lutego 19, 2020

Kurczak po gruzińsku / Georgian Chicken


Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo ziołowym przepis
Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo ziołowym / Georgian Chicken
Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo ziołowym przepis

Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam dzisiejszego kurczaka po gruzińsku w sosie pomidorowo-ziołowym. Dzięki sporej ilości ziół jest niezwykle aromatyczny - zwykły sos pomidorowy zyskuje tu zupełnie nowe oblicze. Nie jest to oczywiście tradycyjna, klasyczna receptura, raczej moja wersja tego zyskującego popularność dania.

Tak naprawdę kurczaka po gruzińsku przyrządza się najczęściej z części z kością, na przykład z udek. Moja wersja jest najszybsza, bo z piersią pozbawioną kości, ale możecie wykorzystać dowolne kawałki drobiu, które macie w lodówce.

Najważniejszym składnikiem kurczaka po gruzińsku są świeże zioła, przede wszystkim kolendra. Oprócz niej w skład mojego sosu weszły też inne suszone i świeże zioła: bazylia, estragon, cząber, koperek i pietruszka. Sos doprawiłam też odrobiną chili i słodkiej papryki.

Kurczak po gruzińsku w sosie pomidorowo-ziołowym świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Polecam na łatwy, szybki obiad, smacznego:)

Przepis na kurczaka po gruzińsku:

500 g piersi kurczaka (lub inne części kurczaka),
puszka pomidorów,
1-2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
mała papryka (opcjonalnie),
kilka plasterków papryczki chili,
2 listki laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
garść świeżych ziół: kolendry, pietruszki, koperku, szczypiorku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, estragon, cząber, bazylia

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając czosnek i chili. Dodać koncentrat, smażyć kilka chwil, wrzucić mięso. Zalać całość pomidorami i bulionem lub wodą, wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić i dusić do miękkości około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać posiekane świeże zioła. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. 

Georgian Chicken Recipe:

500 g of chicken breast (or bone in chicken parts of your choice),
1 tin / cup of tomatoes,
1-2 cups of water or chicken stock,
3 tbsp of tomato paste,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
1 small red bell pepper, optional,
few slices of fresh chili,
2 bay leaves,
few kernels of allspice,
a big handful of fresh herbs: cilatro, parsley, dill and chive
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, tarragon, basil, savory (optional)

Cut the meat into bite size pieces, seson well. Heat a small amount of il in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden on both sides. Set aside. To the same pan add finely chopped onion and pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and some chili. Add tomato paste and cook for additional 30 seconds. Cover with tomatoes with their liquid and some stick or water. Add bay leaf and allspice. Season and simmer on low, until tender. Add chopped fresh herbs. If the sauce is too thin, feel free to thicken it with some slurry (1-2 tsp of flour mixed with some water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)

60 komentarzy:

  1. The name of the chicken was George? LOL
    I like your plate ... and de recipe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha,it is from Georgia, the country😊

      Usuń
    2. Ella!!! :-)
      It looks deli and I love your plate, Natalia!

      Usuń
  2. Looks healthy and very delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchnia gruzińska jest świetna :) No i niezmiennie talerzyk mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis na kurczaka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda fantastycznie uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszna wersja, przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds very tasty. My daughter used to have a neighbour from Georgia, and she cooked such good meals! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej dobroci jeszcze nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smacznie ;) chętnie wypróbuję, bo pomysłów na kurczaka nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis niezwykle interesujący :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To niezła kolekcja ziół, o której wspominałeś. W rezultacie nie mam wątpliwości, że to naprawdę interesująca zupa.

    OdpowiedzUsuń
  12. WOW, this does look so good...I can't wait to try!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Looks great! I like finding new ways to fix chicken.

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks good -- and just a bit of spice to add zip. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks so good!
    I have chicken breast in my fridge, I would like to give a try!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie :) Śliczny masz talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Po prostu pycha! Muszę zrobić według Twojego przepisu!


    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo smakowicie i na sycącą 😉

    OdpowiedzUsuń
  19. Pewnie pyszny! Trzeba w tym roku posiać kolendrę;-) Jakoś jej nie używam w kuchni :-(

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, ile świeżych ziół jest w tym przepisie - to musi być prawdziwe bogactwo smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  21. That is such a colourful dish. Smiling at the chicken named George.

    OdpowiedzUsuń
  22. You share such good recipes! Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam gruzińską kuchnię

    OdpowiedzUsuń
  24. I have chicken drumsticks, and will save this recipe to try. :) Thanks Nataliya.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  26. jadłam kiedyś coś takiego, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  27. Własnie niedawno otwarto u nas gruzińska restauracje niestety jest bardzo oblegana. Ale co tam sama teraz przyrządzę coś po gruzińsku . Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie wygląda, zjadłabym, choć nie wiem, czy aż tyle ziół to dla mnie dobre rozwiązanie :P

    OdpowiedzUsuń
  29. I love anything with lots of herbs, delicious. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  30. Looks like this would be especially good if you have a cold or fever.

    OdpowiedzUsuń

  31. I think this is so yummy! Thanks for the recipe)))

    OdpowiedzUsuń
  32. A wonderful recipe, one to try for sure.

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię takie potrawy!!! Poza tym, mam wielki sentyment do Gruzji, tak więc z chęcią wypróbuję Twojej wersji kurczaka po gruzińsku :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Pychotka, widzę, że kurczak rządzi, u mnie też, ale w wersji meksykańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks healthy and delicious. Perfect for the whole family :)

    OdpowiedzUsuń
  36. This is another wonderful recipe, thanks for sharing!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  37. this one resembles to one we make here :)
    hubby likes the chicken legs and me and kids breast :)
    i found this is and delicious
    hope you doing fine dear Natalia !

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajny ten kurczak, takiego nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Coś ciekawego. Muszę sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Smakowita kompozycja obiadowa :))

    OdpowiedzUsuń
  41. To zdecydowanie danie dla mojego męża :) on uwielbia tego typu dania :)

    OdpowiedzUsuń
  42. This looks and sounds delicious.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  43. Beautiful post.Love them all. Thanks for sharing it!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger