października 25, 2019

Paprykarz z makreli / Polish Smoked Mackerel Spread

Paprykarz z makreli
Paprykarz z makreli / Polish Smocked Mackerel Spread
Pamiętacie jeszcze paprykarz na kanapki? Dziś polecam go w znacznie zdrowszej i o wiele smaczniejszej niż sklepowa wersji.

Paprykarz z wędzonej makreli to ciekawy pomysł na inną niż wszystkie pastę kanapkową. Jeśli nie przepadacie za makrelą, użyjcie innej wędzonej ryby. W wersji luksusowej sprawdzi się wędzony na gorąco łosoś. Możecie użyć ulubionego rodzaju ryżu lub jeszcze zdrowszej kaszy jaglanej, a w wersji wegańskiej poprzestać na samych warzywach. Polecam nie tylko na piątek, smacznego:)

Ostatnio otrzymałam kolejną paczkę od firmy SKWORCU - tym razem w paczce znalazły następujące produkty do testowania: sezam czarny, ciecierzyca, płatki orkiszowe, chipsy kokosowe, mąka do pizzy, pistacje, kumin, przyprawa Ras el Hanout, Garam Masala, pieprz cayenne, moja ukochana mielona wanilia, pasta migdałowa i miód akacjowy.


 Już niebawem przepisy na na blogu:)

Przepis na paprykarz z makreli:

wędzona makrela,
1-2 marchewki,
korzeń pietruszki,
ok. 125 g koncentratu pomidorowego,
cebula,
ok. 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
opcjonalnie listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Cebulę drobno posiekać, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Smażyć do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu z listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Po usmażeniu warzyw wyciągnąć listek i ziele, dodać koncentrat. Rybę pozbawić ości, rozdrobnić (można zmiksować w blenderze), połączyć w usmażonymi warzywami z koncentratem i ryżem, doprawić do smaku.

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Polish Smoked Mackerel Spread:

1 smoked mackerel,
1-2 carrots,
1 parsnip,
approx. 125 g of tomato paste,
1 onion,
approx. 1/2 cup of cooked rice,
1 bay leaf and 2 corns of allspice (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika

Finely chop the onion, grate the carrot and parsnip. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables, bay leaf and allspice and cook, stirring, until soft. Remove the spices and add the tomato paste, set aside. Remove the bones and skin form the mackerel, blend, until smooth. Combine with rice, veggies and seasonings to taste. Spread generously on the slices of sot or toasted bread. Enjoy:)


Modified recipe from this site.

50 komentarzy:

  1. Musi być pyszny ten paprykarz :) uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wędzoną makrele, także na pewni się skusze!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  3. I love smoked fish too...and with the addition of paprika...wow, that sounds amazing!!
    Thank you so much for sharing!😊😊

    Have a wonderful weekend, my Friend!

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj uwielbiam makrelę! Jednak zawsze jem na kanapce z majonezem ;) Ale w takiej formie też z chęcią bym zjadła :)
    Aż mi narobiłaś smaka :D
    Buziaki i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. What an interesting combo! Have never thought of combining rice and mackerel in a spread. Would be fantastic spread on some sourdough bread.

    OdpowiedzUsuń
  6. Non dico mai di no al pesce, mi piace tutto.
    Buon venerdi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh my, this sounds so very, very good, I want some! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wędzoną makrelę, a paprykarze jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i nie tylko na kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię taki paprykarz, dawno nie robiłam, dziekuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi tak pysznie. To zniknie z mojego stołu:) Dziękuję, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś często jadałam paprykarze ❤

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy i robię dosyć często.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno wykorzystam, bo gdy kupiłam jakąś sałatkę czy pastę z ryby na szybko, to musiałam leczyć żołądek...

    OdpowiedzUsuń
  15. This would be good for a dip or sandwiches. I made your Chicken Goulash Soup, and it was so good!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am so happy you liked it, Ginny! Thank you so much for the comment ☺☺

      Usuń
  16. Zjadłabym z chęcią, dawno nie jadłam wędzonej ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też dawno nie robiłam paprykarzu:))))dzięki za przypomnienie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Może z ciekawości kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. It sounds great! Thanks for the recept!

    OdpowiedzUsuń
  20. Koniecznie muszę zrobić. Na pewno cała rodzinka będzie się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks so yummy and packed with flavor!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dawno nie jadłam nic z paprykarzem :) Chyba czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  23. aww...I love mackerel....eating mackerel almost every other week....yummy...
    Thank you very much for your recipe

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam i makrelę i paprykarz ale jakoś mi to do siebie totalnie nie pasuje :D

    http://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Brilliant - Wasn't On My Radar But Why Not

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  26. Brzmi bardzo dobrze, a i wędzoną makrelkę chętnie bym zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Looks deli!!!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie sądziłam, że to takie proste. ;) Chętnie wykonam swój paprykarz. Uwielbiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. robiłam kiedyś też domowy paprykarz; jest pyszny i wiadomo co w środku

    OdpowiedzUsuń
  30. Z dzisiejszą świadomością żywieniową paprykarza z puszki bym nie tknęła, choć kiedyś się jadło... Ale taki zrobiony samodzielnie czemu nie! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. So nice! I love bread with some kind of spread on top.

    OdpowiedzUsuń
  32. our fish eating season is winter dear Natalia and this is perfect timing for this delicious recipe :)
    thank you so much for sharing my friend!
    blessings to your days !

    OdpowiedzUsuń
  33. Jejku, uświadomiłam sobie, że paprykarz jadłam będąc dzieckiem 😕

    OdpowiedzUsuń
  34. Mackerel is not a fish widely eaten here and I am not sure why. I have had it several times and it is delicious. The spread sounds wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  35. O i ten przepis będzie wjeżdzał na nasz stół w ten weekend.Syn bardzo się ucieszy :)Będzie miał w końcu paprykarz domowy : D
    ps.również obserwuję :**

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger