listopada 15, 2020

Ciasto Serowy Okruszek / Cheesecake Crumb Cake

Ciasto Serowy Okruszek przepis
Ciasto Serowy Okruszek

Ciasto Serowy Okruszek przepis

Ciasto Serowy Okruszek przepis

Serowy Okruszek to pyszne, warstwowe ciasto z serem i czekoladowym kremem budyniowym - to idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia, urodziny, imieniny i nie tylko. Taki nietypowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie posmakuje wszystkim fanom słodkich, kremowych wypieków. 




Jeśli chcecie, biszkopt do ciasta Serowy Okruszek możecie upiec dzień wcześniej - mój biszkopt jest bardzo prosty, przygotowujemy go bez oddzielania żółtek od białek. Z wyprzedzeniem możecie upiec też warstwę serową, która powinna być całkowicie wystudzona przed pokruszeniem jej na ciasto.

Aby czekoladowy krem budyniowy udał się idealnie, należy pamiętać o kilku sprawach: masło musi być w takiej samej temperaturze jak ugotowany budyń, czyli temperaturze pokojowej. Budyń należy gotować do momentu mocnego zgęstnienia, a  następnie przykryć folią, dotykając nią wierzchu budyniu (by nie stworzył się kożuch). Dopiero całkowicie wystudzony, bardzo gęsty budyń, dodajemy do masła i innych składników.

Jeśli chcecie może być to ciasto z serem z wiaderka, ale upewnijcie się, że jest to ser dobrej jakości - tak, są też takie :) 

Serowy okruszek to ciasto z brzoskwiniami z puszki - raczej nie wykorzystacie do niego wszystkich owoców. Resztę możecie użyć do innego ciasta lub sałatki. Takie pokrojone w kostkę brzoskwinie możecie też zamrozić i wykorzystać w przyszłości, wcześniej dobrze je odsączając.

Ciasto z kremem budyniowym i brzoskwiniami jest sycące, słodkie, idealne na rodzinne uroczystości. Jeśli lubicie sernik z brzoskwiniami i czekoladę, koniecznie wypróbujcie. Smacznego:) 


Przepis na ciasto Serowy Okruszek z kremem budyniowym i brzoskwiniami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 25x35 cm:

na biszkopt:
(do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):


4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do nasączenia: kilka łyżek mocnej herbaty lub soku brzoskwiniowego

na sernik:
500 g sera zmielonego trzykrotnie,
duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
250 g mascarpone,
3 duże jajka,
60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
szklanka cukru,
2 łyżki mąki

na krem budyniowy  czekoladowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka,
4-5 łyżek cukru pudru,
2 łyżki kakao

kilka brzoskwiń z puszki

na polewę:
160 g gorzkiej czekolady,
100 ml śmietanki lub mleka

Przepis na ciasto Serowy Okruszek z kremem budyniowym i brzoskwiniami, przygotowanie:


Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej):

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 20 minut w 180 stopniach. 

Przygotować masę serową (można dzień wcześniej): krótko zmiksować wszystkie składniki. Wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 cm, piec 40-45 minut w 160 C. Całkowicie wystudzić.

Przygotować czekoladowy krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem pudrem i przesianym kakao, a następnie stopniowo dodawać budyń waniliowy ugotowany na 3 szklankach mleka, cały czas ucierając (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być - pamiętajcie, by po ugotowaniu przykryć budyń folią, dotykając jego wierzchu, by nie stworzył się kożuch).

Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą lub sokiem (wcześniej ścinamy wierzch biszkoptu). Na biszkopt wyłożyć krem. Na krem pokruszyć warstwę serową, wciskając ją delikatnie w krem,  a między okruchy serowe wcisnąć kawałeczki brzoskwiń z puszki. Dodatkowo na wierzch pokruszyć ścięty wierzch biszkoptu.

Przygotować polewę: w gorącej śmietance lub mleku rozpuścić czekoladę. Najlepiej zostawić kawałki czekolady na kilka minut, a później szybko zamieszać. Polewą oblać wierzch ciasta. Chłodzić przez noc w lodówce - ciasto musi być dobrze schłodzone, by trzymało kształt. 


Przepis na warstwę serową z mojewypieki.com 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:

Cheesecake Crumb Cake Recipe:

for the sponge cake:
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1 1/2 tsp of baking powder

few tbsp of strong tea or peach juice for soaking the cake

for the cheesecake layer:
500 g of  Polish cheesecake filling / dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth),
2 tsp of vanilla extract,
250 g of mascarpone cheese,
60 ml of heavy cream.
3 large eggs,
1 cup of sugar,
2 tbsp of flour

for the pudding buttercream:
3 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
4-5 tbsp of powdered sugar,
2 tbsp of cocoa

few canned peaches

for the glaze:
160 g of dark chocolate,
100 ml of heavy cream or milk


Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, cocoa and baking powder. Sprinkle the dry ingredients all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180. Let cool completely. After cooling, you can gently cut off a bit of the top of the cake. Soak with some strong tea or peach juice.

Mix all of the cheecake layer ingredients. Pour in the pan and bake for 40 to 45 minutes in 160C. Let it cool completely. You can bake it the day before.

Prepare the buttercream: prepare the pudding, using 3 cups of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar and cocoa for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). 

Place the buttercream on top of the sponge cake. Crumble your cheesecake layer on top of that and add some peaches. Make sure to gently press the fruit and the cheesecake into the buttercream. 

Prepare the glaze: melt the chocolate in the hot cream or milk. Pour it over the cake. Refrigerate overnight - the cake tastes best and cuts neatly, when properly chilled. Enjoy:)

40 komentarzy:

  1. Interesting recipe. I love cheese cake but I have never made anything like this. Keep safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sounds wonderful! Have a nice Sunday, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. będę musiała takie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda słodko , warto wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale to jest pyszne! :D <3 wyglada obłednie!:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda to ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks so inviting with all the wonderful layers!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, wygląda przepysznie!

    Pozdrawiamy 🙂
    www.twinslife.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo apetyczny okruszek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. That looks amazing and so tasty and sweet :-D

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ pyszne musi być to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  15. Una visione molto golosa questo dolce!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks wonderful and sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  17. Love your recipes, they are the best!

    OdpowiedzUsuń
  18. O kurde, wygląda mega pysznie!

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. WOW, I love cheesecakes...but have never seen a recipe anywhere near as stunning as this! It would be the perfect birthday cake!😊😊
    Oh thank you so much.👍

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam! Wygląda bardzo apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Your homemade cheesecake is an absolute masterpiece. I love all of the totally decadent layers!

    OdpowiedzUsuń
  22. Zgadzam się, jeśli danie z Serem Okruszek jest odpowiednie na kolację wigilijną ..., napiszę Twój przepis, żebym podarował ją mamie, żeby zrobiła ciasto na naszą rodzinną świąteczną uroczystość.
    Dzięki za przepis, Natalia. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglada cudnie, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  24. Te ciasto wygląda obłędnie. Szkoda, że jestem na diecie, bo z chęcią bym spróbowała upiec. ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Woe, such a lovely dessert. It looks fantastic and I am sure that it is also very delicious! Thank you for your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  26. chciałam zapytać czy nie można dać całą warstwę serową tylko kruszyć?







    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, chociaż warstwa serowa jest dość delikatna i stosunkowo cienka. Nie wiem, czy uda się przeniesienie w całości, ale do odważnych świat należy :)

      Usuń
  27. Thank you for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda obłędnie. Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger