lutego 02, 2020

Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew

Gulasz bigos cygański z klopsikami przepis
Gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański) / Gypsy Meatball Stew
Gulasz bigos cygański z klopsikami przepis

Zobaczcie, jak przygotować gulasz cygański z klopsikami na moim filmie:



Gulasz cygański z klopsikami (zwany też bigosem cygańskim) to łatwy przepis na pożywne danie dla całej rodziny. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnego gulaszu wieprzowego, koniecznie wypróbujcie tych pysznych pulpecików w aromatycznym sosie pomidorowym.

W moim bigosie cygańskim  oprócz pulpecików znalazło się mnóstwo warzyw: kolorowa papryka, por, seler naciowy, marchewka i ogórki kiszone. Popularnym składnikiem tego dania są również pieczarki, więc jeśli macie ochotę, możecie dorzucić je do sosu. Gotowe danie powinno być dość pikantne i wyraziste, dlatego w sosie znalazły się aż trzy rodzaje mielonej papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje gulaszowi charakteru.

Do przygotowania bigosu po cygańsku możecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane.

Gulasz cygański z klopsikami to  proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem, a także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:)

Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański):


na klopsiki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku

na sos:
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
mały por,
2 małe papryki (czerwona i żółta ),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
1-2 ząbki czosnku,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu,
2-3 ogórki kiszone,
2 płaskie łyżeczki musztardy (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, papryka słodka, ostra i wędzona
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody (jeśli sos jest za rzadki),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.

Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew, seler i por. Smażyć kilka minut, dodać pokrojoną paprykę, a następnie drobno posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodać koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem i dorzucić klopsiki. Doprawić. Dusić do miękkości składników około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać pokrojone ogórki kiszone i musztardę do smaku. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną. Posypać natką pietruszki.


Gypsy meatball Stew Recipe:


for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:
1 small carrot,
2 stalks of celery,
1 small leek,
2 small red bell peppers (red and yellow),
2-3 tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
1-2 cloves of garlic,
few kernels of allspice,
approx. 2 cups of water or stock (or a little more),
2-3 Polish pickles/fermented cucumbers, optional
2 tsp of mustard (or to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, oregano, sweet, hot and smoked paprika
1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water, optional
some chopped parsley, optional

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add chopped leek, carrot and celery. After few minutes, add red bell peppers, followed by the garlic, bay leaf and allspice. Season well and add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 20 to 30 minutes or  until tender. After 15-20 minutes of simmering, add pickles and mustard. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes or with some crusty bread on the side. Enjoy:)



68 komentarzy:

  1. coś nowego, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Yum...such a tasty and hearty meal for a cold winter's day!!
    Thank you so much.😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie, ale nie jestem miłośniczką klopsików :)
    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks good. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, zapisuję i na pewno wypróbuję 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. That is something new!
    I don't know this recipe!
    Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne i pożywne danie:) Muszę przygotować je swojej rodzince:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, jeszcze nie próbowałam nic takiego, ale z chęcią bym zjadła :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. thank you for recipe...I'll try it

    OdpowiedzUsuń
  10. Sounds fantastic, very yummy. Have a great Sunday, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Sensational - Amazing Photos For Sure - A Substitution Would Be Ground Turkey - This Meal Is Very Hearty And I Often Will Add Small Purple Potatoes - Many Thanx For Sharing - Question: Any Homemade Pizza Ideas?? Next Week I Am Hosting A Make Your Own Pie Party

    Enjoy February,
    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak pysznie, bardzo lubię klopsiki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam nigdy takiego bigosu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie to wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwszy raz słyszę o bigosie cygańskim, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sounds and looks nice and yummy :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie. Takiego bigosu jeszcze nie probowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  19. As soon as I saw Gypsy in the title I wondered whether it would contain paprika. And it does.

    OdpowiedzUsuń
  20. The name of the dish 'cygansky' indicates that it has its roots in authentic gypsy comfort food, simple ,and filling - made perhaps in rudimentary conditions of nomadic life. Meat balls, potatoes, pickles, veggies - what more could one ask n a winter day?

    OdpowiedzUsuń
  21. Lots of nutrition in one pot! It looks so yummy.

    OdpowiedzUsuń
  22. So yummy and moreish! I am making some meatballs for the lunch today too :-) Can't wait!

    OdpowiedzUsuń
  23. I am so hungry, I would like to take all :)
    SO yummy!

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie. U mnie zwykły gulasz to zawsze jest robiony z mięsa wołowego. Ciekawa alternatywa.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. I love meatballs! These look fantastic! :o)

    OdpowiedzUsuń
  26. Hello, looks delicious. Thanks for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a great new week!

    OdpowiedzUsuń
  27. Your meat balls look so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  28. You never have enough meatball recipes, thank you...♥

    OdpowiedzUsuń
  29. Sounds just right for the weather!

    OdpowiedzUsuń
  30. Hi! It looks delicious, I note the recipe. Thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować gulaszu w takim wydaniu. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. Dałabym sie skusić, oj ślinka pociekła...

    OdpowiedzUsuń
  33. I hadn't had a meatball stew yet but can't wait to try your recipe, looks fantastic.

    OdpowiedzUsuń
  34. It looks beautiful, I have to try, thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks delicious, Natalia. I like how well flavored your dishes are, with a lot of spices and herbs.

    OdpowiedzUsuń
  36. Podziwiam Twoją kreatywnośc. Mnie ciągle brakuje pomysłów na obiad. Zapisuję przepis. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wielu osobom przypadłby do gustu ♥

    OdpowiedzUsuń
  38. This looks wonderful Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ale pyszności, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  40. That looks good, I love meatballs.

    OdpowiedzUsuń
  41. Gulasz prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Fajny przepis :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. This is something that my husband would love. I may have to make this for him for Valentine's Day.

    OdpowiedzUsuń
  43. Zawsze coś nowego i ciekawego u Ciebie znajdę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  44. Nigdy nie słyszałam o takim daniu- a jestem pewna,ze mój ojciec byłby nim zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Now my mouth is watering!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  46. wygląda mega apetycznie i nie jest skomplikowane super :)

    OdpowiedzUsuń
  47. The addition of pickles sound interesting.

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  48. ale pyszna propozycja na obiadek! :D z checia bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  49. Mieszkam w Anglii więc nazwa bigosu jakoś odrzuca mnie do zjedzenie go :x
    Gdyby nie to, że jest tu dużo takich ludzi to .. zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Delicious looking as always!

    OdpowiedzUsuń
  51. Ja robie bigos po cygansku z papryka

    OdpowiedzUsuń
  52. Great for a warm and filling meal.

    OdpowiedzUsuń
  53. zawsze lubiłam sosy typu cygańskiego, właśnie za tę nutkę ostrości (chociaż mieszkając w Emiratach odkryłam że to co w Polsce ostre, tutaj jest łagodne...)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger