lutego 21, 2020

Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem / Potato Cheese and Spinach Dumplings

Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przepis
Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem / Potato Cheese and Spinach Dumplings
Dziś zapraszam na pyszny obiad bez mięsa. Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem są niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo sycące, sprawdzą się jako samodzielne danie (na przykład w piątek) lub jako dodatek do mięsa.

Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem przygotowuje się bardzo szybko. Możecie do nich wykorzystać resztkę ziemniaków, które zostały Wam z obiadu albo ugotować je z wyprzedzeniem. Ugniecione i przechowane w lodówce można wykorzystać na drugi dzień. Przygotowując potrawę nie warto trzymać się dokładnych proporcji, ja zawsze przygotowuję ją ,,na oko". Jeśli masa na kluski bardzo się klei, wystarczy podsypać je odrobiną mąki. Nie sypcie jej jednak bez umiaru, aby nie były twarde.

Szpinak to ciekawy dodatek do klusek ziemniaczanych, dzięki niemu wyglądają inaczej niż zwykle. Poza tym wcale nie czuć jego smaku w gotowych kluskach, więc powinny Wam posmakować, nawet jeśli nie lubicie tego składnika. Możecie też zupełnie go pominąć i przygotować je z ugotowanych ziemniaków i sera.

Kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem to świetny pomysł na wegetariański obiad nie tylko w piątki. Ja lubię podawać je z podsmażonymi na maśle pieczarkami, posypane parmezanem lub z sosem pieczarkowym. Smaczne są też w wersji mięsnej jako dodatek do gulaszu. Smacznego:)

Przepis na kluski ziemniaczane z twarogiem i szpinakiem:

5 małych ziemniaków,
jajko,
ok. 100 g mrożonego szpinaku,
250 g twarogu,
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki,
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
duża szczypta soli

Ugotować ziemniaki i rozgnieść na puree. Wystudzić. Dodać rozmrożony szpinak, pokruszony twaróg, jajko i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Warto najpierw dodać mniej mąki niż przepisie, by sprawdzić, czy kluski nie są gotowe do lepienia. Z masy formować kulki większe niż orzech włoski. Wrzucać partiami do wrzątku. Kluski są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z ulubionym sosem.


Potato Cheese and Spinach Dumplings Recipe:

approx. 5 small potatoes,
1 eggs,
approx. 100 g of frozen spinach,
250 g of Polish curd cheese 'Tvarog',
approx. 1 1/2 cup of flour (you can use less or slightly more),
2-3 tbsp of potato starch,
a big pinch of salt

Cook the potatoes and mash well. Set aside to cool for a bit. Add defrosted spinach, crumbled Tvarog, an egg and the rest of ingredients (add less flour at first, to check if you need more or not). Form balls bigger than  a walnut. Boil a big pot of water and cook your dumplings. They are ready, when folating on the surface. Serve with sautedd mushrooms and grated parmesan or with sauce of your choice. They also taste great with stews or goulash. Enjoy:)



59 komentarzy:

  1. Sounds like something for me! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. wow to może być coś niezłego ;)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, super smacznie się prezentują :-0

    OdpowiedzUsuń
  4. a rally interesting recipe dear Natalia :)

    i hope i can find potato flour here which i hardly heard of before i guess
    thank you for delightful sharing
    blessings to your days my friend!

    OdpowiedzUsuń
  5. Yummy indeed!:))
    I often make cheese dumplings...and the addition of spinach would be really interesting!
    Thank you so much!

    Have a great weekend1

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :). Moje córeczki uwielbiają kluseczki - a jak jeszcze takie zdrowe, hmmm na pewno zrobię :D.
    Ale się zrymowało ;).
    Buziaki pa 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. I like your recipes, and this dumpling recipe also. ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie zawsze znajdę fajne inspiracje na obiadek :) Wersja z pieczarkami mi pasuje, akurat zostały mi i pieczarki i ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. I think I'd probably like this. Looks good.

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej uwielbiam szpinak. Z ziemniakami musi być bardzo smaczny
    Nic tylko próbować

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks delicious, what a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks so comforting. And also very versatile!

    OdpowiedzUsuń
  13. It looks so yummy!! Great recipe!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Yum. When our weather cools down I will have to try these. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  15. Te kluski są zdecydowanie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  16. I have never had anything like this before. Sounds divine!

    OdpowiedzUsuń
  17. Un plat végétarien comme je les aime.
    A bientôt

    OdpowiedzUsuń
  18. That sounds quite delicious, on my to do list. Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  19. Musi być pyszne! Lubię dania, do których dodawany jest szpinak :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Co jak co, ale szpinak nigdy do mnie nie przemawiał...

    OdpowiedzUsuń
  21. Hola, que receta mas interesante, me gustaría mucho probarla.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam wszelkiego rodzaju klustki. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks yummy. I love dumplings :-D

    OdpowiedzUsuń
  24. Great post, in love with photos!
    If you want that we follow each other let me know by leaving a comment on my last post --> https://beautyshapes3.blogspot.com/2020/02/yellow-valentines-day-dresslily.html

    OdpowiedzUsuń
  25. Pychota! Świetnie się prezentuje to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. O, jeszcze takich nie widziałam! Ale szpinaku nie lubię ;).

    OdpowiedzUsuń
  27. W takim wydaniu klusek ziemniaczanych jeszcze nie próbowałam. Wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kluski ziemniaczane już od jakiegoś czasu za mną chodzą,
    więc chętnie wykorzystam Twój przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Lubie potrawy bezmięsne. Na pewno "upichcę" taka potrawę. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  30. Yummy! I'm definitely trying this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawe te kluseczki! takie inne :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Looks unusual and interesting. Sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  33. Pierwszy raz widzę takie danie i muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiego dania nie miałam jeszcze przyjemnosci jeść :) a szkoda bo wygląda ciekawie i apetycznie :) z chęcią podejmę się próby zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Sounds great!!! Will show Hubby for the weekend. Thank you :-)

    OdpowiedzUsuń
  36. This looks wonderful!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger