Paprykarz z makreli / Polish Smocked Mackerel Spread |
Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju ryżu lub jeszcze zdrowszej kaszy jaglanej, a w wersji wegańskiej poprzestać na samych warzywach. Polecam nie tylko na piątek, smacznego:)
Ostatnio otrzymałam kolejną paczkę od firmy SKWORCU - tym razem w paczce znalazły następujące produkty do testowania: sezam czarny, ciecierzyca, płatki orkiszowe, chipsy kokosowe, mąka do pizzy, pistacje, kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy.
Już niebawem przepisy na na blogu:)
Przepis na paprykarz z makreli:
wędzona makrela,
1-2 marchewki,
korzeń pietruszki,
ok. 125 g koncentratu pomidorowego,
cebula,
ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Cebulę drobno posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Smażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Po usmażeniu warzyw wyciągnąć listek i ziele, dodać koncentrat. Rybę pozbawić ości, rozdrobnić (można zmiksować w blenderze), połączyć w usmażonymi warzywami z koncentratem i ryżem, doprawić do smaku.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.
Polish Smoked Mackerel Spread:
1 smoked mackerel,
1-2 carrots,
1 parsnip,
approx. 125 g of tomato paste,
1 onion,
approx. 1/2 cup of cooked rice,
1 bay leaf and 2 corns of allspice (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika
Finely chop the onion, grate the carrot and parsnip. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables, bay leaf and allspice and cook, stirring, until soft. Remove the spices and add the tomato paste, set aside. Remove the bones and skin form the mackerel, blend, until smooth. Combine with rice, veggies and seasonings to taste. Spread generously on the slices of sot or toasted bread. Enjoy:)
Modified recipe from this site.
Musi być pyszny ten paprykarz :) uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię wędzone ryby:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wędzoną makrele, także na pewni się skusze!
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
I love smoked fish too...and with the addition of paprika...wow, that sounds amazing!!
OdpowiedzUsuńThank you so much for sharing!😊😊
Have a wonderful weekend, my Friend!
Big Hugs xxx
Oj uwielbiam makrelę! Jednak zawsze jem na kanapce z majonezem ;) Ale w takiej formie też z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAż mi narobiłaś smaka :D
Buziaki i zapraszam do siebie ;)
What an interesting combo! Have never thought of combining rice and mackerel in a spread. Would be fantastic spread on some sourdough bread.
OdpowiedzUsuńNon dico mai di no al pesce, mi piace tutto.
OdpowiedzUsuńBuon venerdi.
Yum....
OdpowiedzUsuńOh my, this sounds so very, very good, I want some! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńUwielbiam wędzoną makrelę, a paprykarze jeszcze bardziej :D
OdpowiedzUsuńProste i nie tylko na kanapki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki paprykarz, dawno nie robiłam, dziekuję za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńBrzmi tak pysznie. To zniknie z mojego stołu:) Dziękuję, Natalia!
OdpowiedzUsuńKiedyś często jadałam paprykarze ❤
OdpowiedzUsuńUwielbiamy i robię dosyć często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Na pewno wykorzystam, bo gdy kupiłam jakąś sałatkę czy pastę z ryby na szybko, to musiałam leczyć żołądek...
OdpowiedzUsuńProsty i smakowity przepis :-)
OdpowiedzUsuńMy father would have LOVED this.
OdpowiedzUsuńThis would be good for a dip or sandwiches. I made your Chicken Goulash Soup, and it was so good!!!
OdpowiedzUsuńI am so happy you liked it, Ginny! Thank you so much for the comment ☺☺
UsuńZjadłabym z chęcią, dawno nie jadłam wędzonej ryby :)
OdpowiedzUsuńTeż dawno nie robiłam paprykarzu:))))dzięki za przypomnienie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMoże z ciekawości kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńIt sounds great! Thanks for the recept!
OdpowiedzUsuńThis looks delicious!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić. Na pewno cała rodzinka będzie się zajadać :)
OdpowiedzUsuńIt looks so yummy and packed with flavor!
OdpowiedzUsuńMoglby mi zasmakować
OdpowiedzUsuńSounds delicious as a spread.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam nic z paprykarzem :) Chyba czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykarz :)
OdpowiedzUsuńaww...I love mackerel....eating mackerel almost every other week....yummy...
OdpowiedzUsuńThank you very much for your recipe
Uwielbiam i makrelę i paprykarz ale jakoś mi to do siebie totalnie nie pasuje :D
OdpowiedzUsuńhttp://redamancyy.blogspot.com/
omom chętnie bym zjadła;)
OdpowiedzUsuńBrilliant - Wasn't On My Radar But Why Not
OdpowiedzUsuńCheers
very interesting receipe
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo dobrze, a i wędzoną makrelkę chętnie bym zjadła. ;)
OdpowiedzUsuńI like
OdpowiedzUsuńLooks deli!!!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
Nie sądziłam, że to takie proste. ;) Chętnie wykonam swój paprykarz. Uwielbiam! ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś też domowy paprykarz; jest pyszny i wiadomo co w środku
OdpowiedzUsuńZ dzisiejszą świadomością żywieniową paprykarza z puszki bym nie tknęła, choć kiedyś się jadło... Ale taki zrobiony samodzielnie czemu nie! :)
OdpowiedzUsuńSo nice! I love bread with some kind of spread on top.
OdpowiedzUsuńour fish eating season is winter dear Natalia and this is perfect timing for this delicious recipe :)
OdpowiedzUsuńthank you so much for sharing my friend!
blessings to your days !
Ahhh, az czuje ten smak tej rybci <3
OdpowiedzUsuńJejku, uświadomiłam sobie, że paprykarz jadłam będąc dzieckiem 😕
OdpowiedzUsuńMackerel is not a fish widely eaten here and I am not sure why. I have had it several times and it is delicious. The spread sounds wonderful.
OdpowiedzUsuńpyszny domowy paprykarz mm :)
OdpowiedzUsuńO i ten przepis będzie wjeżdzał na nasz stół w ten weekend.Syn bardzo się ucieszy :)Będzie miał w końcu paprykarz domowy : D
OdpowiedzUsuńps.również obserwuję :**
ja się polubiłam z wegańskim paprykarzem :)
OdpowiedzUsuń