marca 26, 2021

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym przepis
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym 

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym przepis

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym przepis


Dziś pomysł na mięsne roladki, czyli zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, sprawdzą się na niedzielny lub świąteczny obiad.

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej i nie potrzeba do nich wykałaczek ;) Ja wysmarowałam je od środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie są tez smaczne z innym farszem, na przykład pieczarkowym, tak naprawdę jeśli chodzi o nadzienie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia.

Z podanych proporcji możecie uformować 3-4 bardzo duże zrazy (takie w formacie XXL) lub więcej trochę mniejszych. Możecie uformować je dowolnie, jeśli wolicie mogą tez przybrać formę nadziewanych klopsików.

Takie mielony zrazy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)

Jeśli szukacie przepisów z mięsem mielonym, polecam też mój bigos cygański z klopsikami:



Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, składniki:


500- 600 g mięsa mielonego,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego)

szczypta mąki,
pół upieczonej czerwonej papryki pozbawionej skórki,
kilka małych ogórków kiszonych,
mała czerwona cebulka pokrojona w piórka,
kilka płaskich łyżeczek musztardy,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub boczku

na sos: 
ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
opcjonalnie ząbek czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano (lub inne ulubione suszone zioła)

Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, przygotowanie:


Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować musztardą, nałożyć 2-3 cienkie paski ogórków, papryki i piórka cebuli, zlepić dokładnie brzegi (uwaga, nie zlepiamy na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach otworzą się podczas smażenia). Oprószyć bardzo delikatnie mąką i  smażyć kilka minut z obu stron do bardzo wyraźnego zarumienienia, na niewielkiej ilości tłuszczu (zrazy można uformować wcześniej i schłodzić, schłodzone lepiej trzymają kształt). Gdy będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę i doprawić, dusić zrazy ok. 20 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od grubości zrazów). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Jeśli z nadziewania zrazów zostało trochę papryki lub ogórków, można pokroić je w kostkę i na końcu dodać do sosu.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

33 komentarze:

  1. It looks saucy and so flavourful!

    OdpowiedzUsuń
  2. Очень красиво и вкусно!

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten weekend odwiedza mnie rodzina z daleka i szukałam dla nich jakiegoś przepisu na weekend. Z jednej strony sycącego i tradycyjnego. Z drugiej strony nie chciałam przygotowywać tak do końca tradycyjnego polskiego kotleta do ziemniakow.

    Przepis nie wydaje sie trudny, a na pewno jest smaczny tak więc postaram się go przygotować :)

    Na pewno ładnie będzie wyglądał na mojej nowej zastawie stołowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szybkie w przygotowaniu to ciekawy pomysł na sobotni obiad !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pyszny obiadek 😋.

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię dania mięsne a mielone uwielbiam w każdej postaci. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno wypróbuje ;) a z czym polecasz podać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My najbardziej lubimy z ziemniaczanym puree, ale do takiego sosu pasują też kluski z gotowanych ziemniakow, ja najczęściej robię śląskie lub włoskie kluseczki gnocchi, są idealne do takich sosów. No i oczywiście jakaś surówka do tego ☺ Pozdrowienia☺

      Usuń
  11. a u Ciebie zawsze smacznie ;) no i zawsze musze cos podpatrzec ;p dziekuje za przepis na jutrzejszy obidek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. They look delicious, what a tasty meal.

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks very good but no English translation

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna propozycja. Już dawno nie robiłam takiego dania, ale już mam smaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pyszny przepis,aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, dzięki za pomysł :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja, prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. perfect and amazing dish i must say

    i hope i can do as better as you ,but you are the best indeed :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis ! Jutro zrazy zagoszczą u mnie na stole ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oh, this is an old post but the fact that looks so inviting is a proof of what a delicious recipe it is!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziękuję za wpis! przepyszne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger