września 18, 2019

Curry z kurczaka (Madras) / Chicken Madras

Curry z kurczaka
Curry z kurczaka / Chicken Madras

Dziś zapraszam na pyszne i rozgrzewające curry z kurczaka. Dziś to szybka wersja kurczaka madras przygotowanego z dodatkiem pysznej pasty o tej samej nazwie. W jej skład wchodzi mnóstwo aromatycznych indyjskich przypraw oraz sporo papryczki chili. Jest naprawdę ostra, więc warto dostosować jej ilość do własnych kubków smakowych:) Takie curry z kurczaka możecie wzbogacić o dodatek ulubionych warzyw. Ja podałam je z ryżem basmati z warzywami, wzbogaconym o chutney z mango. Curry dobrze sprawdza się jako danie obiadowe w popularnych lunchboxach.

Do jego przygotowania użyłam produktów firmy Pataks, z którym to właśnie rusza ciekawy konkurs na Instagramie. Jeśli macie ciekawe pomysły na indyjskie dania do lunchboxów, trzymam za Was kciuki! Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na curry:
curry z klopsikami
curry z kurczakiem i nerkowcami
curry z kurczakiem i soczewicą
curry wegetariańskie



PRZEPIS NA CURRY Z KURCZAKA (MADRAS):

500 g piersi kurczaka,
cebula,
puszka pomidorów,
łyżeczka indyjskiej pasty madras,
1/2-3/4 szklanki wody,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego do smaku,
kilka łyżeczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki

na ryż z warzywami:
100 g ugotowanego ryżu,
pół czerwonej papryki,
pół czerwonej cebuli,
mała starta na wiórki marchewka,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek chutney z mango (do smaku),
sól, pieprz

Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pastę madras, smażyć około 30 sekund. Zalać całość wodą i pomidorami. Dusić na małym ogniu do redukcji płynu i miękkości mięsa. Wlać śmietankę do smaku, posypać ziołami.

Warzywa pokroić w kostkę, smażyć do miękkości. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Dodać chutney z mango, sól i pieprz do smaku.

CHICKEN MADRAS RECIPE:

500 g of chicken breast,
1 can of tomatoes,
1 onion,
1 tsp of madras paste (or to taste),
1/2-3/4 cup of water,
few tbsp of heavy cream of coconut milk, to taste,
few tsp of chopped cilantro or parsley

for the rice:
100 g of cooked basmati rice,
1/2 of a red bell pepper,
1/2 of a red onion,
1 small carrot, grated,
2 cloves of garlic,
few tsp of mango chutney, to taste,
salt and pepper to taste

Cut the meat into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightly golden. Add chopped onion, cook, until transluscent and add  madras paste. Cook for additional 30 seconds and cover with water. Pour in the tomatoes. Simmer on low, until reduced and tender. Add some cream to taste and sprinkle with herbs.

Heat a small amount of oil or clarified butter in a pan, add chopped vegetables and cook, stirring, until tender. Add the rice, heat it through and stir well. Add some mango chutney and seasonings to taste. Enjoy:)

Also see my other curry recipes:
meatball curry
chicken and cashew curry
chicken and lentil curry
vegetarian curry

86 komentarzy:

  1. This sounds very good, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh, does this sound good, Natalia! I cannot wait to try it! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  3. This is perfect for cooler weather, and I bet it would taste even better re-heated.

    OdpowiedzUsuń
  4. Love Indian food! This looks like a wonderful dish -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. I love curries but I have yet to try cooking Indian curries.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ottimo il pollo così cucinato!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja paczka zaginęła :( Ale twoje danie wygląda smakowicie :)

    Buziaki:*
    Zapraszam na nowy post -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, szkoda...Może jeszcze się odnajdzie i dotrze z opóźnieniem ☺

      Usuń
  8. ojej ale to musi być aromatyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Great post!
    I like your blog so much!
    Following you from now :)
    I will be very happy if you follow me back :)

    Have a good day!

    My blog - https://valerianestt.blogspot.com/2019/09/7-elegant-fall-outfits.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym zjadła, napewno pięknie pachnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow! Wygląda bardzo apetyczne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Sounds great. My wife, especially, loves Indian food. Thanks for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  13. So very appetizing and tasty! I love all sorts of curries.

    OdpowiedzUsuń
  14. I don't really like curry, but I think your dish is delicious. I love "Chicken Tandori" ... that is really tasty!
    I also discovered your YouTube channel ... what are you good at cooking!

    Hugs from the Netherlands!

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you so much, hope you stay tuned for new recipes on my channel every Sunday☺ I also love Tandori Chicken, so delicious☺ Have a lovely evening☺

    OdpowiedzUsuń
  16. That sounds just perfect to me. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  17. I always enjoy coming to your blog and looking at these wonderful dishes. Thank you Natalia. This recipe looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks so delicious!! I've never heard of madras paste but I'll have to look for it on my next shopping trip!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię takie indyjskie klimaty, to jest przepyszne! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. smacznie wygląda nie jadłam tej potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  21. One of my partner's favourite meals (though neither of us like cilantro leaves).

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawy przepis na szybkiego kurczaka :) Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie do siebie :)
    http://autografymalutkiej.blogspot.com/2019/09/stanisawa-celinska.html

    OdpowiedzUsuń
  23. mam przyjemność posiadać game tych smakowitych produktów, ale bedzie gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  24. I make curries often, and Indian recipes are some of my favorites. Your chicken curry looks delicious. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Salam kenal ya
    Semoga sukses selalu

    OdpowiedzUsuń
  26. this sounds so good, i like the ingredients!!

    OdpowiedzUsuń
  27. I use Patak's curry pastes too.

    OdpowiedzUsuń
  28. Dry version of curry. I dont mind but I do like some gravy to go with white rice when I have curry.

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam takie rozgrzewające dania :) Pysznie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Thanks a lot :D

    hmm, so delicious :D

    NEW BRANDING POST | YOUR HAIR NEEDS THIS!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Looks and sounds good. I am a fan of a good curry.

    OdpowiedzUsuń
  32. Happy to find you.Will be back definitely !

    OdpowiedzUsuń
  33. So glad to find you ! Will be back :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Czasem można korzystać z takich "gotowców" - okazują się pomocne ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Hello, looks like another yummy meal. Thanks for sharing the recipe. Enjoy your day, wishing you a happy weekend ahead.

    OdpowiedzUsuń
  36. Fajne danie, idealne na początek chłodnych dni :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam takie dania i nawet chyba mam w domu jeden z sosów tej firmy :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie dania, ale dawno go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  39. Interesting post my dear, thank you for sharing :-) 

    OdpowiedzUsuń
  40. Chyba nigdy nie jadlam takiego dania

    OdpowiedzUsuń
  41. Your chicken curry sounds wonderful and I'm sure the rice tastes good too. Mango chutney is a favorite at my house!

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam te danie za smak i za zdrowie :D Ale tych produktów jeszcze nie widziałam nigdzie

    OdpowiedzUsuń
  43. Uwielbiam curry pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo ciekawe danie, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Bardzo lubię sosy z Patakis muszę sobie zrobić takie curry.

    OdpowiedzUsuń
  46. I would love to try a dish with curry... haven't before!

    OdpowiedzUsuń
  47. What a delight, I loved it, thanks for sharing. by the way, I see that we always read each other, so I also follow you from now on, I would be delighted that you also follow me. Kisses

    OdpowiedzUsuń
  48. Indian foods are so spicy and In here because there are so many indian who live across the country dear Natalia

    i loved this one ,almost similar what we cook here
    best of luck for competition my friend!

    OdpowiedzUsuń
  49. Tyle różności, trzeba wypróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  50. Thanks for this recipe!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  51. Zjadłam na obiad takie danie, apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Curry zawsze uwielbiam z kurczakiem, a to danie z pewnością wypróbuję w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  53. Ja bym na to mówiła curry z kury (czytaj jak się pisze) :P już mi ślinka cieknie, dania na ostro najlepsze ^^

    OdpowiedzUsuń
  54. I nie jest to taki skomplikowany przepis :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Uwielbiam połączenie kurczaka i curry także ta propozycja jest idealna dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  56. Będę musiała spróbować. Czuję, że polubię to danie. :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Looks colorful and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  58. Curry is a favourite in our house, but I serve it with cauliflower rice.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  59. super, jeden z fajniejszych pomysłów na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  60. próbowałam curry parę razy, ale niestety nie przemawia do mnie :(

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger