maja 13, 2019

Zupa z mięsem mielonym i cukinią / Stuffed Zucchini Soup

Na zachodnich blogach kulinarnych coraz bardziej popularne stają się zupy inspirowane klasycznymi daniami. Dawno temu pokazywałam Wam wpisującą się w ten trend zupę lazanię, a dzisiaj proponuję zupę inspirowaną znanym przepisem na faszerowaną cukinię. W tej pożywnej i pysznej zupie znajdziemy mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, bazylię i ser. Polecam, smacznego:)

1.5-2 l domowego bulionu drobiowego,
cukinia,
400-500 g mięsa mielonego,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1-2 gałązki selera naciowego,
mała marchewka,
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 g ugotowanego ryżu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, świeża bazylia, tymianek, słodka papryka, opcjonalnie szczypta cukru,
kilka łyżek startego parmezanu

Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, smażyć kilka minut.  Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat i przyprawy. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Do miseczek nakładać porcje ryżu, zalać zupą, posypać startym serem i ewentualnie  świeżą bazylią.

ENGLISH:

1.5-2 l of homemade chicken stock,
1 zucchini,
400-500 g of ground meat,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1-2 stalks of celery,
1 small carrot,
3 heaping tsp of tomato paste,
100 g of cooked rice,
some fresh basil,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, sweet paprika,
a pinch of sugar, optional,
few tbsp of grated parmesan cheese

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden, Set aside. To the same pan, add diced vegetables and cook, stirring, for few minutes. Add the meat back in and cover with stock. Add the tomato paste and season well. Simmer on low heat, until tender. Place some rice into the bowls and cover with soup. Sprinkle with cheese and some basil. Enjoy:)

Also see my lasagne soup:)

62 komentarze:

  1. Delicious :)

    xoxo
    www.danielasilva.pt

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie okej. Uwielbiam to mięso i cukinie, więc świetne połączenie. Wygląda pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, lubię cukinię faszerowaną, więc taka zupa też na pewno będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprobuje jak będzie sezon na cukinie

    OdpowiedzUsuń
  5. Odmiana godna naśladowania. Jeszcze nie jadłam takiej zupy i chętnie wypróbuję przepis. Dobrego tygodnia Natalio!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupa wygląda bardzo apetycznie. Oboje uwielbiamy zupy więc ugotuję ją z w przyszłym tygodniu.
    Na ten tydzień mamy już zaplanowane obiady.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapamiętam sobie, to wypróbuję jak będę mieć cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapamiętam sobie, to wypróbuję jak będę mieć cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis. Czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taką zupę zjadłabym z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  11. Delicious comfort food. I am vegetarian but could easily substitute with this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never had a soup made with stuffed zucchini. It surely looks very delicious and moreish.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super zupka kochana, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś, co lubię. Z pewnością zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pokusiłabym się o wersję bez mięsa mielonego 😉

    OdpowiedzUsuń
  16. Looking forward to planting courgettes when we get back at the end of the month. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka! Wygląda bardzo smaczni e:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię zupy. Świetny przepis do sprawdzenia :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks absolutely delicious!! Zucchini is my favorite!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. your soup looks very tasty natalia. and i love parmesan so this is a winner. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  21. Zucchini is one of my favorite veggies! I love it grilled mostly, but in a soup sounds amazing!

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks a lot :D

    loved it :)

    NEW REVIEW POST | BENEFIT BROWVO! CONDITIONING PRIMER!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ooo takiej zupki jeszcze nigdy nie jadłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo ciekawy pomysł! Przyznaję, że pierwszy raz spotkam się z tą ideą.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja dziś gotuję rosół - jako, że się kurujemy z infekcji, zdaniem babci nie ma nic lepszego. Ale do tego przepisu wrócę, bo brzmi przepysznie i wygląda kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  26. Looks delicious, I love parmesan cheese ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  27. I eat Zucchini sometimes, I should try zucchini by making soup.
    Thank you for your recipe

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetna, muszę do cukinii wrócić znów :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawe czy bez mięsa też będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
  30. Brzmi pysznie :) nigdy nie jadłam, ale myślę że podrzucę przepis mamie
    latem moi rodzice mają mnóstwo cukiń, aż nie wiedzą co z nimi robić :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  31. Fajnie, bo na drugie można wtedy zjeść coś jarskiego!

    OdpowiedzUsuń
  32. This looks delicious! Thanks for translating into English, too, and for your visit to my blog!

    OdpowiedzUsuń
  33. interesting with rice instead of pasta. i think either could be used but this looks and sounds very good!!!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawy przepis, bo cukinię faszerowaną mięsem przygotowywałam . Zabieram go do wypróbowania i dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  35. O! Cukinię mam, mielone tez się znajdzie...

    OdpowiedzUsuń
  36. Great post and recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciekawy wpis
    Dzięki, będę odwiedzać:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Nie dla mnie takie danie-nie lubię mięsa mielonego ☺

    OdpowiedzUsuń
  39. This is different from any dish that I've had, but it sounds quite good!

    OdpowiedzUsuń
  40. Sounds delicious! A perfect summer dish to use up zucchini! Thanks for your recent visit to my blog!

    OdpowiedzUsuń
  41. I've never had Zucchini, but this soup looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  42. Estupenda receta! Espero tu opinión en mi último post! Feliz día! 🤗🤗🤗

    OdpowiedzUsuń
  43. Thanks a lot :D

    have a nice day, my dear

    NEW FASHION POST | HOW TO USE BLAZER DAILY!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Prawie jak moja meksykańska :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda pysznie :)
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  46. oryginalny pomysł :) warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  47. looks very good, with tempting sauce

    OdpowiedzUsuń
  48. Wow, it's very tasty zucchini soup with minced meat, rice, and basil.

    Yum...yum...

    OdpowiedzUsuń
  49. Wygląda na bardzo pożywną, super :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Zdecydowanie moje klimaty :-)Pyszna i sycąca .

    OdpowiedzUsuń
  51. Jadłam zupę meksykańską z mielonym, nie bardzo mi smakowała. Już mięso drobiowe bym wolała

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger