października 04, 2019

Gyros ze schabu / Pork Gyros

Gyros ze schabu
Gyros ze schabu / Pork Gyros
Gyros ze schabu
Macie ochotę na błyskawiczny, pożywny obiad? Koniecznie przygotujecie gyros ze schabu. Plastry mięsa wystarczy tylko pokroić w paski i oprószyć domową mieszanką przypraw, którą polecam przygotować w większej ilości i trzymać w słoiczku na zapas. Przyda się do przygotowania dzisiejszej potrawy, ale też pysznej zapiekanki gyros. Tak naprawdę możecie tutaj użyć dowolnego mięsa, świetnie sprawdzi się też drobiowe, które podobnie jak schab, przygotowuje się bardzo szybko.

Gyros ze schabu fantastyczne smakuje z ziemniakami (na przykład frytkami) lub ryżem, sosem tzatziki, a także w domowej bułce do kebabu i zestawem surówek. Polecam, smacznego:)

Przepis na gyros ze schabu:


ok. 450 g kotletów schabowych bez kości,

na przyprawę gyros:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
sól, pieprz

Połączyć składniki marynaty i dokładnie wmasować w pokrojone na paski mięso. Odstawić na 30 minut lub dłużej (można też przygotować gyros od razu). Mięso smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, do mocnego zarumienienia. 

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:


Pork Gyros Recipe:

approx. 450 g of pork chops,

for the homemade gyros seasoning:

lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
salt and pepper

Combine all the marinade ingredients and cover the meat, cut into strips. Set aside for 30 minutes or longer (or start cooking immediately). Sear the meat on hot skillet, until golden brown. Serve gyros with baked potates, fries, rice, salad and some yogurt dressing or in a pita bread. Enjoy:)

Modified recipe from this site


53 komentarze:

  1. My husband will be very happy if I make for him this recipes!

    Have a nice weekend!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie minął rok, odkąd jestem na diecie wegańskiej, więc to nie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. So yummy! Thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi się zachciało gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś dla mnie, błyskawiczny, pożywny obiad!
    Zastanawiałam się co zrobić w niedzielę na obiad.
    Nati, bardzo dziękuję za ten przepis.
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazwyczaj gyros robiłam z piersi kurczaka, ze schabu brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takiego gyrosu ze schabu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. I do not eat pork, but this looks so good! Could I make this using beef??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Of course,you can use thinly sliced beef and also chicken or turkey for this recipe☺

      Usuń
  9. Smaczne naprawdę. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj ale narobiłaś apetytu:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. The meat eater in this household would approve. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  12. Un piatto che adoe, la carne di maiale è per me al primo posto.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  13. i love them and it is difficult to find good ones in my area!! have a nice weekend!!

    OdpowiedzUsuń
  14. It's awesome to go to see this website and reading the views of all mates concerning this piece
    of writing, while I am also eager of getting familiarity.

    OdpowiedzUsuń
  15. My husband will marry me again if I make this:) Think I will make this!
    Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  16. My husband's top favourite food! Yours looks authentic and yummy, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny przepis, Ja ostatnio jestem ogromną fanką schabu :) pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  18. This is something I would really enjoy!

    OdpowiedzUsuń
  19. But what a delight, I don't know if I will find all the ingredients here, but I'm going to try it, thanks for the recipe.
      I see that we read blogs regularly, so ... do you want to follow us? I follow you now.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawy przepis. Lubię tego typu dania, czasem jak gdzieś widzę, ładnie wygląda to próbuję. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja zazwyczaj gyros robię z piersi z kurczaka, ale Twój przepis na gyros ze schabu bardzo mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy pomysł! W moim wykonaniu zawsze był z piersi z kurczaka :) Muszę koniecznie wypróbować :)
    Super blog, obserwuję! :*

    OdpowiedzUsuń
  23. I cant eat pork I am intolerante😟😖
    Xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Tak smaczny! Dzięki za udostępnienie. Uściski, Asep Haryono. Indonezja

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakowite i szybkie danie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zdecydowanie masz rację. Jak znajdzie się dobrego lekarza to należy się go trzymać jak najdłużej się da. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo lubię gyros i to niekoniecznie w tedy gdy nie mam czasu, choć fakt robi się błyskawicznie:) u nas z filetu i ryż na dokładkę, ale schab to też fajna alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dla mięsożercy takiego jak ja to świetny przepis :-).

    OdpowiedzUsuń
  29. Lubię gyros, ale ze schabu to nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. i have tried this recipe before and it comes out to be the bestest one going to amke this again this weekend thanks for sharing such good recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Oooo! Pierwsze słysze o takiej potrawie, bardzoo lubie wymyślne dania :)
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  32. Looks like a great dish and pretty simple too.

    OdpowiedzUsuń
  33. Pycha! Super pomysł na domową przyprawę gyros :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam gyrosa, muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger