marca 14, 2021

Babka piaskowa / Polish Bundt Cake

Babka piaskowa wilgotna przepis
Babka piaskowa 

Babka piaskowa wilgotna przepis

Babka piaskowa wilgotna przepis

Babka piaskowa wilgotna przepis


Tradycyjna babka piaskowa to pyszna wielkanocna babka cytrynowa, która zawsze się udaje. Jej składniki można zmieniać w zależności od tego jaką strukturę ciasta chcemy uzyskać. Wilgotna babka piaskowa ucierana na maśle to idealne ciasto na Święta. 

Zobaczcie przygotowanie babki krok po kroku na poniższym filmie:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Dzisiejsza babka piaskowa jest delikatnie cytrynowa od soku i skórki z cytryny. Jej aromat nie dominuje, dlatego jeśli chcecie, by smak cytrusów był mocniej wyczuwalny, koniecznie oblejcie ją cytrynowym lukrem.

Klasyczna babka piaskowa ucierana powinna być dość sucha, sypka, krucha i, jak sama nazwa wskazuje, piaskowa, ale nie powinna być zbyt sucha i zapychająca. Ta, jak na babkę tego rodzaju, jest wilgotna i puszysta. Jeśli wolicie, by była jednak bardziej sypka, zwiększcie proporcje skrobi ziemniaczanej do mąki pszennej. 

Babka piaskowa na maśle sprawia niektórym wiele problemów, ale ten przepis jest absolutnie niezawodny i sprawdzony przez pokolenia. Pamiętajcie tylko o kilku sprawach: wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej (wyciągnięte kilka godzin wcześniej z lodówki). Składniki ucieramy długo i dokładnie (dotyczy to przede wszystkim masła i żółtek), ale na etapie dodawania mąki i piany mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie mieszanie mąki to częsta przyczyna zakalca w ciastach ucieranych.

Moja wilgotna babka piaskowa to stary sprawdzony, klasyczny przepis na babkę - liczy sobie ponad 70 lat, znalazłam go w starym wydaniu Kuchni Polskiej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub kawy. Polecam na Wielkanoc i nie tylko, smacznego :)


Babka piaskowa, składniki:

forma na babkę o pojemności 2 litrów (średnica około 26 cm):


150 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej (skrobi),
200 g masła w temperaturze pokojowej,
200 g cukru pudru,
skórka z całej cytryny,
sok z 1/2 cytryny,
4 duże jajka w temperaturze pokojowej (żółtka i białka osobno),
łyżeczka proszku do pieczenia (może być czubata),
4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany,
szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem),

cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania 

zimne masło i bułka tarta do obsypania formy


Babka piaskowa, przygotowanie:

Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać żółtka, ucierając długo i dokładnie po każdym dodaniu (około minuty na każde żółtko). Stopniowo dodawać przesiany cukier puder, wanilię, skórkę z cytryny i sok, a także kwaśną śmietanę. Dokładnie zmiksować. Ubić białka na sztywno. Dodać do masy na przemian z przesianą mąką ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników  (nic nie szkodzi, jeśli ciasto się rozwarstwi po dodaniu piany, bo wróci do normy po dodaniu całości mąki). Wyłożyć ciasto do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką formy (o pojemności ok. 2 l). Piec w 170 C około 40 minut. Gotową babkę oprószyć cukrem pudrem lub oblać cytrynowym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Polish Bundt Cake Recipe:


150 g of flour,
100 g of potato starch,
200 g of butter, room temperature,
200 g of powdered sugar,
zest and juice from 1/2 lemon,
4 large eggs, room temperature (yolks and egg whites separated),
1 tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla powder,
4 tbsp of sour cream, levelled,

some powdered sugar for dusting the cake or few tsp of lemon juice and few tsp of powdered sugar for lemon glaze

Beat the butter, until fluffy. Gradually, one by one, add egg yolks, mixing well after each addition. Gradually add sifted powdered sugar, followed by vanilla, zest and juice from a lemon. Mix well. Add sour cream, mix. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gently fold into the mixture. Sprinkle sifted flour, starch and baking powder over the batter and mix briefly. Place the batter into very well greased and sprinkled with flour bundt pan (approx. 2 l). Bake in 170 C for about  40 minutes. Sprinkle with powdered sugar or pour over some lemon glaze. Enjoy:) 

33 komentarze:

  1. So soft, tender and yummy. You did an excellent job creating this cake, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    for how long i wonted to back such snake cake :)

    Thank you sooo much for the delightful recipe dear Natalia !
    hugs and blessings!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam tu do Ciebie wchodzic ;) wiem, ze zawsze cos mi wpadnie w oko i tym razem jest to babka :D przepis oczywiscie zapisuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkanoc bez babki to nie Wielkanoc, przepis bardzo na czasie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Simple - and delicious. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też uważam że taka tradycyjna najlepsza:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś często robiłam, także z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I have never seen potato starch for sale here!! Have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. Tasty bunt cake!
    Thank you for recipe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Love thism polish bundt cake, looks beautiful!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak Wielkanoc to oczywiście babka. Piaskowa wg mnie najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealna na Wielkanoc:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Śliczna babka :) przyznam się, że na Wielkanoc zawsze piekę drożdżową babkę, ale ta też jest kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I've been thinking about making a bundt cake for Easter this year. Perfect timing!

    OdpowiedzUsuń
  15. Tradycyjna zawsze najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  16. This looks like a lovely cake Natalia, and with lovely flavours. Perfect ingredients for a bundt cake. Thanks so much for sharing.I would like to try this one, and I am interesting that you use powdered sugar (icing sugar?) instead of caster sugar. Wonderful thankyou.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger