kwietnia 03, 2019

Klopsiki w sosie cebulowym / Meatballs in Onion Gravy


Bardzo lubię przygotowywać klopsiki i zawsze staram się przygotować je troszkę inaczej. Dziś zapraszam na łatwe klopsiki w sosie cebulowym, które mogą być ciekawą odmianą dla klopsików w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Bardzo dobrze smakują z ziemniaczanym puree, ryżem lub kaszą. Smacznego:)

Polecam tez wiele innych moich przepisów na klopsiki:)

na klopsiki:

500 g mielonego mięsa
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony majeranek i/lub inne ulubione suszone zioła (bazylia, tymianek, zioła prowansalskie)


sos:

2 duże cebule,
2 gałązki selera naciowego,
duża szczypta cukru,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub lub bulionu drobiowego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę. Posypać odrobiną cukru, doprawić. Smażyć na bardzo małym ogniu, aż cebula mocno zmięknie i się skarmelizuje. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany seler i czosnek. Po minucie wrzucić klopsiki, dodać koncentrat i zalać całość płynem. Dusić do miękkości i zgęstnienia sosu przez ok. 20 minut. Doprawić sos do smaku.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1/4 cup of bread crumbs,
1 small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, sweet and hot paprica, dry marjoram and/or any other dry herbs of your choice


for the gravy:

2 large onion,
2 stalks of celery,
2 cloves of garlic,
a big pinch of sugar,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1 tsp of tomato paste,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme and rosemary

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Set aside. to the same pan, add the onion cut into halfmoons. Sprinkle with sugar, season well and cook on a very low heat, until soft and carmelized. Add finely chopped selery and garlic, cook for a minute. Add the meatballs back in. Add the tomato paste and cover everything with stock. Simmer, until tender and thick for about 20 minutes. Season to taste. Serve over mashed potatoes or rice. Enjoy:)

41 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis. Klopsiki są mniejsze niż mielone i uważam,że to bardzo dobra opcja. Cebulą tak przygotowaną zagęszczam sosy. Zapisuję i zrobię na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu wszyscy przepadają za klopsikami, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks a lot :D

    so yummy my dear

    NEW TIPS POST | BEAUTY NEWS TO TRY NOW!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam klopsików. Może niedługo zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za cebulką 😐 Ale z innym sosem chętnie bym zjadła 🙂

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas klopsy sa często wiec przepis zostanie wyprobowany

    OdpowiedzUsuń
  8. też lubię klopsiki, fajny sos:)

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG, I love this recipe. I love meatballs and I like very much to use onions in my cooking. I will try this recipe because it seems very delicious!
    Thanks for sharing.
    Are you interested in following each other? If you do please let me know on my blog and I will folow back right the way.
    Regards,
    Flo

    OdpowiedzUsuń
  10. Klopsiki to bardzo wdzięczne danie z którym można pokombinować, te wyglądają baaardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam mielone mięso w każdej postaci więc klopsiki mnie zachwyciły. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. a ten przepis chętnie polece mojej mamie, będzie zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń
  13. This meatball dish looks amazing. I love onions too. You are such a good cook.

    Have a good rest of the week. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  14. This is a perfect meal for my husband! He is a huge fan of meatballs and meatloaves.

    OdpowiedzUsuń
  15. I love meat balls. Looks good and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię robić takie klopsiki zawsze wiem że na taki obiad dzieci się skuszą i nie będą wymyślać :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetyczne te klopsik, bardzo lubię takie dania;)
    przypominam o konkursie u mnie (zasady nieco zmienione, teraz jest bez karteczki na zdjęciu) https://www.obiadgotowy.pl/2019/03/konkurs-zasmakuj-radosci-na-wielkanoc.html

    OdpowiedzUsuń
  18. I have to try this recipe, it looks really good!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. These sound so delicious!! They would be so good with a big pot of spaghetti!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. I always eat meat ball....but, your food looks more delicious...yummy.
    Have a great day

    OdpowiedzUsuń
  21. Interesting recipe! Thanks for sharing it :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychotka!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow I want that on my table for dinner, please!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię wersję z siekaną natką pietruszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Comfort food at its best! Thank you, Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  26. This looks absolutely delicious!! It is making my mouth water. Have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo smaczna propozycja, ślinka mi pociekła, bo jestem przed obiadem...
    Zapraszam do wzięcia udziału w moim Konkursie, szczegóły na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. muszę przyznać, że jeść klopsiki to ja lubię bardzo ale robię je jakoś stanowczo zbyt rzadko

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam cebulowe rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  30. really delicious dear Natalia !

    here we call this dish "Kofty" and is quite popular in colder provinces

    i never add sugar though and i am not familiar with sweet papers

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajna alternatywa dla tych tradycyjnych w sosie pomidorowym. Często też robię je w sosie pietruszkowym.

    OdpowiedzUsuń
  32. Klopsiki wyglądają cudownie ! Uwielbiam takie, robiłam dość często, szczególnie jak syn był mały, dodawałam kasze manną :) były pycha.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger