października 27, 2019

Szarlotka Słoneczna z budyniem i bezą / Apple Pudding Shortcake 'Sharlotka"



Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe

Szarlotka z budyniem i bezą
Szarlotka Słoneczna z budyniem i bezą / Apple Pudding Shortcake Sharlotka




W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić szarlotkę z budyniem na dużą blachę. To nie jest tradycyjna szarlotka, ale wspaniała Szarlotka Słoneczna - na kruchym cieście, z bezą, plasterkami jabłek i cynamonem oraz budyniem ugotowanym na soku pomarańczowym. Taki jabłecznik jest naprawdę pyszny!

Najlepszy przepis na kruchą szarlotkę z budyniem i bezą jest naprawdę łatwy. Wystarczy szybko zagnieść ciasto, pamiętając, by masło i jajka były zimne, najlepiej prosto z lodówki. Możecie bardzo szybko zagnieść ciasto w robocie kuchennym, nie brudząc sobie rąk. Jeśli chcecie, przygotujcie ciasto dzień wcześniej. Dobrze schłodzi się przez noc lodówce. Ciasto kruche i półkruche z powodzeniem można też mrozić.

Następnie przygotowujemy budyń na soku pomarańczowym, dzięki któremu nasza szarlotka z budyniem i kruszonką zyska zupełnie nowe oblicze.

Na gorącym budyniu układamy poszatkowane jabłka z cynamonem, wykładamy bezę, a na to wszystko odrobinę kruszonki (bo wszystko jest lepsze z kruszonką, prawda?:))

Jedynym minusem tego ciasta jest to, że z krojeniem i jedzeniem należy poczekać, aż szarlotka całkowicie wystygnie. Gorące ciasto z jabłkami nie da się kroić, będzie się rozpadać - budyń po prostu musi stężeć.

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście z bezą i kruszonką to pyszny, jesienny wypiek. To stosunkowo szybkie, proste i smaczne ciasto. Korzystając z sezonu na jabłka wypróbujcie również jabłecznik w tej nowej, ciekawej i bardzo smacznej wersji.

Duża blacha pysznej szarlotki znika w mig, pasuje do kawy i herbaty, będzie smakowała każdemu. To idealny jesienny deser, poprawiający humor w najbardziej deszczowe dni. Polecam przepis, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami:)

Przepis na szarlotkę z budyniem i bezą - Szarlotkę Słoneczną:


na blachę o wymiarach 36x25:
kruche ciasto:

3 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
od 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru,
dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek,
5 żółtek i 5 białek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
6-7 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii

2 budynie waniliowe w torebkach po 40 g,
750 ml soku pomarańczowego,
opcjonalnie cukier do smaku

Przygotować ciasto: mąkę i masło połączyć na kruszonkę, dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Małą schodzić w lodówce.  Dużą część rozłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i schłodzić. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia. Przygotować budyń na soku pomarańczowym, opcjonalnie słodząc do smaku. Na spód spód ciasta wylać ciepły budyń, a na budyniu ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo po łyżce dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Apple Pudding Shortcake Sharlotka Recipe:

for the crust:

3 cups of flour,
a big pinch of vanilla,
250 g of cold butter, diced,
1/2- 3/4 cup of powdered sugar,
additional 3/4 cup of sugar for the meringue,
5 eeg yolks and 5 egg whites,
2 tsp of powdered sugar

for the filling:

6-7 large apples, very thinly sliced,
2 tbsp of potato starch (or corn starch),
1-2 tbp of cinnamon,
3 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla

2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
750 ml of orange juice,
some sugar to taste, optional

Prepare the crust: mix the flour with butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the baking powder, powdered sugar and egg yolks and knead briefly, until smooth. Divide the crust into two pieces (3/4 and 1/4), cover the smaller one with plastic wrap and chill in the fridge, until ready to use. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Prick with a fork and let it chill, until ready to use. Mix all the apple filling ingredients and set aside. Prepare the pudding according to package instructions, but make sure to use only 750 ml of orange juice instead of milk (the pudding should be thicker than usual). Add warm pudding on top and the the apple filling on top of that. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Gradually, spoon by spoon, add 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of the apples. Crumble the remaining pastry on top of the meringue. Bake for about 35-45 minutes in 180C. Enjoy:)



70 komentarzy:

  1. Oh WOW...this looks HEAVENLY!!
    Really hope I can make mine look half as good as yours...
    Thank you so much!! 😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, poproszę kawaleczek do poobiednoiej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I love all those gorgeous layers! The cake looks sensational, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  4. This must taste divine, thanks for sharing! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, to i ja się wproszę na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi podobną. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chetnie wyprobuje przepis w nastepny weekend <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lena dice che ne prende un pezzo! Per due non bastano! Adoro i dolci con le mele.
    Buona domenica.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, that looks so rich and sweet. Sounds great!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam szarlotki, fajnie byłoby gdybym mogła podwędzić jeden kawałek z monitora 😂

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam - w sam raz do niedzielnej kawusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow looks super yum,beautiful recipe. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  13. The perfect weekend treat! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda naprawdę bardzo smacznie, chętnie bym spróbowała.
    Subskrybowałam pod nazwą Beatrycze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wydaje mi się to bardzo dobrym gustem

    OdpowiedzUsuń
  16. Droga Nati! nareszcie coś dla mnie.
    Nie ma śmietany, mleka. Zrobię na weekend.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podobną chyba kiedyś jadłam i rzeczywiście była pyszna. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Wowww Natalia you are an artist or I should say a chef de cuisine!! Bravo!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię bardzo podobną szarlotkę, ale nie na soku z pomarańczy, a to świetny pomysł. Na pewno wykorzystam :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Spróbowałabym, tradycyjna szarlotka zawsze u mnie znika zanim zdąży dobrze wystygnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  21. This recipe really looks like fall. I would eat only this along with coffee or milk for a complete meal! Breakfast or lunch.

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam już z tradycyjnym śmietankowym budyniem, ale wersji pomarańczowej nie znam :-)
    Chociaż mam przepis na biszkopt z masą pomarańczową do której wrzuca się starte jabłka, pyszne ciasto.
    Muszę wypróbować taką wersję jabłecznika w najbliższym czasie :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pyszności, to się nazywa szarlotka na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  24. This is so delicious!
    Thank you Natalia and happy Monday with a big smile :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Zamawiam takie ciasto :P chcę zjeść a nie mam czasu upiec

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jestem fanką szarlotek ale ta wersja z budyniem prezentuje się obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. looks so good and just perfect for apple season!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale smaka mi narobiłaś! :D chętnie bym zjadła taki kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. This looks amazing! Perfect to go with a cup of tea on a cool fall day.

    OdpowiedzUsuń
  30. Oh my word I need to come eat at your house Natalia. This looks divine!!

    OdpowiedzUsuń
  31. That is an amazing looking dessert!
    I may have to try this recipe as it is so different from any recipe I have.
    Thank you for sharing this with us.

    I appreciated your lovely visit today, thank you!

    OdpowiedzUsuń
  32. I will try to make this cake with the wife, hopefully the cake made me hearty and delicious as the cake on the picture above, nice to be friends with you

    OdpowiedzUsuń
  33. Szarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast. Mam swój ulubiony przepis, ale z chęcią wypróbuję Twój, bo szarlotka wygląda pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ja umiem tylko upiec szarlotkę na kruchym cieście, a tu taka odmiana. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja szarlotki to lubie tylko domowe :) Z budyniem jeszcze nie jadłam ale musi byc pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Woo hoo! It looks delicious, Natalia! Every layer of it, yum!!!

    OdpowiedzUsuń
  37. ale to wygląda genialnie omom nic tylko jeść

    OdpowiedzUsuń
  38. smakowicie to wygląda:)

    Buziaki:*
    Przesyłam trochę ciepełka ostatnim postem z Rodos -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Looks delicious! And so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  41. h dear Natalia this is yummy and through your recipe seems so easy
    hope it is when i try :)
    blessings!

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetny przepis na pyszny deser! Fajne zdjęcia! Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger