marca 19, 2021

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką / Baked Chicken Breast with Veggies

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką przepis
Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką 

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką przepis
 

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką przepis

Dziś na obiad poleca się pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką. Do jej przygotowania potrzebujemy najprostszych składników, ale tak przygotowany kurczak smakuje zupełnie wyjątkowo.

Filet z kurczaka zapiekany z warzywami i serem przyrządza się ze startej na tarce włoszczyzny, odrobiny majonezu i słodkiej śmietanki. Mięso nie wymaga wcześniejszego podsmażenia, możecie doprawić je ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka - ziołową, łagodną lub ostrą, tak jak najbardziej lubicie. Podczas pieczenia z mięsa, warzyw i śmietanki powstaje bardzo smaczny sos, dzięki któremu kurczak nie wysusza się i jest idealnie upieczony.

Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką jest delikatna, soczysta i pyszna, to świetny pomysł na obiad z kurczakiem, który możecie zaserwować w niedzielę lub w środku tygodnia, bo jest dość szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się nawet na świąteczny obiad. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :) 

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)




Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2-3 marchewki,
mały kawałek selera,
korzeń pietruszki,
biała część pora,
mała cebula
1-2 ząbki czosnku,
1-2 płaskie łyżki majonezu,
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
ok. szklanki startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie lub inne ulubione suszone zioła (albo zamiast wymienionych używamy ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka)


Pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i śmietanką, przygotowanie:


Każdą pierś rozciąć, otrzymując od 4 d 6 płatów równej grubości (jeśli któryś jest za gruby, można go lekko rozbić). Obsypać przyprawami, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce do zapiekania. Włoszczyznę zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekać. Warzywa smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, czosnek dodając na końcu. Doprawić do smaku. Na kurczaku ułożyć warzywa, zalać całość śmietanką i posypać serem. Zakryć pokrywką (lub folią) i zapiekać w 180 C około 50 minut.

Oryginalny przepis na stronie przyslijprzepis.pl.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Chicken Breat with Veggies Recipe:

500 g of chicken breast,
2-3 carrots,
a small piece of celeriac (or use few stalks of celery),
1 parsnip,
white part of leek,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1-2 tbsp of mayo, levelled,
1/2 cup of heavy cream,
approx. 1 cup of grated cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, favourite blend of dry herbs (or use your favourite chicken seasoning blend instead)

Cut the chicken to get 4 to 6 cutlets (make sure to get even thickeness). Sprinkle with seasonings or your chicken seasoning blend, add mayo and mix well. Place in a baking tray. Grate carrots, celery and parsnip. finely chop onion and leek. Heat a small amount of oil in a pan, add your veggies and saute foe few minutes. Add finely chopped garlic and season to taste. Add vegetables on top of the chicken. Pour over some cream and sprinkle generously with cheese. Put the lid on and bake for about 50 minutes in 180 C. Serve with potatoes or rice, enjoy :)

20 komentarzy:

  1. Robię coś podobnego, tylko ze schabem. Dodaję tez pieczarki. Ciekawa jestem Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delightful! Lean protein and lots of veggies...an ideal diet food.

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks like such a wonderful dish! Thank you for sharing the recipe!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  4. That does sound good - and might be a good way to get some more vegies into my partner. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne ;) Dzięki za pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. With that appetizing look no one can resist.
    Good weekend

    OdpowiedzUsuń
  7. Seems delicious:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  8. Sounds great! Today we have goulash, though.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja chętnie przygotuję z przyprawą gyros :)

    OdpowiedzUsuń
  11. That looks very appetising. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. To świetny pomysł na obiad. Taki smakowite połączenia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger