września 02, 2019

Halibut w sosie cytrynowym / Halibut with Lemon Sauce

Dziś zapraszam na halibuta w szybkim sosie maślanym z cytryną. To szybkie danie to idealny pomysł na piątkowy obiad lub bezproblemowe gotowanie w środku tygodnia. Zamiast halibuta możecie użyć dowolnej ryby o białym, delikatnym mięsie, ale wspaniale sprawdzi się tu też łosoś. Do ryby w sosie cytrynowym świetnie smakuje ryż, pieczone ziemniaki lub frytki.
Smacznego:)

2 małe filety z halibuta,
sok z połowy cytryny,
pół dużego ząbka czosnku,
łyżka zimnego masła,
ok. 3/4 szklanki wody (można też dolać troszkę białego wina),
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz (do smaku)

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zarumienienia i miękkości.Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić starty na tarce czosnek, smażyć chwilkę, następnie dolać wodę i sok z cytryny. Dusić minutę, dodać zimne masło, szybko wymieszać, do rozpuszczenia i lekkiego zredukowania sosu. Doprawić solą i pieprzem, włożyć rybę, posypać natką.


ENGLISH:

2 small halibut fillets (or any other fish of your choice),
juice from 1/2 lemon,
1/2 of 1 love of garlic, grated,
1 tbsp of cold butter,
approx. 3/4 cup of water (you can also add some white wine),
few tsp of chopped parsley,
salt and pepper (to taste)

Cut the fish into smaller pieces, season with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan, add the fish and cook, until lightly golden on both sides and cooked through. Set aside. To the same pan, add grated garlic, cook for 30 second and add water and lemon juice. Simmer for about a minute, add a tablespoon of cold butter and stir, until melts completely. Simmer for another minute or until reduced slightly. Season with salt and pepper. Add the fish back in and sprinkle with parsley. Enjoy:)


59 komentarzy:

  1. This sounds so good, I love fish and lemon together. Have a great week, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, do ryb idealnie pasuje cytryna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicious with pretty simple ingredients.
    Yum yum

    OdpowiedzUsuń
  4. Halibut is another of my favourite fish. Very yummy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, that looks so delicious!!! Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam kiedyś halibuta w takim wydaniu, smakował mi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ryby :) Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks great, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks so delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Halibut jest przepyszną rybką! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks so lovely! Light, healthy, and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię rybę i z chęcią skorzystam z przepisu. Pytanie - czy można użyć tu mrożonej ryby ?

    OdpowiedzUsuń
  14. It is healthy and delicious looking!

    OdpowiedzUsuń
  15. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  16. Twenty five posts in a morning? You have been busy.

    OdpowiedzUsuń
  17. I should probably eat more fish. This sounds like a very pleasant recipe.

    OdpowiedzUsuń
  18. This look so delicious!! I love almost every kind of fish!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  19. Halibut is one of my favourites!

    OdpowiedzUsuń
  20. Do you have a lot of nice fish up on your Northern coast?
    And it seems you've switched dates for all of your posts and they appeared all last night in our blogrolls :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Not a lot to be honest, we should have more☺ I have moved to my own domain, that is the reason, sorry for that;)

      Usuń
  21. Wygląda pysznie :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda cudownie. Uwielbiam rybki, więc jak najbardziej na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Great post dear, so nice and interesting, love it!

    OdpowiedzUsuń
  24. Brzmi smacznie, choć nigdy nie jadłam halibuta :)
    Ale ja ogólnie za rybą to tak nie bardzo, jedynie okazjonalnie ;)
    Ściskam mocno.

    OdpowiedzUsuń
  25. I love fresh fish. Have a great day!

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam ryby! a halibuta chyba jeszcze nie próbowałam, ale chętnie zjem!

    OdpowiedzUsuń
  27. This sounds absolutely delicious! I'm going to have to try it.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ryba to nie jest do końca moja bajka. Jednak jak jest dobrze zrobiona, nie ma tego zapachu i smaku ryby intensywnego to czemu nie. :)

    Pewnie, że tak. Należy pamiętać o takich wydarzeniach wszelakich. One kształtują nas, naszą przyszłość i właściwie wszystko.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. I like this recipe, thank you Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  30. Średnio lubię halibuta, ale to danie wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks delicious, thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale wygląda pysznie! Halibuta szczerz mówiąc jeszcze nie miałam okazji zjeść :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  33. This dish tastes fantastic. I have tried it before! <3

    OdpowiedzUsuń
  34. Thanks a lot :D

    delicious my friend

    NEW REVIEW POST | O BOTICÁRIO: INTENSE CONCEALER, WORTH IT?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Un piatto semplice e delizioso!

    OdpowiedzUsuń
  36. dear Natalia this is absolutely compelling dish :)

    winters are approaching and it is our fish eating season :)

    blessings to you my friend!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wróciłam z wojaży a u Ciebie sporo ciekawych przepisów.
    Halibut tak przyrządzony wygląda pysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  38. I love all marine fish...tasteful...

    # Thank you for recipe....

    OdpowiedzUsuń
  39. I love your recipes and your pictures are also very lovely :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Questo piatto mi piace.
    Buon pomeriggio.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger