października 18, 2019

Ciasto czekoladowe z jabłkami / Chocolate Apple Cake

Ciasto czekoladowe z jabłkami przepis
Czekoladowe ciasto z jabłkami



Dziś zapraszam na pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, upieczecie je wprost błyskawicznie. Przepis nie wymaga bowiem użycia miksera. Wszystko wystarczy tylko wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto długo pozostaje świeże, dzięki dodatkowi owoców. To świetny wypiek dla początkujących.

Do mojego czekoladowego ciasta użyłam ciemnej czekolady o zawartości kakao 60%, ale jeśli lubicie, możecie użyć też mlecznej lub białej - warto jednak wtedy zredukować trochę ilość cukru. Do wypieku świetnie sprawdzą się również orzechy, rodzynki czy suszona żurawina. Z czekoladą wspaniale smakuje również skórka z pomarańczy.

Ciasto nie jest wysokie, ale jeśli wolicie, by było trochę wyższe, możecie upiec je w mniejszej blaszce.

Duża blacha ciasta czekoladowego z jabłkami to idealny początek weekendu. Polecam, smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z jabłkami:)

Polecam również moją pyszny jabłecznik ucierany:



Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, składniki:

na blaszkę o wymiarach 36x25cm:

1/2 szklanki oleju,
1 i 1/2 szklanki mleka,
1 i 1/2 szklanki cukru,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta mielonej wanilii,
4 jajka,
2 płaskie łyżki kakao,
100 g posiekanej czekolady,
4-5 jabłek,
płaska łyżka cynamonu


Przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami, przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem i kakao, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Powciskać jabłka pokrojone w dużą kostkę i kawałki czekolady. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 minut. 



Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Chocolate Apple Cake Recipe:
1/2 cup of oil,
1 1/2 cup of milk,
1 1/2 cup of sugar,
2 heaping tsp of baking powder,
3 1/2 cup of flour,
a pinch of vanilla,
4 eggs,
2 tbsp of cocoa,
4-5 apples, peeled and diced (you can also use pears, plums or even canned peaches),
100 g of chocolate chips (I have used dark chocolate - 60 % of cocoa, but you can use milk or white instead. Reduce the amount of sugar, if using white chocolate),
1 tbsp of cinnamon, levelled

Mix the flour with cocoa and baking powder. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter into the pan lined with baking paper (36x25cm). Press chunks of apple and chocolate chips into the batter. bake for about 40 minutes in 180C. Enjoy:)


75 komentarzy:

  1. Właśnie ostatnio moja mam podobne zrobiła i synusiowi dała... było przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks great 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Przepis zapisany, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. You killed me! 😅
    How nice ... to lick your fingers!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest pyszne i zawsze się udaje ! Znam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooh, and I just bought some apples! 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto konkretnie na dziś
    Uwielbiam czekoladę, a nie ma większego bogactwa tego minerału żaden inny przysmak jak czekolada.
    Dupko rośnij
    Mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, ja jutro robię szarlotkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. I love chocolate, but not that much for apple....look so attractive and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks very good indeed, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. idealne na jesienne popołudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie :). Jak idealny dodatek do jesiennego czytania. W wykonaniu proste to może spróbuję zrobić na szybko :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i zrobiłam - czekam aż ostygnie :D. Troszkę mniej ładne niż Twoje - bo jabłka dałam do środka i nie dodałam tej czekolady na górę.

      Usuń
  13. Wpadłam do Ciebie po kolejny świetny przepis! :*
    Buziaki !

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny przepis:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Kusisz Natalko tymi smakołykami, oj kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczę, wygląda pysznie, narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  17. I certainly can't resist any chocolate treat! The cake looks amazing.

    OdpowiedzUsuń
  18. It sounds great - and relatively simple to make. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  19. This is so yummy looking. And really perfect for right now, as there are all kinds of apples everywhere.

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja mama piekła podobne ciasto i było naprawdę przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. This is a special cake for this weekend. Thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Perfect... I love chocolate, apple and cake :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mele e cioccolato per un dolce goloso!

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks good. If only I can get a piece to taste.

    OdpowiedzUsuń
  25. Mmm wygląda cudownie! Ale mi narobiłaś smaka. Upiekę sobie dzień przed Wszystkich Świętych, będzie idealna przekąska do kawy po powrocie z zimnego cmentarza. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie wygląda! Uwielbiam takie wilgotne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda aż za smacznie. Nie mogłabym go zrobić, bo bym całe od razu zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  28. W sumie nie jadłam czekoladowego z jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh this looks amazing...I simply HAVE to try it...am going out to buy the apples as soon as I finish here!
    Thank you so much...you are a real inspiration!! :))

    Big Hugs xxxxxxx

    OdpowiedzUsuń
  30. Que buena pinta! 😋😋😋
    Tu post es genial! Es un placer leerte! Feliz día! 🌸🌸🌸

    OdpowiedzUsuń
  31. Oh this would go down a treat in our house. Might have to give it a go Natalia! Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie :) Wypieki z jabłkami zawsze kojarzą mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Już sama prezencja - aż ślinka cieknie! <3
    Przepis oczywiście zostanie zapisany.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  34. That looks delicious!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  35. this looks so tasty! yum! now following :)

    x Natalie
    Lucy and the Runaways - Blog and Instagram

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda smakowicie, ale bym jadła :) Ja to nie mam talentu do pieczenia :)
    Buziaki:*
    Nasza Sesja Ślubna -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  37. Robie podobne ciasto. Wszyscy je uwielbiamy

    OdpowiedzUsuń
  38. O kurczę! Ale pysznie wygląda. Muszę zrobić na weekend. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  39. This looks so mouthwatering good! My sweet tooth would surely love this!

    OdpowiedzUsuń
  40. Jesienne ciasto... wygląda zachęcająco. Tak jak jesień :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy można wrzucić jakieś inne owoce? Jeśli tak to jakie najlepiej by pasowały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, mogą być na przykład gruszki, brzoskwinie z puszki albo wiśnie ze słoika. Piekłam też ze śliwkami, ale w przypadku takich soczystych owocow warto je napierw oprószyć skrobią ziemniaczaną, żeby nie puściły za dużo soku i nie zrobił się zakalec 😉

      Usuń
  42. Dobrze że w wersji anglojęzycznej było zawarte kiedy użyć kawałków czekolady, bo nie byłam pewna ( w polskiej wersji jest to pominięte). Dzisiaj będę próbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  43. Dobry wieczór, mam pytanie jabłka obtoczyć w cynamonie ? czy dodać go do masy ? Pytam bo jest cynamon wymieniony w składnikach a nie ma go w przygotowaniu. Proszę o odpowiedź. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, muszę poprawić w przepisie, dziękuję za wskazówkę - cynamon mieszamy z suchymi skladnikami, dodajemy do ciasta, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by częścią cynamonu posypac jabłka przed dodaniem na wierzch😊

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger