października 20, 2019

Kurczak a la pizza / Pizza Chicken



Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe

W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić kurczaka a la pizza. Jeśli lubicie ten włoski specjał, kurczak o smaku pizzy na pewno Wam posmakuje! 

Piersi kurczaka oprószone ziołami charakterystycznymi dla pizzy podsmaża się tu na patelni. Po zarumienieniu przekłada się je do sosu pomidorowego i nakłada ulubione dodatki do pizzy. Kurczaka potraktujcie jak spód do pizzy i użyjcie wszystkiego, co sprawdziłoby się na niej, a poza tym tego, co najbardziej Wam smakuje i co macie akurat w lodówce. U nas to salami, oliwki i podsmażona cebula, ale nie bójcie się eksperymentów smakowych.

W przepisie przygotowujemy błyskawiczny sos pomidorowy na bazie koncentratu, ale jeśli wolicie, możecie też użyć przecieru, włoskiej passaty lub pomidorów z puszki. Używając pomidorów czas przygotowania sosu może się troszkę wydłużyć. Do sosu możecie też wlać trochę słodkiej śmietanki i dodać liście świeżej bazylii.

Całość posypujemy obficie startym serem. Wybierzcie ulubiony żółty, parmezan lub mozzarellę.

Kurczak pieczony a la pizza to wspaniały przepis dla początkujących w kuchni. Jeśli przeraża Was domowe ciasto na pizzę i przygotowanie pizzy jak z pizzerii, zacznijcie od tego przepisu. Aby było jeszcze łatwiej i szybciej, możecie użyć do niego gotowego sosu pomidorowego ze słoika, a do kurczaka dodać gotowej mieszanki włoskich ziół. To naprawdę łatwa potrawa!

Kurczak zapiekany z serem to fantastyczny pomysł na imprezę i spotkanie w większym gronie.
Wystarczy tylko zwiększyć ilość składników i pyszne danie dla tłumu gotowe. Soczyste, dobrze
doprawione mięso to najlepszy przepis, po prostu kulinarny strzał w dziesiątkę - znika szybko i wszystkim smakuje.

Kurczak o smaku pizzy to pyszne, szybkie, proste i smaczne danie. Jest świetnym pomysłem
na obiad i na kolację. Możecie go podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem, a także prostą sałatką. Bardzo polecam!


Przepis na kurczaka a la pizza:


500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, oregano, suszona bazylia, granulowany czosnek,
słodka papryka

na sos pomidorowy:
150 g koncentratu pomidorowego (można tez użyć passaty, przecieru lub pomidorów z puszki),
2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
mała cebula,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, bazylia

dowolne dodatki jak na pizzę, u mnie:
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kilka plastrów salami,
garść oliwek,
mała cebula,
ok. 125 g startego sera

Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki (jak na filmie). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojone dwie cebule. Gdy się zeszklą i zmiękną, odłożyć połowę cebuli. Na patelnię z resztką cebuli dodać drobno posiekany czosnek (jeśli używacie). Doprawić. Dodać koncentrat,
zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 10 minut lub do zgęstnienia sosu.
Do naczynia do zapiekania przelać sos, ułożyć kurczaka, każdy kawałek posmarować łyżeczką koncentratu, posypać oregano. Na każdym kawałku ułożyć podsmażoną cebulę i dodatki
a la pizza. Posypać serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. Posypać natką pietruszki.




Pizza Chicken recipe:


2 chicken breasts,
seasonings: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry oregano, dry basil

for the quick tomato sauce (you can also use store bought):
150 g of tomato paste (you can also use passata or canned tomatoes)
1 onion,
1-2 cloves of garlic, optional,
approx. 2 cups of water or chicken stock
seasonings to taste: salt, pepper, oregano, basil, sweet paprika

pizza toppings of your choice, I have used:
4 tsp of tomato paste,
few slices of salami,
a handful of olives,
1 onion,
approx. 125 g of grated cheese

Butterfly the chicken breast, to get four cutlets. Sprinkle each piece of the meat with seasonings.
Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides. Set aside.
Prepare the sauce: to the same pan add two chopped onions, cook, until soft (add the garlic too, if using it). Set aside half of the cooked onion. To the pan add the tomato paste and seasonings. Cover with liquid. Simmer on low, until thickens.

To the baking tray add the sauce. Place the chicken. On top of each piece add 1 tsp of tomato paste and some oregano. Add the toppings of your choice and sprinkle with cheese. Bake for about 10 to 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Serve with potatoes, pasta or rice and some salad on the side. Enjoy:)

51 komentarzy:

  1. Kocham Cie za ten przepis :D jako 9gromna fanka pizzy muszę zrobić tego kuraka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummm deve de ser delicioso minha amiga, abriu-me o apetite e aproveito para desejar um bom Domingo.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    Livros-Autografados

    OdpowiedzUsuń
  3. Definitely my kind of meal! I love mine with extra cheese, please :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. 💕💕💕💕 Yumm
    Kiss
    Www.masqueropa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. My husband makes an excellent pizza!
    Yours is also very tasty!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  6. Thank you so much for sharing this recipe. This look so delicious.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/10/ora-microneedle-face-body-roller-system_20.html

    OdpowiedzUsuń
  7. It is a very long time since we have had pizza, and I don't think the meat eater in the house has ever had chicken pizza. Food for thought - and thank you.

    OdpowiedzUsuń
  8. I have actually made this before and it is so yummy. But you have a lot of good tips to make it even better than I did!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z kurczaków zapiekanych z serem, z piekarnika, próbowałaś może taki, który jest grubo smarowany majonezem? Pycha :D.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis idealny dla mojej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią spróbowałabym tego dania, bo za równo kurczaka jak i pizze bardzo lubię. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  12. this is totally new thing to learn dear Natalia :) thank you for sharing and special thanks for sharing the "subscription link "

    wishing you much more joys and peace in life ahead my dear friend !

    OdpowiedzUsuń
  13. I like to eat pizzas but lazy to make my own pizza.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie wpadłabym na pomysł , aby w takiej formie przygtować kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś dla kurczakozerców i pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ty to masz rękę do gotowania, nabieram kompleksów czytając takie apetyczne przepisy

    OdpowiedzUsuń
  17. I love pizzas...and my husband loves making them...so I will pass this fabulous recipe on to him!😊😊
    Thank you so much!!

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  18. specjalnie przed wejściem na Twego bloga się najadłam:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Hi Natalia, you always came out with the best ideas of cooking!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  20. love pizza...yummy.

    thank you for recipe

    OdpowiedzUsuń
  21. Brzmi ciekawie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, brzmi i wygląda smakowicie! :)
    www.tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. A mouthwatering combination of flavors, Natalia! Yes, culinary perfection!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Yummy pizza!
    I like topping with olives, cheese, and a bunch of potato paste, yum!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ekstra pomysł na niebanalnego kurczaka we włoskim stylu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. That looks fantastic, Natalia! My husband would love it too! Thank you! :o)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszny, trzeba będzie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. dziś zamawiamy pizzę bo na nic innego nie ma czasu...

    OdpowiedzUsuń
  29. Looks absolutely delicious, I have never tried to cook chicken breast with pizza topping and sauce but it looks very tasty. I will try it!

    OdpowiedzUsuń
  30. Hello, this looks delicious. I am always looking for new ways to prepare chicken. Enjoy your day! Thanks for visiting my blog.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mniam mniam, ależ zrobiłaś nam smaka na wieczór :D

    OdpowiedzUsuń
  32. What a scrumptious twist on chicken. I haven't tried anything like this before, but I'm saving the recipe now to try out asap. Yum!

    OdpowiedzUsuń
  33. This looks so delicious. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  34. O to cos dla mnie! Pizze moge jeść na okrągło :D a tu taka miła odmiana. Przepis zapisuje

    OdpowiedzUsuń
  35. Wow, świetny przepis! dzieciaki będą zachwycone kurczakiem pizzowym :D

    OdpowiedzUsuń
  36. A creative way to make chicken--I'd like it with mushrooms and extra cheese.

    OdpowiedzUsuń
  37. Szukałam czegoś prostego i samczego zarazem, trafiłam idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubię takie przepisy, bo mogę jeść tylko drobiowe mięso, a tradycyjne przepisy już mi się przejadły :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger