maja 24, 2019

Ciasteczkowe brownie (Brookie) / Brookie Bars

Dziś zapraszam na wyjątkowo rozpustny deser. Brookie to połączenie uwielbianego przez nas brownie z chococolate chip cookies - amerykańskimi ciasteczkami z kawałkami czekolady. Moja wersja to połączenie moich ulubionych przepisów na te dwa wypieki. Brookie zawiera sporo masła i czekolady, więc jest bardzo kaloryczne, ale raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką małą przyjemność. Jeśli wolimy mniej słodkie wypieki, można też trochę zmniejszyć ilość cukru. Naprawdę polecam, smacznego:)

Polecam też inne przepisy na brownie:)

na blaszkę o wymiarach 36x25 cm (lub trochę mniejszą):
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

na warstwę brownie:

200 g gorzkiej czekolady (u mnie o zawartości 70% kakao),
200 g masła,
100 g mąki,
250 g cukru,
6 jajek,
70 g posiekanych orzechów włoskich

na warstwę ciasteczkową: 

90 g masła w temperaturze pokojowej,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
duże jajko,
1/2 łyżeczki sody,
1 i 1/2 szklanki mąki,
ok. szklanki posiekanej czekolady (ok. 3/4 tabliczki)

Przygotować warstwę ciasteczkową: masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru i wanilią (5-10 minut). Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę i sodę, bardzo krótko zmiksować - tylko do połączenia. Dodać czekoladę, szybko wymieszać szpatułką. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania warstwy czekoladowej. 

Przygotowac brownie: masło rozpuścić z czekoladą w kąpieli wodnej. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę, szybko wymieszać, do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta na ciasteczka, spłaszczać w dłoniach na kształt placka i układać na warstwie brownie (można też rozwałkować). Piec około 20 minut w 200 C.

Oryginalny przepis na brownie 


Twitter

ENGLISH:

for a brownie batter:

00 g of dark chocolate (70% of cocoa),
200 g of butter,
100 g of flour,
250 g of sugar,
6 eggs,
70 g of chopped walnuts

for the cookie dough:

90 g of butter (room temperature),
1/3 cup of sugar,
1/3 cup of brown sugar,
a big pinch of vanilla powder,
1 large egg,
1/2 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of flour,
approx. 1 cup of chocolate chips

Prepare the cookie layer: cream the butter with both kinds of sugar (5 to 10 minutes). Add the egg, mix well. Add the flour and baking soda, mix, just until combined. Using a spatula, fold in chocolate chips. Store in the fridge, until ready to use.

Prepare the brownie: melt the butter and chocolate, set aside to cool. Beat the eggs with sugar, until pale and fluffy. Gradually pour in chocolate and butter mixture. Mix. Add the flour and mix, just to combine. Pour the batter into the baking pan lined with baking paper. Roll the cookie dough or form flat cookies in your hands and place on a brownie batter.  Bake for about 18 to 20 minutes (200C). Enjoy:)


Facebook,
Instagram
Twitter,

See the original recipe for the brownie.

39 komentarzy:

  1. Two heavenly goodies together! Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie dwóch wyjątkowych rzeczy! Uwielbiam te ciasteczka, a w zestawie z brownie, to będzie prawdziwa kulinarna rozkosz!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na sobotę:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Yummy, I love brownies! Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na fajne wilgotne ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis zapisany, wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszne :). Ja w sumie przy wszystkich wypiekach zawsze zmniejszam ilość cukru, aby moja druga połówka nie marudziła.

    OdpowiedzUsuń
  8. Yum! These look fantastic!

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks incredibly tasty Love chocolate xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/05/kahuna-get-surf-look-on-and-off-board.html

    OdpowiedzUsuń
  10. I wish I had one of these right now!! It looks absolutely delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny przepis na listę do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Thanks a lot :D

    you always have fantastic recipes :D

    NEW TIPS POST | CLEAN YOUR MAKEUP TOOLS // EASY VERSION!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  13. 2 desserts in one...what a great win! They look very tempting!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kawałek ciasta zamiast obiadu ;)) za to jaka przyjemność!

    OdpowiedzUsuń
  15. Słyszę Brownie pedze jesc

    OdpowiedzUsuń
  16. Słodkie pyszności !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie :D Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. brownies with a cup of coffee so yummy.....

    # Have a nice temperature....

    OdpowiedzUsuń
  19. Lubie brownies,ale takie z pudelka :) jakos najelpiej mi smakuje

    OdpowiedzUsuń
  20. Que buena pinta, que sepas que probaré hacerle por qué se ve tan delicioso! 😋😋😋 Feliz domingo!

    OdpowiedzUsuń
  21. Oh I love it!! Delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Brownies are my favorite! Yours turned out amazing!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Hey, this looks so super delicious! Thank you for sharing :) I hope you are doing well and everything is fine with the little one! Thank you again and again for your sweet comments, they alway make me very happy! I am still pregnant but I am feeling very good and I wouldn't mind to have another week before the little baby boy arrives :D Even thouhg I can't wait to meet him, of course :)
    Have a wonderful week!
    Sending much love your way!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda niepozornie ;)ale już wyobrażam sobie ten genialny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam brownie, więc jak najbardziej dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ależ świetnie wygląda! Nigdy nie robiłam tego ciasta, muszę spróbować! Pozdrawiam serdecznie! Dobrego tygodnia!

    OdpowiedzUsuń
  28. Keep working ,splendid job!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger