października 16, 2019

Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą / Vegetarian Potato and Chickpea Curry

Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą
Wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą/ Vegetarian Potato and Chickpea Curry

Dziś zapraszam na ziemniaki w nowej odsłonie -  wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą to pyszny, pożywny i zdrowy gulasz, który zasmakuje wszystkim fanom indyjskich smaków. Mimo że curry z ciecierzycą może stanowić pełen posiłek, mięsożercy mogą dorzucić do niego kawałeczki podsmażonego kurczaka. Wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące. Takie warzywne curry może też być ciekawym dodatkiem do mięsa, zamiast ryżu czy tradycyjnych gotowanych ziemniaków.

Do curry z ziemniakami możecie dodać wszystkie warzywa, które akurat macie w lodówce. To fantastycznie danie ,resztkowe, świetnie ,,czyszczące" lodówkę.  Bardzo dobrze sprawdzą się tutaj również warzywa z puszki, na przykład fasola. Weganie lub osoby uczulone na nabiał mogą zastąpić śmietankę mleczkiem kokosowym, curry będzie jeszcze ciekawsze w smaku. Smacznego:)

Polecam też przepis na pyszny chlebek naan i wiele innych przepisów kuchni indyjskiej:)

Przepis na wegetariańskie curry z ziemniakami i ciecierzycą:


4-5 dużych ziemniaki,
szklanka ugotowanej ciecierzycy,
marchewka,
2 gałązki selera naciowego,
1-2 cebule,
3 ząbki czosnku,
pół małej papryczki chili (może być więcej lub mniej)
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek śmietanki (18, 30 lub 36 %),
łyżeczka przyprawy garam masala,
3/4 łyżeczki curry (lub do smaku),
1/2 łyżeczki kurkumy (lub do smaku),
kilka łyżek natki pietruszki lub kolendry,
sól , pieprzm granulowany imbir (do smaku)

Cebulę, seler i czosnek drobno posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę , marchew w plasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i marchew. Smażyć do lekkiego zarumienienia ziemniaków. Dodać drobno posiekany czosnek i indyjskie przyprawy, smażyć minutę. Zalać całość wodą lub bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 minut (można dolać więcej płynu, gdyby za szybko wyparował). Dodać ciecierzycę, dusić kolejne 10-15 minut lub do preferowanej miękkości warzyw. Dodać koncentrat, wymieszać i dolać śmietankę do smaku.

Vegetarian Potato and Chickpea Curry Recipe:


4-5 large potatoes (diced),
1 cup of cooked chickpea,
1 carrot (sliced),
2 stalks of celery (finely chopped),
1-2 onions (finely chopped),
3 cloves of garlic (finely chopped),
half of a chili pepper (or to taste),
1 heaping tsp of tomato paste,
2 cups of vegetable stock or water,
few Tbsp of heavy cream or coconut milk,
1 tsp og garam masala,
3/4 tsp of curry (or to taste),
1/2 tsp of turmeric (or to taste),
few Tbsp of fresh parsley or cilantro,
salt, granulated ginger and pepper ( to taste)

Heat a small amount of oil in a pan, add the onion. Cook for few minutes. Add the potatoes and carrot. Season with Indian spices, add the garlic and cook, stirring, for few minutes. Cover with stock and simmer on low heat for about 15 minutes (you can add more liquid, if evaporates too quickly). Add the chickpeas, simmer for additional 10 to 15 minutes, until tender. Add tomato paste and heavy cream, mix well and season to taste. Sprinkle with fresh herbs. Serve with rice or Indian bread. Enjoy:)



74 komentarze:

  1. Jej to brzmi dość łagodnie, stracenie, ale curry, mam przesyt.
    Da się bez tego?

    OdpowiedzUsuń
  2. i niepotrzebnie wchodziłam tu przed obiadem:) pysznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem wege, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię indyjska kuchnię na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. I love all sorts of curries. This is a wonderful vegetarian dish!

    OdpowiedzUsuń
  7. Indyjskie smaki to moje ulubione, także tę potrawę spróbować wręcz muszę. Po składnikach wiem na sto procent, że będzie dla mnie idealnym posiłkiem i to z dokładką! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sounds really delicious! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. I love curries too!😊😊...and this one sounds wonderful!!
    I like the fact that it is vegetarian...as I am trying hard to cut down on my intake of meat.
    Thank you so much for sharing!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam zamiar zrobić podobne danie w sobotę na obiad ;) tylko z dodatkiem kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  11. This may be delicious Natalia ! love all the ingredients. Thanks so much for sharing.
    Have a very nice day, and big hugs,
    Caty

    OdpowiedzUsuń
  12. Do you have our 'vegeta' over there? It is a seasoning made of salt mixed with dry veggies onions, carrots, parsaley etc, kinda like a soup cube but in powdered shape :) It makes all savoury dishes rich and better.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, we got something like this, but I don't actually use it, because I like to control the amount of salt in my recipes☺ A lot of people in here use it, though. Have a lovely day ☺

      Usuń
  13. I think it is very delicious!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  14. I LOVE dishes like this! This is actually somewhat similar to something I sometimes make. So of course I like this! :-) Really nice -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne curry, lubię takie aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wow, so nice post :)
    kisses, Buba

    https://bubasworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo wiele przypraw w Indonezji. A Indonezja jest bardzo bogata w przyprawy. Wiele potraw w Indonezji używa przypraw. Lubię twoje pisanie dzisiaj. Wygląda naprawdę pysznie. Pozdrowienia z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  18. chętnie wypróbuję lubię nowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. wszędzie te wegańskie potrawy, nawet kosmetyki robią wegańskie.

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie spróbuję ale bez śmietanki.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. That look so deliocius and healthy. Thank you so much for recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/10/dr-brandt-do-not-age-transforming-pearl_14.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Beautiful and easy. I will have to try this. Your photo is beautiful, with the orange background.

    OdpowiedzUsuń
  23. Yum.
    I add cummin to very similar dishes too. And fenugreek. It makes excellent leftovers too as the flavours intensify.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja do wszystkich hinduskich dań dokładam świeży imbir.
    A podobne danie robię i przyznaję-boskie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Już kilka Twoich przepisów zapisałam sobie do mojego stałego menu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Comfort food at it's best Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  27. niestety mój mąż zdecydowanie mięsny, ale przepis ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  28. aww...curry eaten with potatoes sound delicious...love it

    OdpowiedzUsuń
  29. Ooo, uwielbiam ciecierzycę i curry!
    Btw - kapitalne zdjęcia jedzenia, przeglądam najnowsze posty i jestem pod wrażeniem. Rzadko zaglądam na blogi kulinarne z tak dobrymi zdjęciami. Czapki z głów :)

    OdpowiedzUsuń
  30. This looks so yummy! Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  31. Potrawa wygląda bardzo smacznie, ale ja jakoś nie przepadam za curry. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  32. Genialnie! A szukałam pomysłu na ciecierzycę ;)
    Warto było owiedzić.

    OdpowiedzUsuń
  33. Gdy jesienne nastają chłody robię regularnie podobne danie, kilka dni temu były to ziemniaki i kawałki kalafiora, zawsze dużo imbiru, czosnku i chili oraz trochę mleczka kokosowego dla aksamitnego smaku i świża kolendra do posypania ;))

    OdpowiedzUsuń
  34. dear Natalia
    i am always amazed with your talent and variety of dishes you share with us :)

    this one sounds really cool to me ,i am wondering why didn't i thought to made it this way ,i mean chickpeas with veggies what a good idea to have both of favorite things together

    thank you for recipe and special thanks for letting me know the relacement of greek yogurt my dear friend ,you are so kind!
    blessing to you glorious days !

    OdpowiedzUsuń
  35. Robiłam ostatnio podobne ale z ryżem. Niestety ciecierzyca nie do końca dobrze wpłynęła na mój brzuch

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda naprawdę smakowicie :) chętnie wykorzystam przepis i pewnie dodam do niego kurczaczka bo mąż by mi nie wybaczył :P

    OdpowiedzUsuń
  37. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, może się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  38. bardzo apetyczny i jesienny przepis, super! :) Pozdrawiam, codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. Curry bardzo lubie ale wegetariańskiej wersji jeszcze nie próbowałam. Przyznam ze wyglada bardzo apetycznie. Ciecierzycę jadłam kilka razy w życiu ale bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
  40. Z chęcią wypróbuję, ale nieco go zmodyfikuję bo dodam kurczaka :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Hi Natalia
    Love those indian tastes but I m afraid I m intolerant😭😭
    XOXO

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Coś mi świta, że mam małą puszkę ciecierzycy. I tylko ją przekładam z kąta w kąt. Wygląda na to, że nadszedł jej czas albo kres ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Prezentuje się smakowicie :) warto od czasu zjeść posiłek bezmięsny. Warzywa mogą nam dostarczyć tyle samo wartości odżywczych co mięso :) A do tego bardzo dużo witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Musi być bardzo sytym daniem :) No i fajnie, że można je zrobić z resztek ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. wygląda to curry obłędnie - idealny przepis dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  46. Niedawno sprobowalam robic curry i stwierdzam, ze uwielbiam to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Curries can be so enjoyable - this looks a very nice recipe - thanks for sharing it here.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  48. I like this weblog so much, saved to bookmarks.

    OdpowiedzUsuń
  49. Looks like an interesting way to use potatoes.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ciecierzycę odkryłam w tym roku i bardzo mi posmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger