kwietnia 18, 2019

Mazurek z dżemem i bezą / Polish Easter Shortbread with Jam and Meringue

Jeśli jeszcze zastanawiacie się jaki rodzaj mazurka upiec w tym roku, to proponuję bardzo łatwy mazurek z dżemem i bezą. Białka pozostałe po przygotowaniu kruchego spodu wykorzystujemy tu do bezy, więc nic się nie marnuje, ani nie trzeba ich mrozić na później. Do mazurka najlepiej sprawdzą się wszelkie kwaskowate lub niskosłodzone dżemy, a także dowolne owoce. Możemy również przygotować go bez nich.
Smacznego:)

Polecam też mazurek z czekoladą:)

na kruchy spód:

300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka

ok. 5 łyżek dowolnego dżemu,
ok. 3/4 szklanki pokrojonych w kostkę brzoskwiń (opcjonalnie),

na bezę:
3 białka,
150 g cukru,
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mąkę posiekać z masłem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i szybko zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Chłodzić kolejne 30-40 minut. Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut (gdyby ciasto rosło i wybrzuszało się podczas pieczenia, można bardzo delikatnie przekłuć bąble powietrza widelcem). Przygotować bezę: ubić białka na sztywno i stopniowo dodawać cukier. Gdy całość będzie gęsta i lśniąca, dodać mąkę ziemniaczaną, szybko zmiksować. Jeszcze ciepły spód wysmarować dżemem, nałożyć owoce. Na wierzch nakładać łyżeczką bezę. Piec całość jeszcze 15 minut. 


Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt:)



ENGLISH:

for the crust:

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks

approx. 5 tbsp of jam, low in sugar,
approx. 3/4 cup of diced peaches (optional),

for the meringue:

3 egg whites,
150 g of sugar,
1 tsp of potato starch

Prepare the crust: add  butter to the flour and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sugar. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown (if there's any air bubbles and the cake is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork). Prepare the meringue: beat the egg whites, until stiff peaks form. Gruadually start adding sugar and mix, until thick and glossy. Add the potato starch and mix. Smear some jam on top of the warm crust, place some peaches and spoon meringue on top. Bake for additional 15 minutes. Enjoy:)


Happy Easter:)


60 komentarzy:

  1. Look's delicious!!
    xoxo

    https://sosweetgirlythings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Jest szybki w wykonaniu i to mnie przekonuje aby go upiec.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Really delicious Natalia ! I love meringue in pastries ! Happy Easter!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze nie zrobiłam i w sumie nie wiem, czy zdążę, a po świętach już nie smakuje tak samo :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Love shortbread and this sounds very yummy. Take care Diane

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie wygląda na tym zdjęciu 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so sweet and light. I think this would be a very popular Easter dessert. The Chocolate Polish Easter shortbread also looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, that looks and sounds so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. I love shortbread....
    Happy Easter to you and yours

    OdpowiedzUsuń
  12. Looks so inviting with peaches and cream! Happy Easter to you, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielkanoc kocham przede wszystkim za mazurka, takiego jeszcze nie jadłam :)
    Buziaki i Wszystkiego co najlepsze na Świeta :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozpływam się... jak ja lubię takie słodkości! Naprawdę wygląda do schrupania :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you, I have recently been looking for info about this subject for a while and yours is
    the best I have discovered till now. However, what in regards to the bottom line?

    Are you certain about the source?

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłaś smaka :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham bezę :)Mazurek wygląda smakowicie! Prosty przepis, na pewno wykorzystam na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Those delicious polish recipes are awesome!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, this looks SO delicious...thank you so much for sharing!
    I would like to make it my Easter Sunday treat!😊😊

    And thank you for your recent visit to my blog...it was really great to hear from you!!

    Happy Easter x

    OdpowiedzUsuń
  20. I'm not sure where you're getting your information, but good topic.

    I needs to spend some time learning much more or understanding more.
    Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

    OdpowiedzUsuń
  21. This is lovely spring dessert!! Would be just perfect with a nice cup of coffee! Happy Easter!

    OdpowiedzUsuń
  22. Dlaczego nie.
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie nigdy się nie piekło mazurków. Najważniejsza była babka i sernik. Ale Twój mazurek wygląda tak smakowicie, że... kto wie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. It looks amazing and I am sure although is a perfect dessert for Easter it can also be perfect for any other occasion.

    OdpowiedzUsuń
  25. I can almost taste this now! It sounds delightful!

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam mazurski.Chetnie zapisze przepis. Wesolych Swiat .

    OdpowiedzUsuń
  27. Thanks a lot :D

    loved it

    NEW DECOR POST | FENG SHUI KITCHEN – THIS IS VERY INTERESTING!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  28. O, mazurek to jest coś, co ja lubię najbardziej! Takie nadzienienie wydaje się lekkie, fajne i wiosenne, więc jak najbardziej na plus!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam owocowe ciasta, więc z chęcią bym spróbowała. Szczególnie teraz na święta. Pozdrawiam i życzę błogiego wypoczynku! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie i na pewno tak samakuje. Na 100% wypróbuję. Czekam na kolejny twój genialny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Natalio!
    Przesyłam najcieplejsze wielkanocne pozdrowienia Tobie i Twojej Rodzinie.
    Wesołych Świąt Wielkanocnych!
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. śliczny mazurek...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Piękny, wesołych świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń
  34. So delicious. Would be amazing with chocolate as well!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Kocham mazurki, czekam na nie cały rok😀Twoj wyglada wspaniale i zapewne tak smakuje. Wszystkiego dobrego

    OdpowiedzUsuń
  36. o uwielbiam bezy mój ulubiony deser D:

    OdpowiedzUsuń
  37. Que rico! Espero verte pronto por mi blog! Felices pascuas! 🐇🐇🐇🐣🐣🐣

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks already so yummy! Thanks for the recipe!
    Happy Easter!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  39. U nas w tym roku aż dwa mazurki i oba pyszne - uwielbiam te ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Very delicious post.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh my, this looks so moist and delicious. I really like this picture, as you placed your dessert on Purple fabric, and I love Purple at Easter, and the red rose made my heart sing. What a lovely photo it is. I would love to try Polish Easter shortbread sometime. There is a Polish Festival in our area in the Fall, and I enjoy going every year. The Polish desserts are amazing there. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  42. Yes, you make everything look so delicious!! My recipe book keeps getting thicker, Natalia :) Thank you!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger