marca 24, 2021

Kostka malinowo - bezowa / Meringue Raspberry Cake

Ciasto kostka malinowo - bezowa przepis
Kostka malinowo - bezowa 

Ciasto kostka malinowo - bezowa przepis

Ciasto kostka malinowo - bezowa przepis


Szukacie przepisów na wyjątkowe ciasto na Święta i inne okazje? Moja kostka malinowo - bezowa sprawdzi się idealne na wszelkie uroczystości. Takie warstwowe ciasto z bezą, malinami i mascarpone posmakuje każdemu - jest słodkie, kremowe, mięciutkie, w sam raz do kawy lub herbaty.

Kostka malinowo - bezowa składa się z jasnego biszkoptu, dżemu, kremu budyniowego, malin w galaretce, kremu z mascarpone i pysznej, chrupiącej owocowej bezy. To sporo warstw, dlatego takie ciasto doskonale sprawdzi się jako tort. Wszystkie warstwy ciasta przygotowuje się jednak łatwo i w miarę szybko.

Nasze ciasto tortowe z malinami i bezą posmakuje wszystkim fanom tortów i ciast z kremem. Dzięki owocom nie jest za słodkie, a warstwy idealnie do siebie pasują. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje pyszne ciasta warstwowe :)

Polecam również moje wyjątkowe ciasto Serowy Okruszek:



Kostka malinowo - bezowa, składniki:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka łyżek wody z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

kilka łyżek kwaskowatego dżemu (malinowego lub z czarnej porzeczki)

na malinowy krem budyniowy:

2 opakowania budyniu malinowego bez cukru (40g)
750 ml mleka,
100 g masła,
3-4 łyżki cukru (lub do smaku)

2 galaretki malinowe
1-2 szklanki malin (może być też mieszanka owoców jagodowych; mogą być owoce świeże lub mrożone, mrożonych nie trzeba rozmrażać)

500 ml śmietanki kremówki,
250 g mascarpone,
duża szczypta mielonej wanilii,
kilka łyżeczek cukru pudru, do smaku

na bezę owocową:
3 białka,
150 g cukru,
1 kisiel malinowy ok. 70 g (lub truskawkowy albo z owoców leśnych)

Kostka malinowo - bezowa, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej można ściąć wierzch ciasta).

Przygotować owocowe bezy (można 1-2 dni wcześniej):  ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać kisiel w proszku, szybko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje bezy, piec około 30-40 minut w 140 C (gdy nakładamy po czubatej łyżce masy) lub do momentu, gdy beza będzie sucha i chrupiąca z wierzchu i lekko piankowa w środku. Wystudzić.

Biszkopt posmarować dżemem. Przygotować krem budyniowy: podgrzać część mleka z masłem i cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy. Dodać do podgrzanego mleka. Podgrzewać i mieszać, do powstania gęstego budyniu. Gorący wylać na nasączony biszkopt. Wystudzić.

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja używam zazwyczaj trochę mniej wody niż zaleca się na opakowaniu). Tężejącą galaretkę z malinami wylać na biszkopt (uwaga, by galaretka nie była zbyt wodnista, bo wsiąknie w ciasto). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przygotować krem z mascarpone: ubić śmietankę prawie na sztywno, następnie dodać serek, wanilię i cukier puder do smaku. Małymi porcjami, łyżeczką, wyłożyć krem na galaretkę, ostrożnie i delikatnie wyrównać. 

Na wierzch pokruszyć bezy - uwaga, bezy zawierają sporo skrobi z proszku kisielowego, więc nie rozpuszczają się szybko na kremie (zaczynają rozpuszczać się mniej więcej po 24 h), ale jeśli chcemy mieć pewność, że ciasto będzie się prezentować jak najlepiej, można pokruszyć bezy na wierzch kremu na kilka godzin przed podaniem ciasta. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Meringue Raspberry Cake Recipe:

for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake
few tbsp of raspberry jam (or blackcurrant)

for raspberry pudding layer:
2 packages of unsweetened raspberry pudding mix (1 package =40 g, one requires 500 ml of milk)
750 ml of milk,
100 g of butter,
2-4  tbsp of sugar (or to taste)

2 packages of raspberry jello (70 g)
1-2 cups of raspberries

for the mascarpone cream:
250 g of mascarpone cheese,
500 ml of heavy cream,
a big pinch of vanilla powder,
few tsp of powdered sugar, to taste

for the meringue:

3 egg whites,
150 g of sugar,
1 package of raspberry kissel powder (70 g)

Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut of the top of the cake, if you prefer.  Soak the sponge cake with some lemon juice and water mixture and spread some jam on top.

Heat half of milk with sugar and butter. Whisk pudding mix with remaining milk and add it in. Whisk constantly, until you reach a consistency of a thick pudding. Pour it on the sponge cake.

Prepare jellos according to packages instructions. Pour thickening jello with berries in top of the cake, let it chill, until sets completely.

Beat the heavy cream, until stiff peaks form, add mascarpone, vanilla and sugar to taste. Spread the frosting all over the pudding. Chill in the fridge.

Prepare the meringue layer: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the kissel powder and mix. Using a heaping tablespoon, place the meringues onto the baking tray lined with baking paper and bake for about 30 - 40 minutes in 140 C or until crisp on the outside and slightly soft in the inside. Let cool completely. Crush the meringues on top of the frosting. Chill well. Enjoy:)

30 komentarzy:

  1. Light, fruity and so SPRINGY :-) A perfect dessert to entertain!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, musi rozpływać się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No doubt, meringue betters the cake, adds volume and fluffiness to it.
    The best result is obtained with fresh eggs, and not over-beaten whites.
    Your slice of cake on the plate looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda że aż przełykam ślinę :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne musi być to ciasto!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam, musze bezy nareszcie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks delicious -- such nice flavor! Thanks so much.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki takiego nie jadłam. Super przepis, cudnie wygląda i kusi, by zjeść...już. hihih Pozdrawiam najserdeczniej. :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam 😋!!! Zrobię Hani na urodziny 🤩!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Now that is a special occasion cake. A very special occasion.

    OdpowiedzUsuń
  11. It looks really delicious and tempting.
    Congratulations!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh, raspberries are my favorites and together with meringues, it will be heavenly!

    OdpowiedzUsuń
  13. This would have made a great dessert for my breakfast this morning! Look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  14. Maliny i beza idealne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to potrafisz ślinotok wywołać Natalio :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh, this looks and sounds positively delicious! Love the meringue and raspberry combo. Great recipe, thanks!

    OdpowiedzUsuń
  17. OH MY! This I can get behind. My mouth immediately watered as soon as I saw the pics!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pychota pójdzie w biodra ale co tam święta to święta:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger