marca 10, 2021

Pałki z kurczaka w sosie własnym / Chicken Drumsticks in Gravy

Pałki z kurczaka w sosie własnym przepis
Pałki z kurczaka w sosie własnym 

Pałki z kurczaka w sosie własnym przepis

Pałki z kurczaka w sosie własnym przepis

Dziś zapraszam na obiad z udkami z kurczaka. Pałki w sosie własnym to łatwy przepis z użyciem minimum składników.

Udka w sosie własnym są banalnie proste w przygotowaniu. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia i  duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy.

Pałki w sosie własnym to pyszny obiad dla całej rodziny. Wspaniale smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówką. Jeśli nie przepadacie za udkami, wypróbujcie też mój przepis na pierś z kurczaka w sosie własnym. Smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)




Pałki z kurczaka w sosie własnym, składniki:


5-6 udek (pałek) z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
ok. 1/4 - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (do smaku),
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie i szczypta kurkumy (opcjonalnie, ale odrobina wzbogaci kolor sosu),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek


Pałki z kurczaka w sosie własnym, przygotowanie:


Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny się wyraźnie zrumienić, ale być surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 40-50 minut lub do miękkości mięsa (powinno być bardzo miękkie). Wlać kilka łyżek śmietanki. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Chicken Drumsticks In Gravy Recipe:


5-6 chicken drumsticks,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1/4 - 1/3 cup of heavy cream,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, a pinch of turmeric (mostly for the color), Herbs de Provence or any other dry herbs of your choice

some parsley or dill, optional


Remove the skin from yur chicken drumsticks and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). Set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allspice. Simmer for about 40-50 minutes or until very tender, Add few tbsp of cream. Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley or dill. Serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!

25 komentarzy:

  1. Chicken? Gravy? Sounds wonderful! :-) Terrific recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. I will remember this for the family meat eater. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks so good, I better go have lunch.

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie wygląda przepysznie!Takie pałeczki to klasyka w kuchni, a skoro klasyka to zawsze się sprawdza.Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny świetny pomysł na kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też dzisiaj był na obiad kurczaczek :-).Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. These chicken drumsticks look super tasty!

    OdpowiedzUsuń
  9. ale wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No i mam pomysł na jutrzejszy obiad :) Dawno nie robiłam sosu

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmmm my mouth is watering. Keep well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. I like chicken and gravy. Best way to have it.

    OdpowiedzUsuń
  13. Delicious recipe!
    I also like to include a pinch of turmeric in sauces, it's much healthier than artificial colors
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  14. This would be perfect for dinner dish 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy.
    We like to eat chicken :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger