listopada 18, 2020

Pierś z kurczaka z papryką i serem / Chicken Breast with Peppers and Cheese


Pierś z kurczaka z papryką i serem
Pierś z kurczaka z papryką i serem

Pierś z kurczaka z papryką i serem

Pierś z kurczaka z papryką i serem

Nie macie pomysłu na szybki obiad z piersią kurczaka? Dziś polecam błyskawiczną w przygotowaniu pierś z kurczaka z papryką i serem. To banalnie proste, ale pyszne danie jest idealne na środek tygodnia, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni.

Pierś z kurczaka z papryką i serem przygotowuje się bez panierki. Mięso należy tylko przekroić na kotlety, delikatnie je rozbić i oprószyć przyprawami. U mnie to suszone zioła i aż trzy rodzaje papryki: słodka, ostra i wędzona. Szczerze mówiąc, możecie je doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, sprawdzą się też same suszone zioła. 

Cienkie kotlety drobiowe smażą się błyskawicznie. Kiedy będą już prawie gotowe, wystarczy tylko na wierzch nałożyć podsmażone warzywa i posypać serem, który rozpuści się pod przykryciem. 

Pierś z kurczaka z papryką i serem pysznie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą, a także prostą sałatką lub surówką. Polecam na szybki, bezstresowy obiad, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam również mojego kurczaka a la pizza:


Przepis na pierś z kurczaka z papryką i serem, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, granulowany czosnek,
słodka, ostra i wędzona papryka papryka

czerwona papryka,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
sól, pieprz

kilka łyżek startego żółtego sera

Przepis na pierś z kurczaka z papryką i serem, przygotowanie:

Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekaną cebulę. Doprawić, pod koniec smażenia dodając drobno posiekany czosnek. Odłożyć. 

Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki, delikatnie rozbić. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia i miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy kurczak będzie prawie gotowy, na każdy kotlecik nałożyć podsmażoną wcześniej paprykę i posypać startym serem. Przykryć pokrywką i poczekać kilka minut, aż ser się rozpuści. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Chicken Breast with Peppers and Cheese Recipe:

500 g of chicken breast,
seasonings: salt, pepper, dry oregano and basil (or use other herbs), sett, hot and smoked paprika

1 red bell pepper,
1/2 of an onion,
1 clove of garlic,
salt and pepper

few heaping tbsp of grated cheese

Heat a small amount of oil in a pan, add finely diced pepper and finely chopped onion. Cook, stirring, for few minutes, until soft to your likening and add finely chopped garlic at last. Season well. Set aside.

Butterfly your chicken breast and cut into 4 cutlets. Using a meat mallet, gently beat each cutlet. Sprinkle with seasonings and cook on a skillet, until golden and tender. Add pepper and onion on top of each cutlet and sprinkle with cheese. Cover and let the cheese melt. Serve over rice or potatoes and with some salad or a slaw on the side. Enjoy:)

Also see my Pizza Chicken Video Recipe above (English subtitles available) :)

39 komentarzy:

  1. Looks wonderful! Thanks, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm, yum! Love chicken and cheese - and pepper, too!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks wonderful, I am betting it is really tasty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takiego kurczaka, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry pomysł – chyba nawet dla mnie wystarczająco prosty 😄. Być może kiedyś skorzystam. Dzięki za ten przepis 🙂.

    OdpowiedzUsuń
  7. This is so simple yet so flavorful! Good dish -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  8. I never think of adding cheese to the chicken I cook for himself. Thanks for the suggestion.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności ;) Ale bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pierś z kurczaka, a przepis chętnie wykorzystam choć bez sera, co by uniknąć cierpień przez bunt wątroby :)

    OdpowiedzUsuń
  11. What a great meal! This chicken breast looks so delicious with peppers and cheese!

    OdpowiedzUsuń
  12. Te dodatki świetnie urozmaicą smak piersi z kurczaka. Potrawa prosta i efektowna. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda i myślę, że sprawdziłoby się u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna odmiana dla tradycyjnych kotletów i apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak przyrządzonego kurczaka jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba przygotuję w najbliższym czasie dla chłopaka, pysznie wygląda! :D

    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie dania na obiad, pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gosh...this really does look SO delicious!!
    Many thanks for sharing, I will make some for lunch tomorrow.😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo smakowicie :))
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  20. Delicious and nutritious :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  21. Another good looking dish. I bet it was tasty.

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  22. This is a light and healthy dish. I’ll make extra for husband’s lunch.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny pomysł na kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawa alternatywa dla filetów panierowanych. Moja rodzina bardzo lubi przyrządzone w ten sposób piersi z kurczaka. Często przygotowuje je nawet na niedzielny obiad. Podaje je z surówką i z frytkami. Zawsze szybko znikają z talerzu moich dzieci. Polecam przepis, zwłaszcza osobom, które późno wracają z pracy i muszą coś na szybko przygotować :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger