![]() |
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach |
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach to proste i pyszne bułki idealne dla początkujących. Takie domowe bułeczki pełnoziarniste lub zwykłe (białe) są chrupiące, puszyste i delikatne, w sam raz na śniadanie lub kolację.
Pełnoziarniste bułki pszenne na suchych drożdżach są troszkę inne niż zwykłe bułki pszenne na białej mące. Jeśli chcecie zmieszać jasną mąkę z pełnoziarnistą, miejcie na uwadze, by w wymaganych 6 szklankach mąki nie znalazło się więcej niż 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, bo bułeczki mogą wyjść trochę za ciężkie. Ciasto na bułeczki pełnoziarniste będzie bardziej zwarte i cięższe do wyrabiania niż jasne. Ciasto na zwykłe drożdżowe bułeczki pszenne jest elastyczne i miękkie, łatwiejsze do zagniatania.
Jeśli ciasto na bułeczki wyda Wam się zbyt klejące, możecie lekko podsypać je mąką, ale najlepiej wyrabiać je dłońmi wysmarowanymi olejem - wtedy ciasto tak się nie klei.
Bułki pszenne z suchych drożdży mają chrupiącą skórkę dzięki glazurze z mąki i wody - dla naprawdę chrupiącej skórki polecam użyć tu mąki ziemniaczanej (skrobi). Jeśli macie ochotę, możecie obsypać je ulubionymi ziarnami.
Nasze bułki pszenne na suchych drożdżach są pyszne na świeżo, ale gdy w kolejnych dniach stracą świeżość, są idealne do przygotowania faszerowanych, zapiekanych bułek. Wystarczy przeciąć je na pół, wydrążyć miąższ, nadziać ulubionymi składnikami (na przykład pieczarkami, wędliną, warzywami) i zapiec z serem. To idealna kolacja lub śniadanie na ciepło. Wydrążony miąższ przyda się do przygotowania grzanek do zupy lub sałatki (można go zamrozić). Polecam, smacznego :)
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach, składniki:
na 12 bułeczek:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
2 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżeczki soli,
2 płaskie łyżeczki cukru,
6 szklanek mąki pszennej (jasnej lub zmieszanej z pełnoziarnistą)
14 g suchych drożdży
glazura: 100 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub łyżeczka mąki pszennej
Śniadaniowe bułki pszenne na suchych drożdżach, przygotowanie:
Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, do spienienia (uwaga, by woda nie była za gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki (jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, być może będzie konieczność dodania kilku łyżek wody - przy pełnoziarnistej mące to ciasto jest bardziej suche i należy wykończyć zagniatanie dłońmi). Uformować ciasto w kulę, odstawić na godzinę do podwojenia objętości (przy użyciu mąki pełnoziarnistej czas wyrastania może się troszkę wydłużyć). Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut. Przygotować glazurę: połączyć wodę z mąką, zagotować, lekko wystudzić. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem, obficie posmarować glazurą. Piec w 200 C około 25-30 minut.
Zmodyfikowany przepis ze strony saladinajar.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Crusty Bread Rolls Recipe:
for 12 rolls:
2 cups of water,
2 tbsp of oil,
2 tsp of salt,
2 tsp of sugar,
6 cups of flour,
14 g of dry yeast
the glaze: 100 ml of water, 1 tsp of flour or 1/2 tsp of potato starch or corn starch
Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about an hour. Form 12 rolls and place them on a baking tray, lined with parchment paper. Lei it sit for additional 30-40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with flour and salt. Cut each roll, using a sharp knife and brush them generously with warm glaze. Bake in 200 C for about 25-30 minutes.
mniam!
OdpowiedzUsuńPyszne muszą być te bułeczki;)
OdpowiedzUsuńWhat a great recipe, the bread rolls look so tasty.
OdpowiedzUsuńThey look so crusty...bakery perfect!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie 😍
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńI love every bread recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńPiękne rumiane bułeczki. Uwielbiam takie jak są jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńThese rolls look so good and tasty!
OdpowiedzUsuńHappy Sunday
Yummy!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńale super wyszły te bułeczki :D Mniam!
OdpowiedzUsuńIdeal to spread with olive oil, tomato and a few slices of ham
OdpowiedzUsuńGreetings!
Yum. The warm glaze on bread it new to me. Thank you.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI na kolacje tez są pyszne na pewno bo tak smakowicie wyglądają. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPyszne musza być te bułeczki z masełkiem albo miodem:)
OdpowiedzUsuńyour bread looks so beautiful browny
OdpowiedzUsuńi feel i can taste the softly ones :)
Przepysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńI love bread and these sound great.
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak świeże, domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńLooks really good Natalia!!
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki (białe) piecze mój syn dla swoich dzieci. Są najlepsze na świecie,
OdpowiedzUsuńThese look super tasty :-D
OdpowiedzUsuńAmazing recipe
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Do weekendowego śniadania byłyby wspaniałe. ;p
OdpowiedzUsuńAle przepyszne bułeczki:)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńAch, uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńCzy piec je góra dół bez termobiegu czy z ?
OdpowiedzUsuńPiekę góra dół, bez termoobiegu☺
UsuńBardzo dziękuję za przepis na te bułeczki jutro wypróbuję przepis pozdrawiam serdecznie autora tego przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję, trzymam kciuki, żeby się udały i smakowały, pozdrowienia☺
UsuńMam pytanie czy można użyć drożdży świeżych do wypieku tych bułeczek i jaka by musiała być ilość drożdży swierzych
OdpowiedzUsuńTak, można, użyłabym ok. 50 g☺
UsuńBułki wyszły fantastyczne! Dziękuję, ten przepis, to złoto. Pozdrawiam. Gregoria.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że bułki smakowały 😊 Pozdrowienia ☺
UsuńCzy można nie traktować ich tą glazura? W środku były super ale dla mnie za twarde z zewnątrz :(
OdpowiedzUsuńOczywiście można pominąć🙂
Usuń