września 29, 2019

Zapiekanka gyros (film) / Gyros Casserole (video recipe)




Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros / Gyros Casserole
Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros
W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować zapiekankę gyros. Ziemniaczana zapiekanka  z kurczakiem, pieczarkami, papryką i kapustą to wspaniały obiad z piekarnika dla całej rodziny. To sprawdzony pomysł na chłodne, jesienne i zimowe miesiące.

Do kurczaka przygotowujemy domową przyprawę gyros, dzięki której danie jest jeszcze smaczniejsze. Jeśli wolicie, możecie użyć gotowej mieszanki. Warto pamiętać, że zamiast drobiu w zapiekance dobrze sprawdzi się też wołowina i wieprzowina. Kapustę pekińską można tez zastąpić kapustą białą. Mimo że przygotowanie zapiekanki wiąże się z krojeniem wielu składników, nie jest tak pracochłonna jak może się wydawać - większość pracy możemy wykonać w międzyczasie (na przykład poszatkować ziemniaki podczas smażenia mięsa).

Do zapiekanki gyros używamy ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki - szybko upieką się w sosie serowym, przyrządzonym z mleka, śmietanki i ulubionego startego sera. Dzięki dodatkowi bułki tartej wierzch dania jest chrupiący i pięknie podpieczony z wierzchu.

Po upieczeniu warto odstawić potrawę na 10 minut - wtedy łatwiej się ją kroi i mniej się rozpada. Zapiekanka gyros z kurczakiem i ziemniakami to pyszne, proste i stosunkowo szybkie danie dla całej rodziny. Naprawdę trudno się jej oprzeć! Smacznego:)

Przepis na zapiekankę gyros:



5-6 dużych ziemniaków,
500 g piersi kurczaka,
500 g pieczarek,
czerwona cebula,
czerwona papryka,
poł kapusty pekińskiej
250 g żółtego sera,
70 ml mleka,
200 ml śmietanki,
przyprawy do sosu (do smaku): sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka, tymianek, granulowany czosnek,
kilka łyżeczek bułki tartej


przyprawy do kurczaka:
na marynatę:
sok z 1/2 cytryny,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
2 łyżeczki oregano,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
ok. 1/2 łyżeczki soli

Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki. Połączyć z rozgniecioną kolendrą, pozostałymi przyprawami, sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać. Pokroić paprykę, pieczarki i cebulę.
Poszatkować kapustę. 

Mięso smażyć do zarumienienia, dodać paprykę i cebulę. Smażyć całość do miękkości. Odłożyć. Na tę sama patelnię wrzucić kapustę, smażyć kilka minut, aż delikatnie zmięknie. Posolić. Na patelnię dodać pieczarki, smażyć do miękkości. Pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki. 

Zagotować mleko i śmietankę. Doprawić do smaku, dodać około 3 łyżek sera. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.Ułożyć połowę ziemniaków na zakładkę. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso, warzywa i pieczarki. Posypać częścią sera. Ułożyć ziemniaki. Polać pozostałym sosem,posypać resztą sera, posypać bułką tartą. Piec około 30-40 minut w 180C lub do miękkości ziemniaków.

ENGLISH:


Gyros Casserole Recipe:


5-6 large potatoes,
500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 onion,
500 g of button mushrooms,
1/2 of a Chinese cabbage,
250 g of grated cheese of your choice,
70 ml of milk,
200 ml of heavy cream,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, dry thyme, nutmeg, granulated garlic

for the chicken marinade:
lemon juice from 1/2 lemon,
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp of granulated garlic,
2 tsp of dry oregano,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
1/2 tsp of cinnamon,
1/2 tsp of salt 

Cut the chicken into bite size pieces. Cover with the ingredients for the marinade, toss everything together and set aside. Dice the pepper, onion and mushrooms.Finely slice the cabbage. 

Cook the chicken until lightly golden and add the pepper and onion. Cook, until tender and set aside. To the same pan, add the cabbage. Sprinkle with some salt and let it cook for few minutes, until wilts. Set aside. To the same pan add the mushrooms and cook, until tender. Season with salt and pepper.
Finely slice the potatoes.

 Boil the milk with cream, season to taste and add 3 tbsp of cheese. Simmer on low, until cheese melts. Butter the bottom of the casserole dish and arrange half of potatoes. Season with salt and pepper, cover with some sauce. Add the chicken, vegetables and mushrooms. Add some cheese.
Arrange remaining potatoes on top. Cover with the sauce, sprinkle with cheese and breadcrumbs. Bake for about 30 to 40 minutes, or until tender and golden on top. Enjoy:)








79 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś taką zapiekankę rodzinie, bardzo im smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda bajecznie i aromatycznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo gryros!! Moi bliscy uwielbiają, a ja akurat nie przepadam. Coś czuję że taka forma przypadnie mi do gustu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż bardzo lubi zapiekanki, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Ja uwielbiam zapiekanki. I z pewnością kiedyś wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. super przepis, smakowita zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds good! I have been busy cooking today, too - a casserole, bread and a cheese cake. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna wersja,u nas z ryżem zawsze,ale na taką też bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zjadła:))może przygotuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. No cooking for me today. A sandwich for lunch. This recipe looks delicious though.

    OdpowiedzUsuń
  11. Natalko zapiekanka wygląda pysznie i smakowicie:)
    A każdy Twój przepis jest bardzo dokładnie opisany .
    Twoje ciasto czekoladowe ba stałe zagościło już w moim domu .
    Pozdrowionka ślę 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto smakuje rodzinie! Pozdrawiam serdecznie ☺

      Usuń
  12. Zapiekanka smacznie wygląda narobiłaś apetytu.

    OdpowiedzUsuń
  13. What a comforting and delicious meal! My husband loves gyros, but I don't think he has ever tried the casserole version.

    OdpowiedzUsuń
  14. I love potatoes, what a great new dish for fall!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna zapiekanka. Coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzięki za pomysł na obiad :D Z chęcią zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Perfect for people who love potatoes!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Not for me, but the flavour combinations sound great.

    OdpowiedzUsuń
  19. Co za pocieszający i pyszny posiłek! i bardzo chciałbym spróbować wersji zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  20. zapiekanka gyros? to brzmi cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, uwielbiamy zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Il piatto sembra molto appetitoso.
    Buon inizio settimana.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mam teraz ochotę na taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zapiekankas are such a comforting type of food!

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglada pysznie - ja niestety musiałabym odrzucic z niej całkowicie mięso- jestem wegetarianką :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapiekanka kusi!
    Z pewnością pojawi się u mnie na jakiś jesienny obiadek lub kolację :-)
    Pozdrawiam serdecznie 😃

    OdpowiedzUsuń
  27. Interesting post my dear, thank you for sharing :-)  

    OdpowiedzUsuń
  28. Ta jest trochę inna od tej co robię. Moja jest z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie robiłam takiej zapiekanki.

    OdpowiedzUsuń
  30. My husband loves gyros. I bet he'd LOVE this casserole!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie powinnam tu zaglądać przed śniadaniem ;) Takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  32. ooo, tą zapiekankę z gyrosem, to bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pyszna w sam raz na obiad. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  34. Wczoraj mąz mi zrobił taką, pyszna jest.

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks SO GOOD! Thank you for printing the recipe in English, too. I will have to try this.

    And thank you for coming by my blog, too!

    OdpowiedzUsuń
  36. WOW, this casserole looks SO delicious...and just perfect for a stormy autumn day like it is here today!
    Oh thank you so much for sharing!!😊😊

    Have a super day!

    Big Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  37. Musi być przepyszna, uwielbiam robić zapiekanki w okresie jesienno-zimowym, poprawiają humor w zimne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Gyros to coś co lubię. Zapiekanka wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Juz chyba kiedyś pisalam, ze moja rodzina uwielbia zapiekanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. I love this casserole looks absolutely delicious Natalia !

    OdpowiedzUsuń
  41. Robiłam kiedyś zapiekanką gyros ale całkowicie inna. Uwielbiam sałatki gyros i wszystko co z gyrosem związane dlatego przepis zapisuję i niedlugo postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Hmm... Zapiekankę bym chętnie zrobiła, super jesienne danie :), ale z gyrosem / kapustą mnie nie kusi.

    OdpowiedzUsuń
  43. Looks so tasty Natalia but that cream would kill me!

    OdpowiedzUsuń
  44. It's getting to be that time of the year for warming casseroles. I'm looking forward to trying out some of your recipes. :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Super przepis, wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. I'm sorry I'm so late!
    Happy birthday to your son! I wish him to grow up strong and healthy!
    Kisses for the baby!

    OdpowiedzUsuń
  47. So funny hear you speaking your language so different from mine. Looks so delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  48. Que Buena pinta ! 😋😋😋
    Gracias por la recommendation
    Te espero por mi blog !
    Feliz dia ! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  49. O rany ale narobiłaś mi apetytu na taką zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Muszę koniecznie to kiedyś przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Jadłam zapiekankę gyros z ryżem i makaronem, ale z ziemniakami jeszcze nie próbowałam. Biorę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  52. I enjoy coming to your blog, you always share the most delicious recipes, and the photos are pretty also. Thank you so much!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger