marca 12, 2021

Sałatka ziemniaczana z brokułem / Broccoli Potato Salad

Sałatka ziemniaczana z brokułem przepis
Sałatka ziemniaczana z brokułem 

Sałatka ziemniaczana z brokułem przepis

Sałatka ziemniaczana z brokułem przepis


Lubicie sałatki ziemniaczane? Dzisiejsza sałatka ziemniaczana z brokułem jest banalnie prosta w przygotowaniu. To świetny pomysł na kolację lub przystawkę, sprawdzi się również jako sałatka grillowa.

Sałatka ziemniaczana z brokułem wymaga minimum składników. Bardzo ważne jednak, by do jej przygotowania użyć ziemniaków sałatkowych, które ładnie trzymają kształt i nie rozpadają się podczas mieszania.

Jeśli wolicie troszkę ograniczyć kalorie, część majonezu możecie zastąpić gęstym jogurtem greckim. Idealnym dodatkiem do brokułów jest czosnek, ale uważajcie z jego ilością, by nie zdominował smakiem całości - ten świeżo starty jest wyjątkowo mocny w smaku. Można zastąpić go odrobiną czosnku granulowanego.

Sałatka z ziemniakami i brokułem jest kremowa, dość delikatna i pyszna. Świetnie smakuje jako dodatek do mięsa lub podana samodzielnie. Polecam, smacznego :)


TUTAJ znajdziecie więcej moich pomysłów na sałatki :)

Polecam również moją sałatkę warstwową z tuńczykiem:


Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Sałatka ziemniaczana z brokułem, składniki:

4 bardzo duże ziemniaki,
poł małego brokułu,
mała czerwona cebula (lub do smaku),
3 jajka na twardo,
kilka czubatych łyżek majonezu i jogurtu greckiego (lub samego majonezu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek lub starty mały ząbek czosnku
opcjonalnie ulubione pestki (np. słonecznika)

Sałatka ziemniaczana z brokułem, przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente - nie powinien być rozgotowany (najlepiej ugotować go na parze). Do ziemniaków dodać przestudzone różyczki brokułu, posiekane jajka, drobno pokrojoną cebulę i pestki. Doprawić do smaku, wymieszać z majonezem i jogurtem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Broccoli Potato Salad:

4 large cooked potatoes, 
1/2 head of small broccoli,
1 small red onion (or to taste),
3 hard boiled eggs,
few heaping tbsp of mayo and Greek yogurt (or use just mayo),
seasonings to taste: salt, pepper, sweer paprika, granulated garlic or fresh minced garlic (approx. 1 clove or to taste),
few tsp of sunflower seeds or any other seeds of your choice, optional

Cut cooled potatoes into bite size pieces. Cook broccoli florets, until al dente. To your potatoes add drained and cooled broccoli, chopped eggs, onion, mayo and yogurt. Season well to taste.

22 komentarze:

  1. Simple, filling and tasty...I like the use of sunflower seeds for the crunch.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum. I have never thought to add broccoli to potato salad - and now I will. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  4. A very rich, easy and healthy recipe.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  5. looks delicious, I should make some.

    OdpowiedzUsuń
  6. I never say no to broccoli! Yummy recipe, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  7. A very nice and rich potato salad with broccoli (yum) and I like sunflower seeds (and pumpkin seeds too).

    OdpowiedzUsuń
  8. Love broccoli so this has to be good. Enjoy your Sunday Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. I must admit - I don't like broccoli. I know, I know, it's considered super food, but that's how it is with me.
    I love, though, all the other ingredients of your salad: potatoes, eggs, yogurt, onions and seeds. It's filling and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  10. That does look delicious and broccoli is a nice addition.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  11. To moje smaki :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. oh that sounds outstandingly yummy !!!!!!!!!!

    splendid sharing dear friend

    i loved all that you added :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisuję sobie. Chętnie ją zrobię, ale dopiero w następnym tygodniu, bo teraz mam już zaplanowane posiłki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger