem. Do masy delikatnie wmieszać pianę z białek. Na blaszkę wyłożyć jedną porcję ciasta (można rozwałkować lub wylepić palcami albo zetrzeć na tarce), wyłożyć masę serową. Na ser zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w 180 C około 70 minut. Studzić około 20 minut w piekarniku, pomału i stopniowo otwierać drzwiczki, a następnie wystudzić na blacie. Sernik ma najlepszą konsystencję po schłodzeniu przez noc w lodówce. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Polish Royal Cheesecake with Peaches Recipe:


for the crust:

500 g of flour (krupczatka flour is the best for teh recipe),
2 eggs,
5 tbsp of powdered sugar,
3 tbsp of cocoa,
3 levelled tsp of baking powder,
250 g of cold butter,
few tbsp of cold water (optional)

for the cheesecake filling:

1.5 kg of fullfat dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very, very smooth; room temperature, you can also use good quality Polish cheesecake filling),
6 eggs,
1.5 cups of sugar,
a big pinch of vanilla,
1 1/2 tbsp of potato starch,
2 tbsp of softened butter
optionally 4 tbsp of heavy cream

Prepare the crust: mix the flour, sugar, cocoa and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the eggs and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Divide the crust in half, form 1 disc and 1 oval shape, cover with plastic wrap and put in the freezer for 20 minutes. Prepare the filling: separate the eggs yolks from the egg whites. Beat the whites, until stiff peaks form. Mix the cheese with vanilla, egg yolks, sugar, butter, cream and potato starch. Gently fold in the beaten egg whiites. Using your fingers, press one portion of a crust (a disc one) into the baking pan (22x34cm) - you can also roll it out. Place the cheesecake filling on the prepared crust and grate remaining crust on top. Bake in 180C for about 70 minutes. Let cool for 20 minutes in the oven and slowly, gradually open the oven doors. Let cool completely, before serving - note it tastes best after chilling overnight in the fridge. Enjoy:)

43 komentarze:

  1. Sunday dessert :) thanks for your recipe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Your layered cakes always look spectacular! This one looks so beautiful and perfect for the holidays.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelakie serniki, jednak taki bardzo rzadko jem...ale chyba będę musiała skorzystać z Twojego przepisu, bo wygląda bardzo apetycznie i musi świetnie smakować jako coś do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. this looks absolutely compelling dear Natalia :)

    thanks for sharing
    blessings and best wishes !

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam go! Nie raz go piekłam i zawsze szybko znika!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik to moje ukochane ciasto, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny! Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Znalazłam przepis na sernik który upiekę na święta. Dziękuję, że go właśnie teraz zamieściłaś.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham sernik, mogłabym go jeść na śniadanie, obiad i kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. A delicious and always appetizing cake.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernik z brzoskwiniami? Pyszności! 😍

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie wygląda po królewsku:))chętnie podpatrzę na świąteczny stół:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. wow to wygląda mega smacznie <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Whether classic or no bake, a cheese cake is always a favorite dessert. Your cake looks so inviting! One doesn't have to look further for a recipe.

    OdpowiedzUsuń
  16. This royal cake looks so delectable!
    It must be more tasty with some fruits on top

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda naprawdę królewsko!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda przepysznie. W sam raz do wielkanocnej kawki 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Znam ten serniczek bardzo dobrze, również w wersji bez kakao. Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. It looks delicious and so tasty.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mój ulubiony w ciemnym cieście!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię sernik z brzoskwiniami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda iście królewsko :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale smakowicie wygląda! Idealna na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam, a z brzoskwiniami to już w ogóle musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  26. Omg cheescake with peach ❤ sounds so yummy

    OdpowiedzUsuń
  27. Naprawdę pyszny,ale powiedźcie dlaczego mi się rozwala,nie jest taki zbity?ser we wiadrze miałam składniki:ser twarogowy.0.4proc.tłuszczu. Ktoś mi powiedział dodaj budyń w proszku, pomoże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że to kwestia sera - ja do serników używam tylko Piątnicy, ewentualnie sera z Wielunia, one są o wiele tłustsze niż ser, którego Pani użyła i zawsze sprawdzają się w sernikach. Budyń w proszku powinien związać masę,ale sernik bedzie też przez to bardziej sypki, trochę mniej kremowy. Pozdrowienia!

      Usuń
    2. Chciałabym zapytać- pieczemy z termoobiegiem czy bez?

      Usuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger