maja 01, 2019

Tarta z budyniem i galaretką / Pudding and Jello Tart

Tarta z budyniem i galaretką przepis
Tarta z budyniem i galaretką

Ciasta z galaretką i owocami to taki słodki klasyk na ciepłe dni. Świetnie sprawdzają się w nich wszelkie owoce jagodowe (truskawki, maliny, borówki), ale także brzoskwinie lub nektarynki. W niecierpliwym oczekiwaniu na te pyszne owoce lata, upiekłam prostą tartę na kruchym cieście z budyniem waniliowym, galaretką i mrożonymi malinami.

Kruche ciasto na tartę z budyniem i galaretką możemy przygotować sobie dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce, można je nawet z powodzeniem zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji.

Jedyną wadą takiej tarty  jest to, że znika wprost błyskawicznie:) Polecam, smacznego:)

Jeśli lubicie ciasta z galaretką i budyniem, polecam również moje pyszne, leniwe ciasto bez pieczenia:



Przepis na tartę z budyniem i galaretką, składniki:


na kruchy spód:

250 g mąki
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru

szczypta wanilii

nadzienie:

opakowanie budyniu waniliowego (na pół litra mleka),
300 ml mleka,
25 g masła,
cukier do smaku,
opakowanie galaretki,
szklanka malin lub innych owoców (świeżych lub mrożonych - mrożonych nie rozmrażamy)

Przepis na tartę z budyniem i galaretką, przygotowanie:

Przygotować kruchy spód: mąkę posiekać z cukrem i masłem, dodać żółtka i całość zagnieść (składniki muszą być zimne, jeśli ciasto jest zbyt sypkie, należy dolać troszkę bardzo zimnej wody). Zagniecione w kulkę ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało - w tym przypadku można bardzo delikatnie przebić bąble widelcem).  

Budyń przygotować, używając tylko 300 ml mleka i słodząc do smaku. Do gorącego budyniu wmieszać masło, wymieszać. Gdy się rozpuści, wylać budyń na upieczony spód, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na budyniu ułożyć maliny, zalać owoce tężejącą galaretką. Odstawić tartę do lodówki na kilka godzin. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Pudding and Jello Tart Recipe:

for the crust:

250 g of flour,
125 g of cold butter, diced
2 yolks,
2 tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla

for the filling:

1 package of unsweetened vanilla pudding mix (40 g; one requires 500 ml of milk),
300 ml of milk,
25 g of butter,
sugar, to taste,
1 package of jello (approx. 70 g),
1 cup of raspberries (fresh or frozen - do not defrost frozen fruit)

Prepare the crust: add  butter to the flour and sugar, rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and press everything together (you can add a bit of cold water to make it easier).  Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the tart pan (29 cm). Prick with a fork and chill for additional hour. Bake the shell of the tart in preheated oven (200C), until golden brown for about 15 to 20 minutes - if there's any air bubbles and the pastry is rising unevenly, you can very gently try to pierce the bubble with a fork (you can also use a blind-baking method, to make sure it won't happen). 

Prepare the pudding according to packege instructions, using just 300 ml of  milk. Add sugar to taste followed by butter. Mix, until melts. Pour over the baked crust and let it chill for a bit. Prepare the jello according to package instructions. Place some berries on top of the pudding and cover with thickening jello. Chill in the fridge for few hours. Enjoy:)




43 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z budyniem i to na pewno przypadnie mi do gustu. Wygląda pysznie! Zapisuję przepis! Pozdrawiam majowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊 I noticed this recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. ojojoj budyń to nie dla mnie ale tarty lubie w każdej postaci :)

    Udanej majówki buziaki:*
    Nowy post -> WWW>KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. The pudding tart looks incredible!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarty uwielbiam, więc i tę wypróbuję
    😉

    OdpowiedzUsuń
  7. All these wonderful, mouthwatering recipes! I've been reading them all and drooling all over the keyboard! LOL.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja uwielbiam takie ciasta! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks so absolutely delicious!! I'm going to try this for an upcoming family birthday!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  10. Can't wait to try this, Natalia! The best of both worlds!!!
    Thanks :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This Pudding Jello Tart looks like something my family would love! It would be so perfect for summertime potlucks too!

    OdpowiedzUsuń
  12. Miałem ostatnio problem z kruchym ciastem, kiedy robiłem szarlotkę: wyszło za grube, twarde i zakalcowate w środku... ale jak dla mnie smaczne, chociaż był wstyd przed gośćmi. Muszę wyrpróbować Twój przepis!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, it looks really delicious!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. I have never seen pudding mixes here! Sounds nice though. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  15. Ślicznie wygląda taka tarta, można powiedzieć, że to wakacyjna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. jello tart sound delicious...yummy
    Have a wonderful spring

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ojj zjadłabym taką! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aż wstyd się przyznać... Nigdy nie robiłam tarty. Ale tartaletki już mam za sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pychota, mam w planach robić juro ciasto, także może skusze się na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  21. U nas też znikłaby bardzoooo szybko! Bardzo smakowite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Thank you so much Natalia!! I'm so happy that you liked my new shirts :) Soon I'll show you new outfits with them, hehe. Happy day! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. wow. this looks so yummy. Tarts is my favorite.

    anyway, I like your blog, wanna follow each other? please let me know. thanks :)

    JULIE ANN LOZADA BLOG
    INSTAGRAM: @julieann_lozada

    OdpowiedzUsuń
  24. Thanks a lot :D

    hmmm, so delicious

    NEW FASHION POST | THE KEY-PIECES FOR NEW SEASON!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  25. mangerei una fetta volentieri *_*

    OdpowiedzUsuń
  26. ale narobiłaś mi ochoty a jakieś ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  27. This is the perfect spring cake!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Wow...this looks SO delicious!!
    I simply have to give it a try, I really love baking.😉😉

    Have a great weekend xxx

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda naprawdę smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Hummm love that!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow, prawdziwa pychotka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger