kwietnia 27, 2019

Szybkie ciasto z jabłkami i orzechami / Quick Apple Nut Bread


Dziś zapraszam na kolejne z moich ekspresowych ciast, tym razem z jabłkami, cynamonem, migdałami i orzechami laskowymi. Jest tak proste w przygotowaniu, że nie potrzeba nawet wyciągać do niego miksera. Sprawdzi się również w formie muffinek, wtedy należy piec je tylko 20-25 minut. Polecam, smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 10x20cm:

2 i 1/4 szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki mleka,
ok. 3/4 szklanki cukru (lub trochę mniej, u mnie pół na pół biały z brązowym),
1/3 szklanki oleju,
2 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
czubata łyżeczka cynamonu,
3/4 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie),
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 jabłka,
ok. 100 g posiekanych orzechów (u mnie orzechy laskowe),
ok. 3 łyżek płatków migdałowych

Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, orzechami, cynamonem, kardamonem i gałką. W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem i olejem. Połączyć zawartość obu misek, dodając pokrojone w kostkę jabłka - mieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać dodatkowymi 2 łyżkami brązowego cukru i migdałami. Piec około 50 minut w 180 C.



Kilka dni temu otrzymałam kolejną niespodziankę - już drugą paczkę pyszności od firmy Radix. Tym razem będę testować: bezglutenowe musli, mak niebieski, mąkę migdałową, orzechy laskowe, chrupiące zboża preparowane, suszone gruszki, żurawinę, rodzynki, czarnuszkę i mieszankę studencką:)



ENGLISH:

2 1/4 cup of flour,
1 1/4 cup of milk,
approx. 3/4 cup of sugar (a mix of white and brown),
1/3 cup of oil,
2 eggs,
1 1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of soda,
1 heaping tsp of cinnamon,
3/4 tsp of cardamon, optional,
1/4 tsp of nutmeg,
2 apples, peeled and diced,
approx. 100 g of chopped nuts,
3 tbsp of almond flakes

Mix the flour with spices, nuts, sugar, soda and baking powder. In another bowl combine eggs, milk and oil. Mix the dry ingredients with wet and add apple - mix just to combine. Place the batter into the bread pan lined with baking paper. Sprinkle with additional 2 tbsp of brown sugar and some almond flakes. Bake for about 50 minutes in 180C. Enjoy:)





43 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam jak pysznie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ne güzel bir tarif ... Akdeniz iklimi bir süre sonra havalar ısınacak ... Sıcak havalar için içecek tarifi de beklerim sizden 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ono smacznie wygląda :) Jabłka i orzechy to ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, a ja dzisiaj kupiłam ponad 3 kg jabłek. To chyba jakaś sugestia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie szybkie ciasta są najlepsze, często robię z bananami i kakao 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Nuts and apples seem like a perfect combo for a wholesome quick bread!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie szybkie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie szybkie ciasta to ja mogę piec

    OdpowiedzUsuń
  9. O to cos dla mnie. Proste i szybkie takie jak lubię. Pewnie wkrótce się słyszę.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo zachęciłaś:))na pewno wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Todo es estupendo! Buenas noches precios@! 🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never tried apple bread though I have tried many fruits and vegetables, interesting must give this a try. Have a good Sunday Diane

    OdpowiedzUsuń
  13. It looks beautiful, and I'm sure it tastes delicious. I might give that a try, without the chopped nuts.

    OdpowiedzUsuń
  14. It looks absolutely delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. www.krystynaczarnecka. pl28 kwietnia 2019 07:44

    Witam, takie ciasta można chyba robić również z innymi owocami np ze śliwkami. Kiedyś próbowałam (właśnie ze śliwkami. Było ekstra. Serdecznie pozdrawiam znad sztalug malarskich Krystyna zapraszam do mojej strony www.krystynaczarnecka.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. It has cardamom so I'm sure I'd like it, I love that ingredient and this bread looks delicious ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  17. U Ciebie, jak zwykle goszczą pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetyczne ciasto, z dodatkiem jabłka, orzechów i cynamonu musi fajne smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O yumjak u ciebie pysznie :) musze kiedys zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  20. OMG, I would love to try this bread, it looks so tasty and delicious. I will try it, hope won't be a complete disaster. You have so many interesting ideas, love your blog and I am happy you visited my blog and gave me the possiblity to discover yours. Would you like to follow and support each other?
    Have a beautiful evening and hope to hear from you again!

    OdpowiedzUsuń
  21. Quick to prepare and quick to disappear! Thank you, Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Apetycznie wygląda :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pychotka! Sporo różnych dodatków! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. i fell in love with your recipes dear Natalia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    you are outstandingly TALENTED :) and i find this recipe one of the best of all and sounds so healthy
    THANK YOU SOOO MUCH FOR THE SWEETNESS MY FRIEND!

    OdpowiedzUsuń
  25. Koniecznie muszę upiec takie cudo! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. This apple bread looks yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Oh WOW...I have to try this bread...it looks delicious!😊😊
    Thank you so much! xxx

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie ^^ Chętnie przetestuję przepis :)
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh my, this looks good. So moist and Yummy. I wish I had a piece to go with my coffee this morning. Apple desserts always remind me of Autumn.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  30. This looks so good--a wonderful combination of sweet, fruity, and nutty. I would like it as muffins too.

    OdpowiedzUsuń
  31. I love to eat cake while drink coffee... yummy.

    Have a wonderful spring

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepis bardzo mi się podoba, bo lubię szybkie ciasta. Do gustu zwłaszcza przypadła mi wersja muffinkowa, bo po oleju widzę, że struktura ciasta będzie właśnie taka lekka jak do muffinek.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. Przejrzałam kilkanaście przepisów na Twoim blogu (głównie te ze słodkościami :D) i chyba zaraz popędze po blachy. Mam nadzieję, że nieutalentowane kucharki też mają szansę zrobić takie pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Hey very nice blog!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger