lutego 16, 2020

Kurczak po chińsku (stir fry) / Chicken Stir Fry

Kurczak po chińsku słodko kwaśny stir fry przepis
Kurczak po chińsku (stir fry) / Chicken Stir Fry
Kurczak po chińsku słodko kwaśny stir fry przepis

Zobaczcie, jak przygotować prostego kurczaka po chińsku na krótkim filmie:



Kurczak po chińsku to pyszny, jednogarnkowy obiad do przygotowania w kilka chwil. To proste danie typu stir fry, do którego możecie dorzucić ulubione warzywa i dowolny rodzaj mięsa. Nie jest to oczywiście oryginalne danie kuchni chińskiej, raczej potrawa inspirowana smakami Azji.

Stir fry z kurczaka zawdzięcza swój smak pysznej słodko-kwaśnej zalewie z sosu sojowego, soku z cytryny, czosnku, miodu i imbiru. Na patelni tworzy fantastyczny, odrobinę lepki sos, dzięki któremu mięso i warzywa smakują zupełnie inaczej niż zwykle. Ważne, by przygotowując sos, dodać odpowiednią ilość poszczególnych składników do smaku. Sos powinien być słony, słodki i kwaśny.

Do mojego słodko-kwaśnego kurczaka po chińsku możecie dorzucić ulubione warzywa. Ja tym razem postawiłam na paprykę, marchewkę i cebulę, ale sprawdzą się chyba wszystkie Wasze ulubione jarzyny. Wypróbujcie na przykład wersji z brokułami - jest równie pyszna.

Kurczak po chińsku to doskonały, szybki i nieskomplikowany przepis na domową chińszczyznę. Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam, smacznego:)


Przepis na kurczaka po chińsku:

500 g piersi z kurczaka,
duża papryka,
duża cebula,
marchewka,
kilka plasterków chili,
2 ząbki czosnku,
mały kawałek imbiru
sól, pieprz,
opcjonalnie kilka łyżek natki kolendry, natki pietruszki lub posiekany szczypiorek

na sos:
sok i skórka z 1/2 cytryny,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego (lub do smaku, jego ilość zależy od tego, jak bardzo jest słony),
opcjonalnie łyżka sosu rybnego,
2 łyżeczki miodu,
ok.  szklanki wody

ziarenka sezamu do posypania potrawy

Połączyć wszystkie składniki sosu do smaku. Kurczaka, paprykę i marchewkę pokroić w paski, cebulę w piórka. Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę,  paseczki marchewki i papryki. Krótko smażyć, aż warzywa lekko zmiękną - powinny pozostać odrobinę chrupkie. Następnie dodać drobno posiekane chili, czosnek i imbir. Wrzucić mięso, zalać całość sosem. Wymieszać krótko, aż sos zgęstnieje i oblepi składniki. Dodać świeże zioła. Posypać całość sezamem.



Chicken Stir Fry Recipe:


500 g of chicken breast,
1 red bell pepper, cut into strips,
1 carrots, cut into strips,
1 large onion, cut into halfmoons,
few slices of chili,
a small piece of a ginger (grated or finely chopped),
2 cloves of garlic (chopped),
salt, pepper (to taste),

for the sauce:
juice from 1/2 lemon,
2 tsp of corn or potato starch,
approx 5. tbsp of soy sauce (or to taste; depends on teh sodium level of your soy sauce),
1 tbsp of fish sauce (optional),
2 tsp of honey,
approx. 1 cup of water

sesame seeds, some chives, cilantro or parsley

Season the meat with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken, cook, until  tender.  Set aside. Add the carrot, pepper and onion. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy. Add finely chopped garlic, chili and ginger. Mix all the sauce ingredients to taste (make sure it is salty, sweet and tangy), pour it over the meat and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and cilantro or chive. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)



65 komentarzy:

  1. Mniam! Już zapisuję przepis i zrobię sobie w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o! dwa dni temu gadaliśmy z mężem o takiej potrawie, że by trzeba było spróbować zrobić. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Looks very good. I have something similar for today. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks delicious. Lately I have started using fish sauce, it adds something special to the dish.

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks very tasty, a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie danie w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Thanks for the recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Quick, healthy, and delicious...a perfect weekday dish!

    OdpowiedzUsuń
  11. I make stir fry at least once a week. I love it. I don't use chili or garlic since I don't like it.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo fajny przepis, kurczak nigdy sie nie nudzi

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem czy dałabym radę takie danie wyczarować hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny przepis, muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę, że z ciekawości chętnie bym takiego kurczaka spróbowała :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. This look and sounds so interesting. Thank you for sharing recipe.

    New Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2020/02/elizabeth-arden-prevage-anti-aging_15.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Stir fries are incredibly quick, versatile and tasty aren't they?

    OdpowiedzUsuń
  18. A my dziś u Chińczyka na obiedzie byliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj uwielbiam takie przepisy, na pewno wyląduje on niebawem na moim stole ;) Pozdrawiam niedzielnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wow, looks so yummy! Thanks for this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  21. The strips of chicken alternating with strips of carrot and strips of pepper, the sesame seeds and the green parsley, make the dish look very colorful and appealing. I believe it tastes heavenly!

    OdpowiedzUsuń
  22. Stir fry is a favorite, at my house! Thank you for the video! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. fajna potrawa, jeszcze nie oglądałam filmu na YT, muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kurczak zawsze się sprawdza, a jeszcze z takimi dodatkami. Pyszności. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  25. Przyda mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Looks delicious.
    I make stir-fry but my recipe is very different.

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh WOW...just look at those wonderful colours!!
    This dish looks absolutely stunning...now I know what to cook for lunch!😊😊
    Thank you so much!

    Big Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  28. We love stir fry, it's been too long since we've made some! Your recipe looks delicous, Natalia! Need to try this soon! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Właśnie teraz bym takiego wszamał :D

    OdpowiedzUsuń
  30. na penwo kiedyś skorzystam z przepisu! wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  31. O ładnie wygląda, tak wielobarwnie :).

    OdpowiedzUsuń
  32. Yum, this looks healthy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  33. to są smaki, które mój P uwielbia :) dziś robimy podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  34. A perfect dish except I would use thighs instead of breasts. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  35. Very colorful and tasty I bet!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  36. hola, que receta mas rica, tiene que estar muy buena, gracias por compartirla

    OdpowiedzUsuń
  37. W wolny dzień podejmę się wyzwania, i sprobuję go wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Super smacznie,coś dla moich chłopaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Prosty i szybki obiad. Na pewno wielu osobom będzie smakować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. this looks wonderful!! lots of nice, fresh ingredients!!!

    OdpowiedzUsuń
  41. Beautiful Photos!! I Would Offer Up The Option Of Replacing Small Amount Of Oil With A Veggie Broth. Again, You Nailed The Rich Contrasting Colors. Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  42. This looks absolutely delicious. You're making my mouth water!

    OdpowiedzUsuń
  43. Apetycznie wygląda i przypuszczam, że wybornie smakuje.
    Lubię kurczaka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo apetyczne danie, a przepisów na kurczaka nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Niedawno robilam podobne danie na obiad. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  47. This is so colourful and looks so healthy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  48. So flavorful! I'd eat every last drop!

    OdpowiedzUsuń
  49. Trzeba będzie wypróbować niebawem ;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Fajne danie :) Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Uwielbiam kurczaka po chińsku <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger