kwietnia 29, 2019

Tagine z kurczakiem i oliwkami / Chicken and Olives Tagine


Marokański tagine to aromatyczny gulasz z mięsa i warzyw przygotowywany w tradycyjnym naczyniu o tej samej nazwie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby to pyszne danie przygotować na zwykłej patelni. Za każdym razem można dorzucić do niego inne składniki, różne kawałki mięsa (oprócz wieprzowiny) i ulubione jarzyny. Ja tym razem postawiłam na kurczaka, oliwki i słodkie ziemniaki, które dobrze komponują się z mieszanką wspaniałych arabskich przypraw. Danie dobrze smakuje z kuskusem, ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:)

500 g piersi kurczaka,
garść oliwek,
duży słodki ziemniak,
2 cebule,
2 duże ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
2 łyżeczki miodu (lub do smaku),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry,
1/2 łyżeczki granulowanego imbiru,
1/4 łyżeczki cynamonu,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
opcjonalnie odrobina mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
sól,pieprz i ostra papryka, do smaku

Kurczaka pokroić w kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić półplasterki cebuli, posiekany seler i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Oprószyć przyprawami, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kurczaka, zalać całość płynem, tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić do miękkości składników, w razie potrzeby zagęszczając sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub bulionu. Pod koniec gotowania wrzucić oliwki, dodać miód i sok z cytryny do smaku. 

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

500 g of chicken breast,
a handful of olives,
1 large sweet potato,
2 onions,
2 cloves of garlic,
1 stalk of celery, optional,
2 tsp of honey, (or to taste),
few tbsp of lemon juice, to taste,
1 tsp of sweet paprika,
1 tsp of cumin,
1/2 tsp of ground coriander,
1/2 tsp of granulated ginger,
1/4 tsp of cinnamon,
approx. 2 cups of chicken stock or water,
some corn starch or potato starch  to thicken the sauce, optional,
salt, pepper, chili, to taste

Cut the chicken into bite size pieces. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan add halfmoons of onion and diced potatoe and celery. Cook for few minutes and sprinkle with spices, add finely chopped garlic and cook for another minute. Add the chicken back in and cover everything with stock. Simmer on low heat, until tender. Add lemon juice and honey, to taste. Mix the starch with some water, creating a slurry and add to the sauce, if necessary. Serve over cousous, rice or potatoes. Enjoy:)

Modified recipe from this site.


47 komentarzy:

  1. Z ogromną przyjemnością zjadłabym taka potrawę, wygląda pysznie.
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. The chicken and olives dish looks delicious. I just had nachos with chicken yesterday. The sauces that you use in your dishes really add zest to the meal.

    Wishing you wonderful May days.

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie, kolorowo. Chętnie bym spróbowała nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za oliwkami nie przepadam, ale poza tym wygląda nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne przepisy. Zaobserwowałam bloga, będę tu często zaglądać za nowymi pysznościami ;) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. I love my tagine I use it quite often. Hope you are well Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. Oliwki w tym daniu wydają się być ciekawą opcją 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. I have never made a tagine...chicken and olives sound really wonderful together.

    OdpowiedzUsuń
  9. Morrocan dishes are well-known for their yumminess. I suppose any olives will do whether green or black.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie:)))bardzo lubię potrawy z kurczakiem:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  12. This is what I would like to be having for dinner tonight. Amazing!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, this looks so yummy!! I love all of the ingredients, so it's another one I definitely want to try!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. Thank you, Natalia. We will enjoy :)
    And your photographs are outstanding!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, to musi być pyszne, bo tak wygląda i wnioskuję po składnikach!Zapisuję przepis. Miłej Majówki Natalio!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa jestem smaku, patrząc po składnikach, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Thanks a lot :D

    looks delicious :D

    NEW TIPS POST | MOTHER’S DAY GIFT GUIDE!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  18. I like olive...delicious and healthy....
    have a wonderful spring

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda świetnie ale w swojej wersji bym nie dowała oliwek, bo ich nienawidzę i cynamonu bo jestem uczulona :D. Tak czy siak myślę, że byłoby pyszne.
    Pozdrawiam i życzę miłej majówki!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda fantastycznie, bardzo jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  21. Every thing looks delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Potrawa bardzo smakowicie wygląda, aż chętnie bym spróbowała ^^
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks great! I'd love to try it.

    OdpowiedzUsuń
  24. hi natalia
    this sounds like a delicious dish! love those flavours. i really like your pretty floral background on your blog too. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  25. kocham oliwki omom i kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Thanks a lot :D

    looks so delicious :D

    NEW REVIEW POST | NYX: HD STUDIO PHOTOGENIC CONCEALER!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda pysznie :) skoro obejdzie się bez naczynia to muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, this looks SO colourful and delicious...I know I am going to enjoy it!
    Thank you so much! xxx

    OdpowiedzUsuń
  30. Great. Tagine is a healthy cooking.
    Thanks for your comment on my blog.

    OdpowiedzUsuń
  31. I love this dish! Haven't made it in ages -- and now, of course, you have me craving it. :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Such a lovely looking dish.
    Thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  33. O, uwielbiam takie jednogarnkowe dania, które można podać z jakąś kaszą i obiad gotowy! To jest połowa moich obiadów :) A o tagine jeszcze nigdy nie słyszałem!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. Lubię potrawy z kurczakiem a gdy są to jeszcze jednogarnkowe to przepadam za nimi.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger