kwietnia 25, 2019

Curry z kurczakiem i pastą z nerkowców / Chicken and Cashew Paste Curry

Curry zawsze wychodzi pyszne, w końcu jest pełne aromatycznych przypraw. Ja zawsze staram się przygotowywać je trochę inaczej, dodając mięso i różne warzywa. Dzisiejsze curry wyróżnia się jednak oryginalnym dodatkiem pasty z nerkowców, która nadaje daniu kremowości i charakterystycznego smaku. Ilość pasty w daniu zależy od naszych preferencji, podobnie w przypadku pikantnych przypraw. Curry pysznie smakuje z ryżem basmati i domowym chlebkiem naan. Smacznego:)

500 g piersi kurczaka,
2-3 czubate łyżki pasty z nerkowców (lub do smaku),
mały bakłażan,
mała marchewka,
2 gałązki selera naciowego (opcjonalnie),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,,
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
2-3 łyżeczki przyprawy garam masala,
1-2 łyżeczki kuminu,
łyżeczka granulowanego imbiru,
1-2 łyżeczki kardamonu,
3/4 łyżeczki kurkumy,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz, chili (do smaku),
1-2 szklanki wody lub bulionu

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, oprószyć indyjskimi przyprawami i krótko smażyć. Wrzucić z powrotem kurczaka, zalać całość płynem, tak by lekko zakrywał składniki. Dodać pastę z nerkowców i koncentrat. Dusić na małym ogniu do miękkości składników i zgęstnienia sosu, około 20-25 minut..

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
2-3 heaping tbsp of cashew paste (or to taste),
1 small eggplant,
1 small carrot,
2 satlks of celery, optional,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
3 tsp of tomato paste,
2-3 tsp of garam masala (or to taste),
1-2 tsp of cumin,
1 tsp of granulated garlic,
1-2 tsp of cardamon,
3/4 tsp of turmeric,
1 tsp of sweet paprika,
salt, pepper, chili (to taste)
1-2 cups of chciken stock or water

Dice the chicken and sprinkle with salt and pepper. Cook, on a preheated skillet, until lightly golden. Set aside. To the same pan, add chopped vegetables followed by the spices. Cook, stirring, for a minute. Add the chicken back in, cover with liquid. Add some tomato paste and cashew paste. Simer on low heat, until thickens for about 20 to 25 minutes. Serve over rice and with naan bread. Enjoy:)

40 komentarzy:

  1. I noticed this recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysłowe połączenie z pastą, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię curry, choć przedkładam zielone, tajskie ponad żółte, indyjskie.
    Jadłam ostatnio szaszłyki z sosem z orzeszków, który mnie absolutnie zachwycił! Ależ się ucieszyłam widząc u Ciebie pastę z nerkowców! Pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Może niedługo zrobię, bo jeszcze nie jadłam kurczaka w tym wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię curry z kurczaka. Ciekawe dodatki.Jeszcze nie spotkałam pasty z nerkowca, muszę poszukać w sklepach ze zdrową żywnością.Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, aż zgłodniałam.. wieczorem 😜

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks good and sounds spicy! Thank you for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Uwielbiam kurczaka z curry ale z pastą z nerkowców to nie próbowałam :) Interesujące

    OdpowiedzUsuń
  9. Hello
    hmmm seems delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  10. How do you say delicious in Polish?
    Thanks, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Yum!! It looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  12. I though chicken curry is an Asian food... I love it...yummy

    Have a wonderful spring

    OdpowiedzUsuń
  13. I adore cashews! This looks really flavourful and tasty, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis nie jadłam jeszcze takiego dania:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sounds super yummy ! Thanks for sharing.

    www.pink-purpledots.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie jadłam czegoś podobnego. Wyprobuje przepis

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawy ten dodatek pasty z nerkowców, wart wypróbowania :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Curry to jedno z moich ulubionych potraw! Twoje wygląda fenomenalnie i mam na nie ochotę :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. Och coś czuję, że to danie na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  20. My husband loves chicken dishes. This one sounds like it would score me major brownie points if I made it for him. Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nati, curry z kurczakiem wygląda bardzo smakowicie.
    Bardzo lubię wszelakie przyprawy ale nie znoszę zapachu i smaku kminu rzymskiego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę przyznać, że zaciekawiłaś mnie tym daniem. Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny przepis :) Wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszny przepis warty spróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Thanks a lot :D

    I need to try!!! delicious

    NEW REVIEW POST | NEUTROGENA SKIN DETOX: WORTH IT?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  26. I love curries with bread or basmathi rice.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wow, this curry looks amazing...I will have to try it!😊
    Thank you so much for sharing xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow, this looks absolutely amazing...and I bet it tastes even better!
    Thank you so much for sharing...😊😊

    Have a super weekend xxx

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  30. what a wonderful idea to add cashew paste - it would definitely add creaminess and flavour. I do love a tasty curry. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger